Barion Pixel
Ezer milliárdos EU-támogatástól eshetünk el a korrupció miatt, ezért független uniós testület ossza el a pénzeket

Ezer milliárdos EU-támogatástól eshetünk el a korrupció miatt, ezért független uniós testület ossza el a pénzeket

2019.05.22.

Ezer milliárdos EU-támogatástól eshetünk el a korrupció miatt, ezért független uniós testület ossza el a pénzeket

 

Következményei lesznek az Orbán-kormány korrupciójának: hatalmas összeget veszíthet el Magyarország. Hogy az EU-támogatások ne az oligarchákat, meg az Orbán-családot gazdagítsák, a Demokratikus Koalíció szerint egy független uniós testületnek kell szétosztania az uniós pénzeket. Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnökének, európai parlamenti képviselőnek a sajtótájékoztatója.

 

– Az Orbán-kormány által elcsalt uniós közbeszerzések miatt akár ezer milliárd forintot is bukhat Magyarország. Az Európai Bizottság friss vizsgálata szerint Magyarországon az uniós közbeszerzések terén rendszerszintű korrupció van, nem apró kilengések.

 

A pályázatok több mint felében találtak súlyos hiányosságokat, ami miatt felmerült a korrupció gyanúja. Elképesztően nagy, ezer milliárdos összegről van szó. Ez annyi pénz, mint a magyar egészségügy éves költségvetésének a kétharmada.

 

Ezer milliárd forint jóval több annál, amennyit az ország egy évben rendvédelemre és közbiztonságra költ. Ezer milliárdból 15 évre előre ki lehetne fizetni a kórházak adósságait. Ekkora összeg korrupció miatti visszatartására még nem volt példa Európában – mondta Molnár Csaba.

 

A Demokratikus Koalíció azt akarja elérni, hogy az uniós támogatásokat közvetlenül az EU ossza szét az önkormányzatoknak, vállalkozásoknak, civil szervezeteknek, s ne adja a korrupt kormánynak, mert akkor az a pénz nem a magyar emberekhez, hanem Mészáros Lőrincekhez és Orbán Viktorokhoz kerül.

 

Molnár Csaba szerint az uniós pénzek nem kerülhetnek az oligarchák zsebébe, ugyanakkor az országot sem szabad büntetni a kormány korrupciója miatt. Erre az lenne a megoldás, hogy a támogatások csökkentése helyett egy független uniós testület ossza el a hazánknak szánt összegeket, mert Magyarország érdeke, hogy továbbra is megkapja a neki szánt EU-pénzeket.

 

– A DK ezt már korábban is kezdeményezte, először 2016 áprilisában fordultunk az Európai Parlament költségvetési bizottságához, hogy vezessék be az új szabályt, majd 2018. május 29-én megkerestük az Európai Bizottságot és az Európai Tanácsot is ebben az ügyben. Már akkor is láttuk, hogy hatalmas a lopás kockázata Magyarországon, s ezt most az Európai Bizottság be is bizonyította. Azzal a javaslatunkkal, hogy független uniós szervezet ossza el a hazánknak szánt támogatásokat, egy friss közvélemény-kutatás szerint az emberek kétharmada egyet ért, sőt, még a fideszes szavazók többsége is támogatja – mondta Molnár Csaba.

De nem csak arról van szó, hogy át kell alakítani a rendszert, s a jövőben másképp osztani a pénzt, hanem meg is kell büntetni a tolvajokat. Visszamenőlegesen, hiszen már elkövették a bűncselekményeket. Polt Péter nem fog eljárni Orbán oligarcháival szemben, ezért a DK azonnali csatlakozást javasol az Európai Ügyészséghez.

RSS
Kapcsolódó politikusok