Új miniszterekkel bővült az Árnyékkormány - A napelemesek éves szaldójával és a vendégmunkásokkal is foglalkozott a frissen átalakított Árnyékkormány

2023.09.08.

A mai, 12. Árnyékkormányinfó az Árnyékkormány átalakításáról szóló tájékoztatóval kezdődött. Molnár Csaba árnyék-kancelláriaminiszter bejelentette, hogy Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök Kocsis-Cake Oliviót kérte fel környezetvédelmi és klímaügyi árnyékminiszternek, Varga Ferencet bér- és munkaügyi árnyékminiszternek, Oláh Lajosra pedig innovációért és mesterséges intelligenciáért felelős árnyékminiszterként számít a jövőben.

Az Árnyékkormány átalakításáról bővebben Dobrev Klára számolt be Facebook-posztjában:

A napelemet használó családok védelméről

Molnár Csaba a bejelentés után az ülés két legfontosabb előterjesztését ismertette az ellenzéki közvéleménnyel. Mint mondta, hogy az Árnyékkormány elfogadhatatlannak, jogszerűtlennek, erkölcstelennek, és a közérdekkel ellentétesnek tartja a kormány napelem-szabályozását és a napelemesek számára beígért megszorítást. Ezzel szemben az Árnyékkormány szerint a napelemek termékdíjának eltörlésére, a napelemekre vonatkozó ÁFA 0%-ra csökkentésére, a napelem-telepítések engedélyezésének felgyorsítására, a kis teljesítményű, erkélyre vagy teraszra helyezhető napelemes rendszerek engedélyezésére, az elektromos hálózat fejlesztésére, valamint egy átfogó energiatározó program kidolgozására van szükség.

A külföldi vendégmunkások tömeges betelepítése okozta munkaerőpiaci veszélyeiről

Az árnyék-kancelláriaminiszter arról az előterjesztésről is beszámolt, amely szerint az Árnyékkormány elhibázottnak tartja azt a kormányzati gazdaságpolitikát, amelyik kormányzati támogatással alacsony hozzáadott értékű, képzetlen munkaerőt igénylő, környezetszennyező beruházásokat hoz az országba, majd vendégmunkásokkal kívánja biztosítani az ezek működtetéséhez szükséges munkaerőt. Ezzel szemben az Árnyékkormány szerint fel kell zárkóztatni az EU második legalacsonyabb magyar fizetéseit az európai bérekhez, csak olyan beruházásokhoz szabad állami és uniós támogatást nyújtani, amelyek legalább 90%-ban a magyar és uniós munkavállalók számára teremtenek munkahelyeket és megfelelő bérszintet garantálnak, új szabályozást kell kidolgozni a jelenlegi vendégmunkás törvény helyett, valamint be kell vezetni, hogy nagyobb számban vendégmunkások elhelyezésére csak akkor kerülhessen sor egy településen, ha erről a lakosságot előre tájékoztatták és a helyi közösség ezzel egyetértett.