Barion Pixel
A kormány hozzon létre koronavírus-segélyalapot, és fizesse ki a korlátozások miatt ellehetetlenült kis- és középvállalkozások tavalyi bevételének 80%-át!

A kormány hozzon létre koronavírus-segélyalapot, és fizesse ki a korlátozások miatt ellehetetlenült kis- és középvállalkozások tavalyi bevételének 80%-át!

2021.02.05.

A kormány hozzon létre koronavírus-segélyalapot, és fizesse ki a korlátozások miatt ellehetetlenült kis- és középvállalkozások tavalyi bevételének 80%-át!

 

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció ügyvezető alelnöke, a párt delegációvezetője az Európai Parlamentben pénteken, sajtótájékoztató keretében emlékeztetett, lassan egy év is eltelik a járvány kezdete óta, az Orbán-kormány azonban ennyi idő alatt is képtelen volt a válságkezelésre és a bajba került magyar vállalkozások megsegítésére. 

 

“Ma már ott tartunk, hogy Orbán Viktor büszke is arra, hogy cserben hagyta a magyar gazdaságot, hiszen tegnap már azt mondta, hogy “a gazdaságvédelmi akciótervet lezárták”. Ezzel Orbán Viktor elismerte, hogy nem volt, nincs és nem is lesz válságkezelés Magyarországon.” - jelentette ki az EP-képviselő. Hangsúlyozta, ahhoz, hogy ne egy elhúzódó és emberek százezreit érintő hosszú válságnak nézzünk elébe, most van az utolsó pillanat a cselekvésre.

 

Molnár Csaba közölte, a Demokratikus Koalíció azt követeli a kormánytól, hogy hozzon létre egy koronavírus-segélyalapot! 

 

“A DK egy 4 pontos válságkezelő csomagot ajánl a kormánynak:

 

1. A kormány fizesse ki a koronavírus-segélyalapból a korlátozásokkal sújtott magyar kis- és középvállalkozások tavalyi bevételeinek 80%-át! Senki nem fog illegálisan kinyitni, ha megkapja a 2019-es bevételeinek 80%-át.

 

2. A kormány fizesse ki a koronavírus-segélyalapból a járvány alatt elbocsájtott dolgozók bérének 80%-át! Így talán nem azzal fog kezdődni a járvány utáni életünk, hogy százezrek mennek majd el külföldre pár hét leforgása alatt, itthon pedig hiány lesz mindenből.

 

3. A kormány fizesse ki a koronavírus-segélyalapból mindezeket visszamenőlegesen is, legalább tavaly novemberig visszamenőleg! A visszamenőlegességre természetesen azért van szükség, mert a kormány közel egy éve késik a válságkezeléssel.

 

4. A válságkezelésre kapott rendkívüli uniós támogatást csak és kizárólag erre lehessen felhasználni, elég volt az oligarchamentésből és a lopásból!” - sorolta a DK pontjait a politikus. 

 

Molnár Csaba hozzátette, tavaly márciusban még csak javasolták a koronavírus-segélyalap létrehozását, most már azonban követelik, mert a magyarokat láthatóan egy éve cserben hagyja a kormány.

 

“Ha körbenézünk az országban, akkor azt látjuk, hogy emberek százezrei vannak ma óriási bajban. A vendéglátósok végső elkeseredésükben már nyitást követelnek, hiszen tudják, hogy 0 forint bevétel mellett az adókedvezmény és a részleges állami bérpótlék sem jelent segítséget.” - folytatta a DK politikusa, rámutatva, 0 forint bevételből sem adózni, sem bért fizetni nem lehet, ezt pedig az alibiző kormány is pontosan tudja.

 

Molnár Csaba arra is kitért, hogy a turizmusból élők azt látják, miközben nagy részük már hónapokkal ezelőtt elveszítette a munkáját, a turizmusra szánt közpénzek túlnyomó többségét fideszes oligarchák rakták zsebre. 

 

“Nem munkahelyvédelemre ment a pénz, nem bértámogatásra ment a pénz, hanem a gázszerelő, a vej és a többi oligarcha megmentésére. Mintha egyébként az ország leggazdagabb milliárdosait meg kellett volna menteni.” - magyarázta a DK ügyvezető alelnöke. 

 

Molnár Csaba arra is felhívta a figyelmet, hogy a kultúrából élők helyzete nagyon hasonló. 

 

“Azt látjuk, hogy híres és nagyon sikeres színészek, zenészek, művészek kezdtek el pizzafutárkodni, kertészkedni vagy más munkák után nézni, mert nem kaptak állami segítséget. Az ország ma minden egyes nap tehetségeket pazarol el azzal, hogy nem segíti a művészeit, ennek pedig meg lesz a böjtje.” - jelentette ki a politikus, hozzátéve, nem lehet ezt csinálni egy egész országgal, nem lehet tovább elalibizni a válságkezelést. 

RSS
Kapcsolódó politikusok