Dr. Molnár Csaba: Az Európai Bizottság vizsgálatot indított az Orbán-kormány újabb sajtószabadság elleni támadása miatt a Demokratikus Koalíció beadványa után

2022.12.19.

Az Európai Bizottsághoz fordultak a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselői idén júniusban, mert trükkös megoldással indított újabb támadást az Orbán-kormány a magyar sajtószabadság megmaradt szigetei, a független újságok ellen. Megszüntették a kormánypropagandát – vagyis a szankciós hazugságokat terjesztő állami hirdetéseket – tartalmazó lapok árusítóinak területhasználati engedély-kötelezettségét. Így az újságárusok bürokratikus eljárás nélkül árusíthatják a propagandasajtót, míg az állami hirdetéseket nem kapó, ellenzéki és független lapok eltűnhetnek az utcáról.

A Demokratikus Koalíció szerint ezzel a rendeletével az Orbán-kormány tovább rombolja az elmúlt 12 évben megtépázott sajtószabadságot Magyarországon, ezért fordultak a DK európai parlamenti képviselői az Európai Bizottsághoz. Hivatalos válaszában a brüsszeli testület azt írta: vizsgálja az ügyet annak érdekében, hogy biztosítsa az uniós jog, illetve az Európai Unió Alapjogi Chartájába foglalt véleménynyilvánítás és tájékozódás szabadságának tiszteletben tartását. Mivel az Orbán-kormány 12 év után is folytatja a sajtó- és véleményszabadság eltörlését, ezért az Árnyékkormány az egyetlen remény arra, hogy olyan Európai Magyarországon éljünk, ahol a sajtó szabadon működik és minden egyes emberhez eljuthatnak az igaz hírek.

Dr. Molnár Csaba
A DK EP-képviselője, ügyvezető alelnöke