Barion Pixel
Az Árnyékkormány bemutatta Balaton-mentő csomagját - Az európai minimálbér bevezetéséről, az energiafüggetlenségről és a mesterséges intelligenciáról is szólt a 11. Árnyékkormányinfó

Az Árnyékkormány bemutatta Balaton-mentő csomagját - Az európai minimálbér bevezetéséről, az energiafüggetlenségről és a mesterséges intelligenciáról is szólt a 11. Árnyékkormányinfó

2023.06.22.

Az Árnyékkormány bemutatta Balaton-mentő csomagját - Az európai minimálbér bevezetéséről, az energiafüggetlenségről és a mesterséges intelligenciáról is szólt a 11. Árnyékkormányinfó

 

Az Árnyékkormány ma megtartotta az idei hatodik, összeségében a tizenegyedik Árnyékkormányinfóját. Molnár Csaba árnyék-kancelláriaminiszter a következő döntésekről számolt be:

  • Az Árnyékkormány elkötelezett az európai minimálbér-szabályozás azonnali magyarországi bevezetése mellett. Az Árnyékkormány szerint a társadalmi partnerekkel ki kell dolgozni azokat a szabályokat, amelyek biztosítják az irányelvben rögzített referenciaértékekhez való igazodást. A növekvő bérterheket járulékkedvezménnyel, támogatásokkal kell ellensúlyozni a kis- és közepes vállalkozások számára.
  • Az Árnyékkormány szerint az orosz földgáztól, kőolajtól és nukleáris ipartól való függés jelentős biztonsági és gazdasági kockázatot jelent Magyarország számára. Ezért a fenyegető klímaváltozás szempontjait is figyelembe véve csökkenteni kell a magyar háztartások energiafogyasztását, mert a leghatékonyabban így csökkenthetők a rezsiszámlák. Míg az Orbán-kormány a hétszeresére emelte a rezsit, addig az Árnyékkormány támogatást nyújtana, hogy 1 millió magyar háztartásban legyen napelem és házi szélerőmű, továbbá a Panelprogram+ keretében 5 év alatt 500 ezer lakótelepi lakást és 1 millió más típusú lakást és családi házat újítanánk fel és szigetelnénk le.
  • Az Árnyékkormány szerint a lehető leghamarabb fel kell függeszteni a Paks2 beruházást a jelenlegi formájában. Az új atomerőmű-blokkokat ebben a konstrukcióban megépíteni nagyon drága, ráadásul növeli az orosz energiafüggőségünket, a technológia pedig nem feltétlenül biztonságos.
  • Az Árnyékkormány alapvető célnak tekinti Magyarország energetikai függetlenségének megteremtését, a háztartások, önkormányzatok, kisvállalkozások saját energiatermelő képességének fejlesztését. Támogatjuk az energiaközösségek létrehozását, amelyekben olyan lakosok, illetve önkormányzatok is részt tudnak venni, akik nem rendelkeznek saját területtel és/vagy elég pénzzel egy-egy nap- vagy szélerőmű létesítésére. Egy energiaközösségben minden tag anyagilag hozzájárul az energiaközösség erőműveinek építéséhez és a megtermelt energia hasznából a befizetés arányával részesül.
  • Az Árnyékkormány az úgynevezett Balaton-mentő csomagja keretében három önálló előterjesztést készített a Balaton, a Velencei-tó és a Fertő tó megvédése és a környezetpusztítás megállítása érdekében. Az intézkedési terv része például a Balaton esetében egy új partvonal-szabályozási terv, amely az ebben szereplő természetes partszakaszok jogi védelmét is biztosítaná. A terv részeként a parttól mért 30 méteres sávra építési moratóriumot vezetnénk be. Mindhárom tó esetében az engedély nélkül épült, vagy természetkárosítást okozó épületeket elbontaná az Árnyékkormány, emellett biztosítaná, hogy társadalmi egyeztetés nélkül egyik tó környékén se kezdődhessen meg semmilyen beruházás.
  • Az Árnyékkormány szerint az államnak azonnali, összetett intézkedéssorozatot kell eszközölni a mesterséges intelligencia szabályozása és kiaknázása érdekében, valamint meg kell vizsgálni, hogy milyen állami szerepvállalás szükséges az MI jelentette gazdasági versenyelőny kialakításában. 

 

Az Árnyékkormányinfót a Demokratikus Koalíció Facebook-oldalán közvetítettük:

https://www.facebook.com/dk365/videos/1001029194598986 

RSS
Kapcsolódó politikusok