Barion Pixel
Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök és árnyékminiszterei Londonban tárgyaltak a brit árnyékkormány tagjaival

Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök és árnyékminiszterei Londonban tárgyaltak a brit árnyékkormány tagjaival

2023.03.23.

Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök és árnyékminiszterei Londonban tárgyaltak a brit árnyékkormány tagjaival

 

Kétnapos hivatalos látogatásra utazott Londonba március 22-én a Dobrev Klára vezette Árnyékkormány, ahol a brit árnyékkormánnyal folytatott kétoldalú tárgyalásokat. Az első napon Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök a brit árnyék-miniszterelnökkel, a Munkáspárt vezetőjével, a közvélemény-kutatásokban toronymagasan vezető Keir Starmerrel tárgyalt. A találkozó témái között szerepelt az Ukrajna elleni orosz agresszió után kialakult helyzet, valamint a Brexit tanulságai, Nagy-Britannia uniós kilépésének utóhatásai. Ezen felül a megbeszélés során az árnyék-miniszterelnökök áttekintették a Nagy-Britanniában dolgozó és tanuló magyarok helyzetét is.

A tárgyalást követő online sajtótájékoztatóján Dobrev Klára hangsúlyozta, hogy a magyar emberek hatalmas többséggel döntöttek a NATO-csatlakozás mellett, és az Árnyékkormány elkötelezett abban, hogy a NATO erős és a magyar embereket is megvédeni képes szövetség legyen. Dobrev Klára kifejtette, hogy Nagy-Britannia szenved a Brexit utóhatásaitól és ma már a brit emberek túlnyomó többsége azt gondolja, az uniós kilépés rossz döntés volt. A magyarok számára pedig intő jel, hogy ott sikerült egy szűk többségét meggyőzni: az Európai Unión kívül is van élet.

A találkozó után Keir Starmer a Twitteren azt írta: „Nagyon örültem, hogy Dobrev Klárával találkozhattam, hogy a közös szenvedélyünkről, a mindenki számára azonos lehetőségeket kínáló társadalmak építéséről beszélhessünk.”

A nap folyamán Molnár Csaba, az árnyék-miniszterelnök helyettese, árnyék-kancelláriaminiszter megbeszélést folytatott Steve Reed árnyék-lordkancellárral, igazságügyi árnyékminiszterrel. Molnár Csaba a Facebook-oldalán azt írta, a találkozón hosszan beszéltek a magyar jogállam rendszerszintű leépítéséről, az Orbán-kormány okozta károkról. „Egyértelművé tettem, hogy Dobrev Klára Árnyékkormánya erős nyugati szövetségeket épít, a partnereink számíthatnak ránk az igazságosság és a jog védelmében is” – tette hozzá az árnyék-kancelláriaminiszter. A londoni látogatás második napján, csütörtökön Dobrev Klára és Molnár Csaba közösen tárgyalt Angela Raynerrel, a brit árnyék-miniszterelnök helyettesével is.

További kétoldalú találkozók is zajlottak szerdán: Arató Gergely, a kormányprogramért felelős árnyékminiszter Matthew Westernnel, a brit árnyékkormány felsőoktatásért felelős államtitkárával tárgyalt. Az árnyékminiszter a Facebook-oldalán azt írta, sok fontos kérdést érintettek a felsőoktatás szabadságától, az SZFE ügyén és a zöld gazdasági átálláson keresztül a lakóházak energetikai felújításáig. „Jó hír, hogy a brit Munkáspárt elkötelezett a Brexittel megszakadt magyar-brit felsőoktatási kapcsolatok újjáépítése iránt, és az Erasmus programban való brit részvétel mellett. Ezért a brit és magyar árnyékkormány együttműködése a remény a magyar fiatalok számára is” – fogalmazott Arató Gergely, aki a londoni látogatás második napján már Kerry McChartyval, a brit árnyékkormány klímavédelemért felelős államtitkárával találkozott. A magyar árnyékminiszter a tárgyalás után azt írta Facebook-oldalán, hogy kollégájával eszmét cseréltek a gazdaság zöld átállásáról, és arról, hogy lehet olcsóbb és klímabarát az energia előállítása és a közlekedés.

A nap folyamán Vadai Ágnes honvédelmi árnyékminiszter Chris Evans-szel, az árnyékkormány hadiipari beszerzésekért felelős államtitkárával tartott megbeszélést. Vadai Ágnes a Facebook-oldalán azt írta, a tárgyaláson többek között szóba került a közös NATO-beszerzések lehetősége, az 1956–os magyar forradalom és szabadságharc, valamint a futball. Pontosabban a Puskás Ferenc vezette Aranycsapat 6:3-as londoni győzelme 1953-ban. A honvédelmi árnyékminiszter csütörtökön Holly Lynch biztonságért felelős árnyékminiszterrel találkozott, akivel a NATO-bővítésről, Oroszország agressziójáról és a Nemzetközi Büntetőbíróságról is egyeztettek.

Fontos találkozókat bonyolított le Londonban Rónai Sándor árnyék-külügyminiszter is. Csütörtökön kollégájával, David Lammy brit árnyék-külügyminiszterrel tárgyalt. Rónai Sándor a Facebook-oldalán azt írta a találkozóról, hogy a Brexit tanulságai mellett nagyon fontosnak tartotta arról is beszélgetni, hogy milyen lehetőségei vannak azon magyarok százezreinek, akik Orbán Viktor elől Nagy-Britanniába menekültek. Ezután a magyar árnyék-külügyminiszter Lord Collins-szal, a Lordok Házának képviselőjével, a brit árnyékkormány külügyi szóvivőjével találkozott. A találkozó legfontosabb célja volt Rónai Sándor szerint, hogy visszaépítse azt a nemzetközi bizalmat, amit Orbán Viktor az utóbbi években lerombolt.

RSS
Kapcsolódó politikusok