Barion Pixel
Dobrev Klára előválasztási eredményértékelő sajtótájékoztatója

Dobrev Klára előválasztási eredményértékelő sajtótájékoztatója

2021.09.30.

Dobrev Klára előválasztási eredményértékelő sajtótájékoztatója

 

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje az előválasztáson, és Molnár Csaba, a párt alelnöke és Gyurcsány Ferenc a DK elnöke csütörtök esti sajtótájékoztatójukon értékelték az előválasztás eredményét. Rónai Sándor Dobrev Klára szóvivőjeként a sajtótájékoztató kezdetén úgy fogalmazott, történelmi sikert értek el, hisz a DK megnyerte az előválasztást. Hangsúlyozta, ez a párt a legszervezettebb, és készen állnak a kormányázásra. 

 

Molnár Csaba hangsúlyozta, még néhány egyéni körzet eredménye nem ismert, de Magyarország első országos ellenzéki előválasztását a Demokratikus Koalíció megnyerte, a részvétel hatalmas volt, minden várakozást felült múlt. Arra is emlékeztetett. hogy korábban azt jósolták, a DK-nak az alacsony részvétel fog kedvezni, ehhez képest magas részvételnél is elsöprő győzelmet arattak. 

 

Elmondta, a megszámolt 90 egyéni választókerületből a DK jelöltjei 31 helyen győztek, ezzel pedig a Demokratikus Koalíció nyert a legtöbb egyéni választókörzetben az összes ellenzéki párt közül, és joggal bíznak a többiekben is. 

 

„Nyertünk budapesti kerületekben, nagyvárosokban, kistelepüléseken, Magyarország városainak nagyon-nagy többségében” – sorolta a politikus. 

 

„A teljes DK nevében mondhatom, hogy nagyon büszkék vagyunk erre az eredményre és gratulálunk a képviselőjelölteknek! Csak egyvalaki van, aki még a DK-t is felül tudta múlni, ez Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje.” – fogalmazott a politikus, hozzátéve,
az ellenzéki előválasztás első fordulóján kiderült, hogy van közös nevező Budapest és az ország többi része között, ez a közös nevező pedig Dobrev Klára. 

 

„Az látszik, hogy Karácsony Gergely megnyerte azt a várost, amelyet főpolgármesterként vezet, Márki-Zay Péter megnyerte azt a várost, amelyet hódmezővásárhelyi polgármesterként vezet, ezért gratulálunk nekik. De az ország elsöprő többségében viszont, köztük az összes megyeszékhelyen a DK miniszterelnök-jelöltje nyerte az előválasztást. Mondom ugyanezt számokban: a 19 megyéből 19 megyében nyerte meg a választást Dobrev Klára, az eddig számolt 90 választókörzetből Dobrev Klára 72 helyen nyert.  Legyen világos, a 2022-es országgyűlési választás éppen az egyéni választókörzetekben fog eldőlni. Aki a 106 körzetből csak néhányban tud nyerni, az jövőre nem fogja legyőzni a Fideszt és az Orbán-kormányt. Arra van szükség aki az egyéni körzetek 80%-ában tud győzni. Ma csak minden 6. magyar választópolgár budapesti, kormányváltás viszont nem lesz a másik 5 nélkül.” – magyarázta a DK politikusa, majd friss eredményt ismertetve, már 95 leszámolt  választókerületből 76-ban nyert a DK miniszterelnök-jelöltje. 

 

Molnár Csaba hangsúlyozta: Dobrev Klára tehát a közös nevező Budapest és a vidék között, és Dobrev Klára a közös nevező a DK és a többi ellenzéki párt szavazói között is. 

 

„Míg a DK jelöltjei 31 egyéni körzetben győztek az előválasztáson, addig Dobrev Klára 76 egyéni körzetet nyert meg. Ez lényeges különbség. Nem arról van tehát szó, hogy sok DK-s nyerte meg Dobrev Klárának az előválasztást, hiszen az ország egy részében nem a DK jelöltje nyert, mégis Dobrev Klára nyerte meg az előválasztást. Dobrev Klárát ma estére az összes ellenzéki párt szavazója tette az első forduló győztesévé. Ebből az látszik, hogy Dobrev Klára nem csak Budapest és a vidék között volt közös nevező, hanem a DK és más ellenzéki pártok szavazói között is.” – mondta a politikus, megköszönve a választáson résztvevő 630 ezer embernek, akik megerősítették, le lehet váltani Orbán rendszerét. 

 

Gyurcsány Ferenc ezt követően elmondta, Dobrev Klára csodás volt a kampányban és az lesz az ország vezetőjeként is. Köszönetet mondott a DK aktivistáinak, azoknak az embereknek, akik rengeteget dolgoztak a pártért és a kampányért. 

 

„Hosszú volt az út a kezdettől, létezésünk elismerésétől a mai napig. Ez egy olyan párt, ami tudta mindig mit jelent a mi számunkra, hogy hazafias és európai politikát akar csinálni, és hogy nincs alku. Ez a küzdelem a hazánkért van és megingathatatlan. Ez a párt meggyőződéssel áll ki tagjaiért, vezetőiért, mert csak így hiheti el az ország, hogy rájuk is vigyázni fogunk.” – foglalta össze a DK elnöke. 

 

Hozzátette, van egy nem elegáns vita, arról, hogy ki tud hatékonyan integrálni. Úgy fogalmazott, a DK születésétől hisz abban, hogy a hazafias, európai politika lehet alternatíva a Fidesz kormányzásával szemben, de fontos a kompromisszumkészség is, és ez az erény meg van Dobrev Klárában és DK-ban is, de van benne modern baloldali, modern zöld, hagyományos, konzervatív értékek iránti fogékonyság is. 

 

„Ez a párt ott van, ahova való: középen. Ezt szerettük volna tíz évvel ezelőtt is, és reméljük, hogy hasonló jó eredmény születik jövő tavasszal, mint a mai” – zárta Gyurcsány Ferenc a gondolatait. 

 

Dobrev Klára végül a szót átvéve azzal kezdte, hogy köszönetet mondott annak a sokszázezer embernek, aki az elmúlt hónapokban, hetekben részt vett a magyar történelem első országos ellenzéki előválasztásán, akár lebonyolítóként, akár civil vagy pártaktivistaként, akár szavazópolgárként. 

 

„Megtiszteltetés volt részt venni ebben az egészben, és rengeteg energiát kaptam, ami elkísér jövő tavaszig. Az előválasztás az első dolog, amit közösen elértünk, és biztos vagyok benne, hogy nem ez az utolsó. Itt született meg az ellenzéki összefogás, ami sikerre visz mindünket jövőre” – fűzte hozzá. 

 

Arra is kitért, hogy több mint 600 ezer magyar ember vett részt az első fordulóban, ez nagyon magas részvételt jelent. 

 

„Nekünk nincs ezernyi TV-nk, rádiónk, újságunk, médiabirodalmunk és korlátlan mennyiségű pénzünk, mint amivel a Fidesz rendelkezik az összes választási kampányban. De van több mint 600 ezer olyan európai, magyar demokratánk, aki képes volt sokszor hosszú sorokat kiállva, sokszor rossz időben, esőben részt venni az előválasztáson, hogy hazánk európai magyar köztársaság legyen. És ez sokkal, de sokkal többet ér. Én számítok erre a több mint 600 ezer emberre nem csak a második fordulóban, hanem majd a választási kampányban is. Nincs az a pénz és propagandabirodalom, ami ennyi elszánt emberrel fel tudná venni a versenyt.” – foglalta össze miniszterelnök-jelölt. 

 

Dobrev Klára gratulált az előválasztás minden jelöltjének is, annak a 106 győztesnek, akik jövő tavasszal az ellenzéki összefogást fogják képviselni a Fidesszel szemben. 

 

„Azoknak is szeretnék gratulálni, akik alulmaradtak a képviselőjelölti előválasztáson, mert ehhez a demokratikus ünnephez ők is ugyanúgy kellettek, mint a végül győztes jelöltek. Ugyanúgy számítunk rájuk a Fidesszel szembeni küzdelemben. Nélkületek nem lett volna előválasztás. Tisztelet és hála jár mindannyiótoknak!” – tette hozzá a DK miniszterelnök jelöltje. 

 

Dobrev Klára külön gratulált azoknak az ellenzéki poltitikus nőknek, akik 2022-ben közös ellenzéki képviselőjelöltek lesznek. 

 

„Kevesebben vannak, mint szeretném, de azon fogok dolgozni, hogy a következő választáson, duplája legyen. De abban az országban, ahol a miniszterelnök szerint a nőknek nincs helye a politikában, bátorság és példamutatás, hogy elindultatok!” – mondta a politikus, majd felsorolta a jelölteket. 

 

„Orosz Anna, Szabó Tímea, Szőkéné Kopping Rita, Bodrozsán Alexandra, Dr. Magóné Tóth Gyöngyi, Szűcs Ildikó, Jancsó Zita, Kovácsné Varga Ildikó, Nemes Andrea, Godó Betarix, Dr. Bősz Anett, Szél Bernadett, Hohn Krisztina, Jószai Teodóra, Schmuck Erzsébet, Jánosi-Lesi Ágota, Potocskáné Kőrösi Anita, dr. Sápi Mónika, Dr. Csidei Irén, Kertész Éva. Gratulálok hölgyeim, változtassuk meg együtt az országot!.” – mondta a politikus, ezután gratulálva a miniszterelnök-jelölti előválasztáson elinduló jelölteknek is. 

 

„Köszönöm Karácsony Gergelynek, Márki-Zay Péternek, Jakab Péternek és Fekete-Győr Andrásnak is. Egy tisztességes és demokratikus versengésen vagyunk túl, megmutattuk az országnak, hogy milyen az, ha a politikai viták az életünkről, az országról, a fontos dolgainkról, és az emberekről szólnak, és nem hatalomtechnikai taktikázásokról, a gyűlölködésről és a személyeskedésről, remélem a következő pár hét is ilyen lesz. Nagyon köszönöm ezt minden miniszterelnök-jelöltnek!” – hangsúlyozta a DK miniszterelnök-jelöltje, kiemelve, a kormányváltáshoz azokra is szükség lesz, akik most nem szerepeltek jól, a miniszterelnök jelölti előválasztásnak pedig még nincs vége, készülni kell a második fordulóra.

 

Úgy fogalmazott, nem véletlenül járta be a nagyobb magyar városok mellett több tucat kisvárost és falut is. 

 

„Ha jövőre kormányt akarunk váltani, akkor ezt a munkát lábon el kell végezni. Amit az eredményekben látnak, az többek között ennek az eredménye, ez a munka pedig folytatódik, az előválasztás után is, mert ez kell a kormányváltáshoz. Én tudom a dolgom és el fogom végezni ezt a feladatot, jövő tavasszal pedig egyszer és mindenkorra le fogjuk győzni Orbán Viktort és rendszerét, hogy mi, magyarok egy új korszakot kezdjünk el 2022-ben: a szabad, demokratikus, és európai Magyarország korszakát!” – mondta zárásként Dobrev Klára, üzenve mindenkinek, a változás most kezdődött el és folytatódik, és nem állnak meg, míg jövő áprilisban el nem érik a céljukat. 

RSS
Kapcsolódó politikusok