A GKI szerint sokkal több munkahelyet is meg tudott volna menteni a kormány, ha a gazdaságvédelmi alapból tényleg munkahelyvédelemre költött volna

2021.01.07.

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció ügyvezető alelnök, a párt delegációvezetője az Európai Parlamentben csütörtöki sajtótájékoztatóján ismertette: a GKI Gazdaságkutató számolta ki, hogy ha a kormány munkahelyvédelemre költötte volna a Gazdaságvédelmi Alapban lévő pénzeket, akkor gyakorlatilag minden munkahelyet megvédhetett volna a válságban az első és a második hullám során összesen.

“Pénz tehát volt, példa szintén volt elég Európából, csak kormányzati szándék nem volt arra, hogy megvédjék a munkahelyeket. Lett helyette vadászkiállítás, stadionépítés és oligarchamentés, na meg nagyjából félmillió munkanélküli, akik a kormány miatt kerültek utcára.” - foglalta össze az EP-képviselő.

Molnár Csaba kijelentette, a Demokratikus Koalíció szerint mára bebizonyosodott, hogy az Orbán-kormány a felelős a válságért, a munkanélküliségért és a gazdasági visszaesésért.

“Ma már csak az a kérdés, hogy Orbán Viktor nem akarta vagy nem tudta megvédeni a magyarok munkahelyeit, magyarán a Fidesz önszántából és tudatosan árulta el az országot, vagy az alkalmatlansága, kormányzásképtelensége vezetett a magyarok elárulásához.” - mondta a politikus, hozzátéve, a végeredmény persze ugyanaz: történelmi gazdasági visszaesés, megszűnő magyar vállalkozások, félmillió munkanélküli, elszegényedő családok és idősek - ez a pánikkormányzás és a válságkezelés teljes elmulasztásának az eredménye.

Molnár Csaba arra is felhívta a figyelmet, hogy a GKI feketén-fehéren levezeti: abból a pénzből, amit a kormány ostobaságokra szórt el, minden veszélybe került munkahely bérköltségének a 80 százalékát ki lehetett volna fizetni, méghozzá 3 teljes hónapig.

“Bárki, akit tavaly március óta bocsájtottak el a munkájából, ma már tudja: Orbán Viktor és a pánikkormány miatt veszítette el a munkáját. Nem ő volt fontos, nem a munkahelye volt fontos, nem az ő megélhetése volt fontos a kormánynak, hanem hogy Semjén Zsolt 50 milliárdból rendezhessen vadászkiállítást.” - mondta zárásként a DK EP-képviselője.