A DK EP-képviselői megszavazzák az Európai Parlament orbáni rendszerszintű korrupciót megakadályozó határozatát

2022.11.24.

Dr. Molnár Csaba árnyék-kancelláriaminiszter sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a DK európai parlamenti képviselői megszavazzák az Európai Parlament orbáni rendszerszintű korrupciót megakadályozó határozatát.

A DK EP-képviselője úgy fogalmazott: az Orbán-kormány 12 év lopás után soha nem látott bajban van. „Az EU pénze nélkül a magyar gazdaság az összeomlás szélére került, ezért Orbán Viktor mindent elkövet, hogy megszerezze az uniós támogatásokat. Ehhez azt kellene bizonyítania, hogy véget ér az a kormányzati korrupció, amit 12 éve látunk és Magyarország újra jogállam lesz. A magyar miniszterelnök erre a célra látszatintézkedések sorát vezeti be, amelyek jogállamot ugyan nem, de a jogállam látszatát talán megteremthetik az Európai Bizottság szemében – legalábbis Orbán Viktor reményei szerint” – jelentette ki Molnár Csaba, hozzátéve: nem véletlen, hogy ezekre az intézkedésekre és törvénymódosításokra a Demokratikus Koalíció képviselői nemmel szavaztak a magyar Országgyűlésben.

„Orbán Viktor 12 év lopás után most azt bizonygatja Európának, hogy ő egy független hatóságot állít fel a korrupció kiszűrésére. Hogy majd lehet pereket indítani a rendszerszintű lopások miatt. Hogy majd más lesz a közbeszerzések rendszere. Mintha egy csapat hiéna azt bizonygatná, hogy ugyan már felfalták a fél szavannát, de holnaptól ők bizony vegetáriánusok lesznek. Ez porhintés, ez csak az Európai Bizottság átverését szolgálja. Világosan látszik, hogy ezek sem a korrupciót nem akadályozzák meg, sem a jogállamot nem állítják helyre. Nem is lehetséges. Korrupció nélkül az Orbán-rendszer nem létezhet, mert az a lényege, az az alapja, az tartja mozgásban” – közölte a DK EP-képviselője.

Molnár Csaba arra emlékeztetett: ha Orbán Viktor tényleg azt akarná, hogy az uniós pénzek ne csak az oligarcháinál és a családtagjainál landoljanak, akkor csatlakoztatná Magyarországot az Európai Ügyészséghez. „Erről persze ma szó sincs, Orbán Viktor nem akar Európai Ügyészséget, a magyar miniszterelnök valójában ott akarja folytatni a lopást, ahol abbahagyta, erre irányulnak a látszatintézkedései” – mondta a képviselő, hozzátéve: láthatóan a magyar kormány erőfeszítései hatástalanok az Európai Parlamentben. „A közvetlenül az emberek által választott EP-képviselőket nem tudják átverni, ezért is fogad el az Európai Parlament egy olyan határozatot, amelyben világosan benne lesz a valóság. Hogy Orbán rendszere nem jogállam, hogy a rendszer lényege a korrupció” – mondta az árnyék-kancelláriaminiszter.

Molnár Csaba bejelentette: a Demokratikus Koalíció EP-képviselői megszavazzák az Európai Parlament határozatát. „Hazafiként, a magyar emberek érdekeit védő népképviselőkként ez a dolgunk. Mert Orbán Viktor nem a jogállamot állítja vissza, hanem a jogállam látszatát szeretné megteremteni, hogy folytathassa a lopást. Ebben ránk ne számítson, senki sem lophatja el a magyarok pénzét, Orbán Viktor sem. A Demokratikus Koalíció szerint csak az Európai Ügyészséghez való csatlakozás lenne a garancia arra, hogy az uniós pénzek ne Orbánhoz, a családjához vagy Mészáros Lőrinchez, hanem a magyar emberekhez, a magyar vállalkozásokhoz és önkormányzatokhoz kerüljenek. Mi, a DK európai képviselői a magyar emberek pártján állunk a korrupt kormányukkal szemben. Ezért szavazzuk meg az Európai Parlament határozatát” – zárta sajtótájékoztatóját a DK EP-képviselője.