1975. december 4-én születtem Csornán. Jogi doktorátusomat az ELTE Állam- és Jogtudományi karán szereztem meg. Feleségemmel és kisfiammal élek.

Politikai pályafutásomat az MSZP-ben kezdtem, a párt Győr-Moson-Sopron megyei elnökeként tevékenykedtem. 2005-ben a győri polgármester tanácsadójaként dolgoztam, majd 2006-ban országgyűlési képviselő lettem. 2008-ban először a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára lettem, majd közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszterré neveztek ki. A Bajnai-kormányban  Miniszterelnöki Hivatalt vezető, a miniszterelnököt helyettesítő miniszteri posztot töltöttem be. 2007-től az Európai Unió Régiók Bizottságának póttagjaként, később rendes tagként kezdtem uniós pályafutásomat.

A Demokratikus Koalíció Platformhoz 2010-ben Gyurcsány Ferenc hívására csatlakoztam. A DK alapító tagja, kezdetektől ügyvezető alelnöke vagyok. A 2014. májusi európai parlamenti választásokon a DK listájáról jutottam be az Európai Parlamentbe. Az Európai Parlamentben elsősorban energia- és regionális politikával foglalkozom. Főtagja vagyok az Európai Parlament Ipari-, Kutatási és Energiaügyi Bizottságának, illetve a Délkelet-ázsiai országokkal és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségével (ASEAN) fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttségének, továbbá póttagja a Regionális fejlesztési Bizottságnak és az Amerikai Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttségnek.

2022-től Dobrev Klára Árnyékkormányának árnyék-kancelláriaminisztere vagyok.