Barion Pixel
Egészségügyi krízis van: azért teszik tönkre a fővárosi sürgősségi ellátást, hogy helyükre a Mészáros Lőrinc-féle magánbiztosítók lépjenek?

Egészségügyi krízis van: azért teszik tönkre a fővárosi sürgősségi ellátást, hogy helyükre a Mészáros Lőrinc-féle magánbiztosítók lépjenek?

2019.05.13.

Egészségügyi krízis van: azért teszik tönkre a fővárosi sürgősségi ellátást, hogy helyükre a Mészáros Lőrinc-féle magánbiztosítók lépjenek?

 

A Demokratikus Koalíció régóta hangoztatja, hogy a fővárosi egészségügy több, mint drámai helyzetben van, műtétek maradnak el, ráadásul már nem csak az orvos- vagy nővérhiány miatt, hanem már a műtősszemélyzet hiánya miatt is. Hétvégén gyakorlatilag összeomlott a budapesti sürgősségi ellátás, Magyarországon egészségügyi válsághelyzet van – mondta sajtótájékoztatóján Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke, európai parlamenti képviselő.

 

– Hétvégén összeomlott a budapesti sürgősségi ellátás, négy kórházból háromban nem tudták fogadni a súlyos sérülteket, köztük az elvileg jól felszerelt Honvédkórházban sem. Ezzel a magyar egészségügy egyik kiemelt területe, a sürgősségi ellátás is felkerült arra a nagyon hosszú listára, amely azokat tartalmazza, ami már nem működik a magyar egészségügyben.

A sürgősségi ellátásban az emberek élete a tét. Beszéltünk már róla, de egyre határozottabban ki kell mondanunk, hogy Magyarországon egészségügyi válsághelyzet van. Egészen elképesztő állapotok alakultak ki az elmúlt években.

2008-ban, a Gyurcsány-kormány idején egy hivatalos rangsor alapján, az egészségügy minőségét tekintve még megelőztük Spanyolországot, Olaszországot és Írországot. Most már minket előz meg Albánia és Macedónia. Ez jól mutatja, mi történt az elmúlt 10 évben a hazai egészségügyi helyzetben. Mit kell tenni? Két dolgot mindenképpen: egyrészt

azonnal ki kell hirdetni Magyarországon az egészségügyi válsághelyzetet, másrészt pedig létre kell hozni az európai egészségügyi minimumot, amely egyedül a Demokratikus Koalíció programjában szerepel, hogy valamennyi európai polgár néhány minimumellátás tekintetében ugyanahhoz az ellátáshoz jusson hozzá.

A történet egyszerű, nincs belga vese vagy magyar vese. Egyforma vesék vannak, amelyeket ugyanúgy kell vizsgálni. Nincs francia vagy magyar rák, ezért ugyanolyan kezelést kell biztosítani. De hasonló a helyzet a kórházi fertőzések vagy a várólisták tekintetében is – jelentette ki Molnár Csaba.

A DK ügyvezető alelnöke szerint, ha léteznek minden uniós tagállamra érvényes élelmiszerbiztonsági szabályok, akkor a Demokratikus Koalíció azt képviseli, hogy legyenek ugyanilyen szabályok az európai egészségügyben is. – Egyre nehezebb szabadulni a gondolattól, hogy mindez nem véletlenül történik, hogy az Orbán-kormány tudatosan teszi tönkre a magyar egészségügyet. Egyszerű ennek az oka, hiszen

az elmúlt években gombamód nőttek ki a magánkórházak, s velük párhuzamosan a magánbiztosítók. S ezek a kórházak meg biztosítók mögött mind fideszes oligarchák tőkéje áll, nekik áll érdekükben, hogy a magyar egészségügy ne működjön.

A 24.hu figyelt fel arra a reklámra, amelyben egy Mészáros Lőrinchez köthető magán-egészségbiztosító azzal reklámozta magát: tudod mennyire hosszúak a várólisták az állami egészségügyben, kössél nálam, Mészáros Lőrinc egészségbiztosítójánál szerződést, s azonnal meg fogod kapni az ellátást!

Molnár Csaba szerint jól látható, hogy a magyar egészségügy tönkretételének egyetlen haszonélvezője van: a fideszes nagytőke. – Évekkel azután, hogy Orbán Viktor azt mondta, “az egészségügy nem lehet üzlet” – nyilván akkor is hazudott –, milliárdos fideszes üzleti körök kezébe kerül az egészségügy. Előre megfontolt szándékkal, tudatosan hagyják tönkremenni a magyar egészségügyet, saját üzletük érdekében.

Az európai parlamenti választásokon meg kell mutatni a hatalomnak, hogy olyan európai polgárok vagyunk, akiknek az egészségét nem lehet azért tönkretenni, hogy Mészáros Lőrinc és néhány társa tovább gazdagodjon, ezért kell bevezetni az egészségügyi válsághelyzetet, uniós szinten pedig ezért van szükség európai egészségügyi minimumra. S mivel a magyar pártok közül ezt csak a DK képviseli, ez csak akkor jöhet létre, ha az európai parlamenti választásokon a Demokratikus Koalícióra, a 6-os számú listára szavazunk!

RSS
Kapcsolódó politikusok