A DK az Európai Bizottsághoz fordult az újságírók listázása miatt

2020.09.23.

A DK az Európai Bizottsághoz fordult az újságírók listázása miatt

Orbánék bármikor képesek alulmúlni saját magukat. Most sincs ez másképp, mikor a külügy elkezdte listázni a független újságírókat. A magyar kormányon mindig úrrá lesz a páni félelem, mikor kritikával, vagy a véleménynyilvánítás szabadságával találkozik. Ilyenkor kizárólag a legdurvább hatalmi arroganciával képes csak visszatámadni. Nincs más magyarázat arra, miért kell listát vezetni a külföldön szakmai úton, vagy továbbképzésen résztvevő független újságírókról.

A DK szerint a legsötétebb időket idézi a listázás. Magyarország legeurópaibb párja elítél minden diszkriminatív, megfélemlítésre alkalmas listázást. Épp ezért az Európai Bizottsághoz fordulunk, hogy vizsgálják meg, összhangban van-e az uniós alapjogokkal, illetve az Alapvető Jogok Európai Chartájával a független újágírók listázása. De arra is várjuk a választ, hogy milyen konkrét lépéseket tesznek a magyarországi médiasokszínűség, az információ- és véleményszabadság megtartásának érdekében.

dr. Molnár Csaba
A DK ügyvezető alelnöke, európai parlamenti delegációvezetője