Barion Pixel
Két hete jelentette be Orbán a gazdaságvédelmi tervet - Totális kudarc, százezres új munkanélküliség

Két hete jelentette be Orbán a gazdaságvédelmi tervet - Totális kudarc, százezres új munkanélküliség

2020.04.20.

Két hete jelentette be Orbán a "gazdaságvédelmi tervet" - Totális kudarc, százezres új munkanélküliség

 

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció ügyvezető alelnöke, a párt delegációvezetője az Európai Parlamentben hétfői, online sajtótájékoztatóján emlékeztetett: pontosan két héttel ezelőtt jelentette be Orbán Viktor az úgynevezett gazdaságvédelmi akciótervét. Elmondása szerint mostanra sajnos beigazolódott, amit mindenki mondott erről a csomagról közgazdásztól magyar vállalkozón át a DK-ig.

 

“Ez a csomag nem véd a munkanélküliségtől és a munkanélkülivé váltaknak egyetlen fitying támogatást nem ad. Orbán Viktor Európa legjelentéktelenebb csomagját jelentette be két hete, emiatt pedig mára több százezer magyar ember veszítette el a munkáját. A GKI Gazdaságkutató szerint eddig 60 ezer embert bocsájtottak el, de még el fognak küldeni újabb 100 ezret, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat kimutatása szerint viszont mostanra már 300 ezer munkanélküli van Magyarországon. A kimutatások tehát csak abban nem értenek, hogy a baj nagyon nagy, vagy egyenesen óriási. Az azonban vitathatatlan tény, hogy Orbán Viktor vérszegény mentőcsomagja magyarok tíz és százezreit tette munkanélkülivé az elmúlt hetekben.” - közölte az ügyvezető alelnök. 

 

Molnár Csaba kijelentette,  a Demokratikus Koalíció szerint az Orbán-kormány a felelős a több százezres munkanélküliségért. Hangsúlyozta, ez az ára annak, hogy a kormány sajnálta a pénzt válságkezelésre, sajnálta a pénzt munkahelyvédelemre, sajnálta a pénzt bérkiegészítésre. Így néz ki, amikor egy kormány elveszíti az irányítást és nem tud reagálni egy válságra.

 

“Hallani híreket, hogy a nyilvánvaló kudarc miatt a kormány igazítana a csomagon. Ez kevés lesz! Ez a csomag nem javítható, le kell cserélni egy teljesen újra, amely tényleg a munkahelyek, a munkavállalók, a kis-és középvállalkozások és a nyugdíjasok érdekeit képviseli.

 

Valami olyasmi kell, amit a DK a 20 pontos gazdasági és szociális válságkezelő csomagjában már több mint két hete javasolt!

 

  • Tényleg fizessék ki a bajba került magyar vállalkozások bérköltségének jelentős részét, a kisvállalkozásoknál a 80%-át, ne trükközzenek végrehajthatatlan részletszabályokkal, ami miatt most azt a keveset is amit ajánlanak, csak alig néhány vállalkozás tudja igénybe venni
  • Azonnali adjanak keresetpótló támogatást azoknak, aki a válság miatt már elveszítették munkájukat, méghozzá a korábbi bérük 80%-át. Ők ma egyetlen forintot sem kapnak Orbán csomagjából
  • Adjanak azonnali juttatást az áremelkedés miatt bajba kerülő nyugdíjasoknak, nem homályos ígéreteket a következő évekre

 

  1. vezessenek be rezsimoratóriumot a válság idejére és tiltsák be a közművek lekapcsolását. Ezt kértük két hete is, a kormány nem hallgatott ránk, látjuk az eredményét.” - sorolta a politikus. 

Molnár Csaba arra is rámutatott, az elbocsájtások alakulásából jól látszik, hogy a cégek nagy része tisztességgel kivárt. Úgy fogalmazott, kivártak, hogy ha a kormány érdemi segítséget nyújt, akkor ne szűnjenek meg a munkahelyek. 

 

“A tömeges leépítések és kirúgások éppen az elmúlt két hétben indultak meg, mert a vállalkozások azt látták, hogy a kormány a kisujját sem mozdítja a magyarok munkahelyeiért. Nem adtak érdemi bértámogatást a cégeknek és egyetlen forint segítséget nem adtak a frissen kirúgottaknak. Márpedig 300 ezer új munkahelyet létrehozni sokkal nehezebb, drágább és lassabb lesz, mint 300 ezer meglévő munkahelyet megvédeni. Az utolsó pillanatban vagyunk, hogy a kormány tanuljon a kudarcból.” - mondta zárásként a DK ügyvezető alelnöke, hangsúlyozva, a DK már két hete is ugyanezeket az intézkedéseket szorgalmazta. 

RSS
Kapcsolódó politikusok