Barion Pixel
Molnár Csaba és Kálmán Olga az első árnyékkormány-ülést követően megtartotta az első Árnyékkormányinfót

Molnár Csaba és Kálmán Olga az első árnyékkormány-ülést követően megtartotta az első Árnyékkormányinfót

2022.09.26.

Molnár Csaba és Kálmán Olga az első árnyékkormány-ülést követően megtartotta az első Árnyékkormányinfót

 

Molnár Csaba árnyék-kancelláriaminiszter és Kálmán Olga, az Árnyékkormány szóvivője Árnyékkormányinfót tartottak az Árnyékkormány első, hétfői ülését követően. 

 

Először Kálmán Olga köszöntötte a sajtó képviselőit az első Árnyékkormányinfón. Elmondta, a jövőben az Árnyékkormány üléseit követően ilyen sajtóeseményeken fognak beszámolni az elvégzett munkáról. 

 

Molnár Csaba a szót átvéve elmondta, nincs ma még Magyarországon tapasztalat az árnyékkormányok működéséről. Hangsúlyozta, az árnyékkormány javaslatokat tud tenni, akár határozati javaslatok, törvényjavaslatok formájában. 

 

Kálmán Olga ezután közölte, az Árnyékkormány mai ülésének mai ülésen elsőként „A magyar polgárok rezsiemelés elleni védelme érdekében szükséges intézkedésekről” címmel Varju László energia- és rezsiügyi árnyékminiszter mutatott be egy előterjesztést.

 

Molnár Csaba hangsúlyozta, ez volt talán az ülés egyik legfontosabb témája, ugyanis ma mindennapos megélhetési problémát jelent a megszorítás. 

 

„A megélhetési válságot az Orbán-kormány okozza, ez tény. Már korábban is tudták, hogy hazudnak. Az Orbán-kormány gyakorlatilag hazugsággal, a választók megtévesztésével nyert választást, és ezt most, hogy érkeznek a rezsiszámlák, mindenki érzi. Az Árnyékkormány értékelte a jelenlegi helyzetet, és arra jutott, hogy ebben az ügyben azonnali állami beavatkozásra van szükség, hogy elkerüljük a társadalmi katasztrófát.” – ismertette a politikus.  

 

Közölte, az árnyék-miniszterelnök kérése alapján Varju László energia- és rezsiügyi árnyékminiszter országgyűlési határozatot is fog benyújtani a témában.

 

„Az Árnyékkormány bevezetné a rezsimoratóriumot a kilakoltatás elleni moratóriumhoz hasonlóan: a lakossági fogyasztókat ne lehessen kikapcsolni a gáz- és elektromos áram-szolgáltatásból 2023. június 30-ig, az alábbiak szerint:

 

Azoknak a fogyasztóknak az esetében, akiknek a 2022. augusztus 1-én nem volt 1 havi számlaértéket meghaladó mértékű tartozásuk, és minimum a 2022 januárja és augusztusa közötti átlagos havi számlaértéket továbbra is megfizetik, 2023 június 30-ig a szolgáltatást ne lehessen megszüntetni.

 

Az árnyék-miniszterelnök megbízásából Varju László energia- és rezsiügyi árnyékminiszter ki fog dolgozni egy szociális alapú, kompenzációs támogatási rendszert a felgyülemlett fizetési elmaradások kezelésére, illetve a fizetésre képtelen fogyasztók támogatására.

 

Az Árnyékkormány eltörölné a rendszerhasználati díjat 2023. június 30-ig a lakossági fogyasztók részére. Ez ugyanis egy burkolt, eltitkolt rezsiemelés a kormány részéről, ezért tartjuk szükségesnek ezek befagyasztását, majd pedig átlátható rendszerhasználati díj szabályozásra lesz szükség Magyarországon.” -  sorolta a politikus. 

 

Kálmán Olga a szót átvéve ismertette a következő pontot, amely az európai minimálbér-szabályozás magyarországi bevezetéséről szólt. 

 

Molnár Csaba kifejtette, az európai minimálbér a szívügyük, Dobrev Klára egyik legfontosabb ígérete az európai minimálbér bevezetése volt ’19-ben. 

 

„Mi megígértük és megcsináltuk, az Európai Parlament elfogadta a közös minimálbér-szabályozást.  Ez azt jelenti, hogy az Orbán-kormánynak is kötelessége lesz bevezetni az európai minimálbér-szabályozást, ami jelentősen emelni fogja a magyar minimálbért. Ők ugye ezt nem kezdték el, így mi kidolgozzuk ennek a módját. Jellemző persze, hogy az elmúlt 12 évben semmit nem beszéltek meg a munkaadókkal és munkavállalókkal. Mi ezzel ellentétben cselekszünk: az árnyék-miniszterelnök asszony és Kordás László bér- és munkaügyi árnyékminiszter úr a múlt héten már egyeztettek is a magyar szakszervezetekkel az európai minimálbér-szabályozás számítási módjával kapcsolatban.” – sorolta az árnyék-kancelláriaminiszter. 

 

Molnár Csaba arra is kitért. hogy az Árnyékkormány javaslata az volt, hogy a minimálbér a mindenkori magyar mediánbér 60%-a legyen. 

 

„Ez a számítási mód a gyakorlatban azt jelentené, hogy ha már most is így számolnánk ki a magyar minimálbért, akkor az idei nettó minimálbér 35 400 forinttal lenne magasabb a mostaninál. Ez nagyjából egy 22%-os minimálbéremelésnek felel meg. Rekord infláció van az országban, ha ezt figyelembe vesszük, még magasabb emelésre lenne szükség. Nem diktátumokkal kéne kormányozni.” – magyarázta a politikus. 

 

Kálmán Olga következő pontként ismertette, hogy tárgyaltak a Dunaferr helyzetéről, amellyel kapcsolatban Kordás László bér és munkaügyi árnyékminiszter, valamint Dr. Dávid Ferenc gazdasági árnyék-miniszter mutattak be közös előterjesztést.

 

Molnár Csaba kifejtette, közvetlenül 5000 család totális létbizonytalanságáról van szó, de közvetve több tízezer családot is érinthet a Dunaferr bezárása összességében. 

 

„Ki kell mondani, rossz döntés volt anno a Vasmű privatizációja, átláthatatlan a vezetés és a viszonyok jelenleg. Viszont nem a mi dolgunk a vállalatok megmentése, de a munkavállalókkal, munkahelyek megmentésével igenis foglakozni kell.” – közölte a politikus. 

  

Az árnyék-kancelláriaminiszter elmondta, az Árnyékkormány ma értékelte a helyzetet, ehhez pedig meghallgatták Mezei Zsoltot, a város DK-s alpolgármesterét is, aki maga is 20 éven át dolgozott a Vasműben, így nagyobb rálátása van a jelenlegi gondokra.

 

„Sokkolt, amiket ő mondott, és muszáj lépni, ezért az árnyék-miniszterelnök kérése alapján Kordás László bér- és munkaügyi árnyékminiszter, valamint Dr. Dávid Ferenc gazdasági árnyékminiszter a következő tartalommal fognak országgyűlési határozatot benyújtani: állami garanciavállalás nyújtása szükséges a Vasmű alapanyag beszállítóinak számára. Az Árnyékkormány szerint a Dunaferr kiemelt munkaerőpiaci szerepe miatt indokolt a növekvő energiaköltségek állami kompenzálása. Szükséges továbbá egy béralap létrehozása annak érdekében, hogy a munkavállalók fizetése legalább az év végéig biztosított legyen, és így  megóvjuk az érintett családokat.” – ismertette a politikus. 

 

Molnár Csaba arra is kitért, hogy az Árnyékkormány a fenti országgyűlési határozati javaslat benyújtásán túl felkéri a gazdasági árnyékminisztert, a bér- és munkaügyi minisztert, és Dunaújváros város alpolgármesterét, hogy haladéktalanul vegyék fel a kapcsolatot az ISD Dunaferr Zrt. tulajdonosaival, az Igazgatóság tagjaival, a munkahelyi szakszervezeti tisztségviselőkkel és Dunaújváros Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának vezetőivel, és minden lehetséges módon segítség elő, hogy a térség legnagyobb munkáltatójának üzemszerű működése rövid időn belül helyreálljon.



Kálmán Olga közölte, “Az önkormányzatokat érintő rezsiemelés ellensúlyozásáról” címmel Szaniszló Sándor önkormányzati árnyékminiszter, Szitka Péter vidéki önkormányzati ügyekért felelős főtanácsadó, valamint Varju László energia- és rezsiügyi árnyékminiszter urak nyújtottak be közös előterjesztést.

 

Az árnyék kancelláriaminiszter kiemelte, a hétszeres kormányzati gázáremelés miatt a magyar önkormányzatok szinte kilátástalan helyzetbe kerültek. 

 

„Nincs kompenzáció, nem kapnak segítséget. Ma önkormányzatok százai szembesülnek azzal, hogy sok esetben a korábbi szerződésekhez képest 10-12-szer többért juthatnának hozzá az alapvető működést és az intézmények fenntartását garantáló áramhoz és gázhoz. Ilyen méretű megszorítás soha nem volt még. Sehol az EU-ban nem látunk ilyet, egyértelmű, hogy nem a háború és a szankciók okozzák ezt, hanem a kormány Sok önkormányzat aközül választhat, hogy csődbe megy vagy intézményeket zár be, mert még a fideszes önkormányzatok se tudják kigazdálkodni ezeket az árakat.” – fogalmazott a politikus. 

 

Molnár Csaba ismertette, az Árnyékkormány ezért felkéri az önkormányzati árnyékminisztert, a rezsi- és energiaügyi árnyékminisztert és a vidéki önkormányzati ügyekért felelős főtanácsadót, hogy kezdeményezzenek egyeztetéseket az önkormányzati vezetőkkel és szakértőkkel, majd október 31-ig készítsenek javaslatcsomagot az Árnyékkormány részére az önkormányzatok megmentése, az önkormányzatokat érintő rezsiemelés ellensúlyozása érdekében.

 

Az árnyékkormány szóvivője úgy fogalmazott, mikor megélhetési válságról van szó arról is beszélni kell, hogy a gyermekeket hogyan érinti ez a helyzet.  

 

Molnár Csaba kijelentette, tisztességtelen az a kormány, amely ráengedte Magyarországra az elmúlt 30 év legbrutálisabb megszorító csomagját. 

 

„A gyerekek nem tehetnek semmiről, ők csak elszenvedői a megszorításoknak Alapvetően három témában teszünk javaslatot, első az egészségügy. Az elmúlt hetekben ugyanis több esetben zártak be gyermeket ellátó kórházi osztályokat, illetve szakellátásokat az orvosok és szakszemélyzet hiánya miatt.  Emellett önmagában is hatalmas baj, hogy 163 praxisból folyamatosan hiányzik a házi gyermekorvos, ezekben a térségekben ellátatlanul maradnak a gyerekek. 

 

Ha ez nem lenne már elég baj, a kormány jobbára fűtetlenül akarja hagyni az iskolákat. Úgy, hogy ha visszaemlékszünk, a kampányban még a hanyatló nyugat jelének tartották a spórolást a fűtéssel, most pedig már az iskolákban is lecsavarnák a fűtést.  Mint ismert, az oktatási intézmények fenntartóinak az oktatási intézményekben 14 év alatti gyermekek esetében csak 20, 14 éve felett csak 18 fokos hőmérsékletet kell biztosítaniuk. Ezt pedig nem hagyhatjuk.” – sorolta az árnyék kancelláriaminiszter.

 

Molnár Csaba arra is kitért, hogy a hétszeresére emelt gázár veszélyezteti a gyermeket érintő önkormányzati intézmények, többek között a családsegítő szolgálatok, kulturális intézmények, tanuszodák, sportlétesítmények, iskolabuszok működését, ennek következtében jelentősen romolhat a gyermekek elérő közszolgáltatások színvonala.

 

„Így Arató Gergely kormányprogramért felelős árnyékminiszter, Gy. Németh Erzsébet szociális és nyugdíjügyi árnyékminiszter, Dr. Komáromi Zoltán egészségügyi árnyékminiszter, valamint Barkóczi Balázs oktatási és kulturális árnyékminiszter a következő tartalommal fognak országgyűlési határozatot benyújtani:

 

Az Árnyékkormány szerint a gyermekek egészségügyi ellátásában résztvevő intézményeket, osztályok és szakrendelések folyamatos működését minden áron biztosítani kell, még ebben a kormány által okozott válságban is.

 

Az Árnyékkormány szerint az oktatási és gyermekintézmények a gyermekek életkori sajátosságainak és az oktatás követelményeinek megfelelő fűtését biztosítani kell, az ehhez szükséges költségvetési forrásokat a fenntartók  rendelkezésére kell bocsátani.” – közölte a politikus, hangsúlyozva, az Árnyékkormány szerint a gyermekek számára szolgáltatást nyújtó szociális, kulturális és sportlétesítmények bezárását el kell kerülni, az ezek működtetéséhez szükséges költségvetési forrásokat az önkormányzatok és civil szervezetek számára biztosítani kell.

 

Kálmán Olga ezek után közölte, a következőkben röviden összefoglalják a szakminiszterek tájékoztatóit. 

 

Molnár Csaba elmondta, “Tájékoztató a magyar nyugdíjasok előtt álló megélhetési válság okozta kihívásokról, egyeztetés előkészítéséről a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsával” címmel az Árnyékkormány tájékoztatást hallgatott meg Gy. Németh Erzsébet szociális és nyugdíjügyi árnyékminisztertől. 

 

“Tájékoztatót kaptunk az orosz-ukrán háború aktuális fejleményeiről, az oroszok részleges mozgósításáról, a háború kiterjesztéséről, valamint a NATO ezzel kapcsolatos pozíciójáról is.  Tájékoztató hangzott el tőlem a Magyarország ellen folyó uniós eljárásokról és az uniós források felfüggesztéséről” is. – sorolta az árnyék kancelláriaminiszter. Felidézte, a DK még előző nap benyújtott egy valódi jogállamisági csomagot, ami valódi intézkedéseket tartalmaz, a Fidesz vicces javaslatai helyett. 

 

„Ha ezt a kormány elfogadja, elhisszük, hogy Orbánék valóban helyre akarják állítani a jogállamiságot, és nem csak haverokat kinevezni és uniós forrásokat ellopni, de azért naivak nem vagyunk.” – mondta zárásként Molnár Csaba. 

RSS
Kapcsolódó politikusok