Barion Pixel
Molnár Csaba: Orbánék padlóra küldték a forintot, be kell vezetni az eurót!

Molnár Csaba: Orbánék padlóra küldték a forintot, be kell vezetni az eurót!

2019.08.29.

Molnár Csaba: Orbánék padlóra küldték a forintot, be kell vezetni az eurót!

 

                                                                                                      

Történelmi mélypont közelébe jutott a magyar valuta – már több mint 330 forintot kell fizetni egyetlen euróért. Ez általános drágulást hoz magával, emelkedik az ára a tejnek, a kenyérnek, az üzemanyagnak. Orbán hibás politikájának az árát Magyarország fizeti meg. Molnár Csaba európai parlamenti képviselő, a DK ügyvezető alelnöke tájékoztatta a sajtót.

 

 

– Ha ez így megy tovább, pár napon belül elérjük a legrosszabb értékeket, ami nyilván nem csak azoknak rossz, akik külföldön nyaralnak, hanem meg fogja érezni az egész ország. Amennyiben a forint nem hajt végre csodának számító erősödést a következő napokban – és ennek semmi jelét nem mutatja –, akkor drágulni fog az üzemanyag, és azzal együtt minden más is. Pedig már így is jelentős áremelkedések történtek: drágább lett a krumpli, a gyümölcs, a zöldség, a liszt, a péksütemény, a sertéshús, nem beszélve a rezsiről és nagyon sok gyógyszerről.

 

Még a kormánynak folyton kedvező adatokat kihozni képes statisztikai hivatal is bevallotta, hogy az infláció 7 éves csúcson van.

 

Mondhatnám, hogy Orbán Viktor ellenzékben már 275 forintos euróárfolyamnál arról beszélt, hogy a forintválság egyetlen megoldása a miniszterelnök-csere, de most 330 forint fölötti árfolyamnál nyilván nem fog lemondani – emlékeztette egykori kijelentésére a kormányfőt Molnár Csaba.

 

Az ügyvezető alelnök szerint Orbán sokkal fontosabbnak tartja saját gyarapodását a forintválság megoldásánál, ezért stratégiailag kell megoldani a problémát, ami nem túl bonyolult: azonnal be kell vezetni az eurót Magyarországon.

 

– Amikor a magyar polgárok népszavazással úgy döntöttek, hogy csatlakozunk az Európai Unióhoz, akkor az euró bevezetése mellett is döntöttek. Magyarországnak tehát kötelező csatlakoznia az unió egységes valutájához, a nép döntése alapján. A kormány ócska játékokat játszik, miközben a horvát, a román és a bolgár kormány 2024-25-ös céldátumokat rögzített, azaz előbb lesz euró Horvátországban, Romániában és Bulgáriában, mint Magyarországon, hiszen a magyar kormánynak még céldátuma sincs. Ráadásul mindhárom ország később csatlakozott az Európai Unióhoz, mint mi.

 

Ezért kezdeményezni fogjuk az Európai Parlamentben, hogy az unió jogi eszközökkel kényszerítse ki azoknak az országoknak az euróövezeti csatlakozását, amelyek belépéskor vállalták a csatlakozást.

 

Nem lehet az időt tovább húzni, ez egy kötelezettség, amelyet népszavazás szentesített, de Orbán Viktor átveri az embereket, és a folyamatos halogatással megcsúfolja a választók döntését – jelentette ki Molnár Csaba, aki a megfeleléssel kapcsolatban Patai Mihályt, a Bankszövetség korábbi elnökét, a nemzeti bank jelenlegi alelnökét idézte: „Magyarország pár hónapon belül be tudna lépni az eurózónába“. – Ezt csak azért nem teszik meg, mert a szabadon irányított forinttal Orbán, Matolcsy és társaik sokkal többet tudnak lopni – tette hozzá Molnár Csaba.

 

Az Eurobarométer legfrissebb felmérése szerint az eurócsatlakozást szeretné a megkérdezettek 58 százaléka Magyarországon, és alig egyharmaduk ellenzi azt.

 

RSS
Kapcsolódó politikusok