Barion Pixel
A 2021-es költségvetés a gyengeség költségvetése - A DK foglalkoztatást, munkahelyvédelmet, munkahelyteremtést érintő javaslatai

A 2021-es költségvetés a gyengeség költségvetése - A DK foglalkoztatást, munkahelyvédelmet, munkahelyteremtést érintő javaslatai

2020.06.13.

A 2021-es költségvetés a gyengeség költségvetése - A DK foglalkoztatást, munkahelyvédelmet, munkahelyteremtést érintő javaslatai 

 

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció ügyvezető alelnöke, a párt delegációvezetője az Európai Parlamentben, szombati sajtótájékoztatóján kijelentette: a kormány a gyengeség költségvetését nyújtotta be a jövő évre. 

 

“Nem kérdés, hogy a koronavírus okozta válság utáni évben elsődleges szempont kellene legyen a munkahelyteremtés. Az Orbán-kormánynak ehhez szembe kellene néznie azzal, hogy érdemi válságkezelés híján munkahelyek százezreit hagyta veszni a válságban. Ma több mint 400 ezer munkanélküli van az országban. A kormány gyenge volt ahhoz, hogy ezeket a munkahelyeket megvédje, most pedig gyáva ahhoz, hogy szembenézzen gyengesége következményeivel. Egészen elképesztő, de a jövő évi költségvetés szerint a nemzeti össztermék 1, azaz 1 százalékát sem költi a kormány munkahelyvédelemre és munkahelyteremtésre. Annyira sem számítanak a magyar munkahelyek a kormánynak, hogy 100 forintból legalább egyet, azaz egy forintot erre költsön.” - jelentette ki a politikus. 

 

Molnár Csaba elmondta, a Demokratikus Koalíció szerint a jövő évi költségvetés bizonyítja, hogy az Orbán-kormány gyáva szembenézni a munkahelyvédelem elmulasztásának következményeivel. Hozzátette, a DK szerint nem csak az állami források, hanem az Európai Uniótól kapott 8 milliárd eurós vissza nem térítendő támogatás jelentős részét is munkahelyteremtésre kell fordítani. 

 

“Növelni kell az álláskeresési járulék összegét és folyósítási idejét; ki kell fizetni a már elbocsájtottak korábbi bérének 80%-át; emelni kell a közmunkásbéreket és átképzési programokat kell indítani nekik, hogy minél hamarabb visszatérjenek a munkaerőpiacra; valamint növelni kell a magyar kis- és középvállalkozások adó és járulékkedvezményeit!” sorolta a DK ügyvezető alelnöke. 

 

Azt is hozzátette, mindehhez persze nulladik lépésnek az kell, hogy Orbán Viktor felülemelkedjen a gyávaságán és beismerje: kormánya gyenge volt ahhoz, hogy megvédje a magyar munkahelyeket.

 

“Magyarországnak az az egyetlen szerencséje a jelenlegi helyzetben, hogy történelmi mértékű pénzügyi segítséget kap az Európai Uniótól. Hazánk 8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást kap kifejezetten válságkezelésre. Nem kölcsönt, nem hitelt, hanem vissza nem térítendő támogatást, ingyen pénzt. A kormánynak semmi más dolga nem lenne, minthogy ezeket a pénzeket arra fordítsa, amire kaptuk. Ebből a pénzből nem oligarchákat kellene menteni, nem luxusberuházásokra kellene eltapsolni, hanem magyar munkahelyeket kellene belőle létrehozni.” - hívta fel a figyelmet Molnár Csaba, zárásként kijelentve, ehhez a kormánynak szembe kellene néznie az elmúlt hónapok gyenge kormányzati teljesítményével.

RSS
Kapcsolódó politikusok