A szociáldemokrata fordulatra szánt 2000 milliárdos programról és az uniós pénzek hazahozatalára vállalat garanciáról szólt a 14. Árnyékkormányinfó

2023.11.15.

A mai, 14. Árnyékkormányinfón Molnár Csaba árnyék-kancelláriaminiszter, az árnyék-miniszterelnök helyettese két előterjesztést ismertetett az ellenzéki közvéleménnyel.

Molnár Csaba elmondta, az Árnyékkormány már egy éve arra figyelmeztet, hogy az Orbán-kormány által előidézett gazdasági válságra a lehető legrosszabb válasz a megszorítás, mert a megszorítás mindig újabb gazdasági gondokat szül, amelyekre újra megszorítás a válasz. Az Orbán-kormány megszorítás-spiráljából csak egy szociáldemokrata kormány jelenthet kiutat.

Az árnyék-kancelláriaminiszter kifejtette: Magyarország súlyos költségvetési hiánnyal küzd az Orbán-kormány hibás döntései miatt. Ennek ellenére az Árnyékkormány számításai alapján nagyjából 2000 milliárd forint állna rendelkezésre a költségvetésben a szociáldemokrata fordulat végrehajtására, ha ezt a pénzt nem felesleges látványberuházásokra, például Budapest-Belgrád vasútra vagy a Liszt Ferenc Repülőtér megvételére akarnák költeni.

· 590 milliárd forintból adómentessé lehetne tenni a minimálbért;

· 450 milliárd forintból vissza lehetne állni a baloldali kormányok nyugdíjszámítási módszerére, a svájci indexálásra, hogy a nyugdíjak kövessék a béreket is és ne értéktelenedjenek el;

· 300 milliárd forintból meg lehetne duplázni a 2008 óta nem emelt családi pótlékot;

· maximum 100 milliárd forintból jelentősen meg lehetne emelni az otthonápolási támogatást, amit most épp a DK-s polgármesterek készülnek kiegészíteni az általuk vezetett kerületekben;

· 160 milliárd forintból lehetne pótolni a hiányzó egészségügyi dolgozók egy részét;

· 210 milliárd forintból lehetne emelni a tanárok bérét;

· 300 milliárd forintból pedig el lehetne kezdeni az Árnyékkormány otthonfelújítási programjának első ütemét.

Ezután Molnár Csaba ismertette az Árnyékkormány következő előterjesztését, amely megállapította: Orbán Viktor viseli a kizárólagos felelősséget azért, hogy az Európai Unió támogatásai még mindig nem érkeztek meg Magyarországra, és a legfrissebb hírek szerint hosszabb ideig még nem is fognak befolyni. Pedig ezek az uniós pénzek az Orbán-kormány által előidézett gazdasági válság miatt nagy jelentőséggel bírnak.

Az árnyék-kancelláriaminiszter kijelentette, az uniós pénzek hazahozatala érdekében az Árnyékkormány követeli, hogy az Orbán-kormány teljesítse vállalásait az Európai Unió felé: a Fidesz azonnal vonuljon vissza az igazságszolgáltatásban törvénytelenül megszerzett pozícióiból és biztosítsa a Kúria függetlenségét is.

Molnár Csaba hozzátette, Orbán Viktor uniós vétópolitikája csődöt fog jelenteni, amelynek ismételten Magyarország lesz a kárvallottja. A szociáldemokrata Árnyékkormány azonban garanciát vállal, hogy kormányra kerülése után, az új

Dobrev-kormány azonnali lépéseinek eredményeként, egy hónapon belül felszabadítaná a Magyarországnak szánt uniós forrásokat.