37 százalékkal csökkent az ipari termelés - Ezeket a munkahelyeket hagyta veszni a kormány

2020.06.05.

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció ügyvezető alelnöke, a DK delegációvezetője az Európai Parlamentben pénteki sajtótájékoztatóján ismertette, milyen döbbenetes adatokat hozott nyilvánosságra a Központi Statisztikai Hivatal a magyar ipar leállásáról a koronavírus járvánnyal összefüggésben. Ahogy fogalmazott, a számok egészen elkeserítőek, ezek szerint áprilisban 37 százalékkal esett az ipari termelés Magyarországon, ez súlyosabb, mint amit a 2008-as világválság legborúsabb napjaiban láttunk.

“Teljesen egyértelmű, hogy a munkanélküliségi statisztikákban szereplő 3 vagy akár 400 ezer munkanélküli a turizmus mellett innen érkezett; ezek azok a munkahelyek, amelyeket nem védett meg a kormány.” - mondta a politikus.

Molnár Csaba kijelentette, a Demokratikus Koalíció szerint most látszik igazán, hogy mennyi munkavállalót hagyott cserben a válságkezelést elmulasztó Orbán-kormány.

“A DK szerint mind az állami forrásokat, mind a válságkezelésre kapott uniós pénzeket munkahelyvédelemre és állami bérpótlásra kellett volna használni, ahogy azt a DK követeli hónapok óta! Széleskörűen elérhető, nem pályázathoz kötött állami bértámogatást kellett volna bevezetni, ami automatikusan jár a munkavállalóikat megtartó cégeknek, ahogy más európai országokban. Nem hitelt, hanem támogatást kellett volna adni azoknak a vállalkozásoknak, akiket súlyosan érintett a leállás és vállalták, hogy nem rúgnak ki embert. Ezek mind elmaradtak Magyarországon.” - sorolta az EP-képviselő, hangsúlyozva, a leállásról nem a kormány tehet, de arról igen, hogy ezek az emberek egyik napról a másikra elvesztették az állásukat.

“Az Orbán-kormány magyarok százezreit hagyta cserben, ennek pedig nem csak a családok, hanem a magyar gazdaság is kárát fogja látni.” - tette hozzá a DK ügyvezető alelnöke.

Molnár Csaba szerint ilyen brutális adatok ismeretében egészen felháborító az a válságtagadás, amit a kormány hetek óta művel.

“Matolcsy György jegybankelnök szerint nincs is válság, mert a magyar gazdaság gumilabdaként fog visszapattani a padlóról. Varga Mihály pénzügyminiszter szerint a magyar gazdaság gyorsabban fog kilábalni a jelenlegi helyzetből, mint más országok. Ez a tények teljes tagadása. Mert ehhez az kellett volna, hogy a kormány elvégezze a dolgát és megvédje a munkahelyeket.” - jelentette ki a politikus, hozzátéve, ez nem történt meg, így a ma ismertetett letaglózó adatok az iparról megmagyarázzák, hogy miért növekszik százezeres mértékben a munkanélküliség.