Barion Pixel
A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos mai bejelentés a kormány ideges kapokodásának eredménye!

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos mai bejelentés a kormány ideges kapokodásának eredménye!

2020.03.11.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos mai bejelentés a kormány ideges kapokodásának eredménye!

 

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció ügyvezető alelnöke, a párt EP-s delegációvezetője reagált szerdai sajtótájékoztatóján a kormány által bejelentett rendkívüli helyzetre. 

 

“A kormány - egészen a veszélyhelyzet mai bejelentéséig - az elmúlt napokban és hetekben bagatellizálni próbálta a koronavírus okozta kihívást. Orbán Viktor még a múlt héten is azt mondta, hogy nem a koronavírustól kell félni, hanem a migrációtól.” - mondta a politikus, emlékeztetve arra, hogy Varga Mihály pár napja még arról beszélt, hogy részben még nyerhet is a gazdaság a koronavírussal, most már recesszióról beszél. 

 

“Az Operatív Törzs tagjai arról beszéltek, hogy van elég kapacitás, van elég maszk, van elég lélegeztetőgép, és egyébként is minden a legnagyobb rendben van.  Ehhez képest ma az Alaptörvény szerinti lehető legszélesebb jogkört adta meg magának a veszélyhelyzet bejelentésével. Ez súlyos és látványos ellentmondás.” - ismertette Molnár Csaba. 

 

A Demokratikus Koalíció ügyvezető alelnöke szerint a mai bejelentés a kormány ideges kapkodásának az eredménye. Felhívta a figyelmet, hogy a DK szerint a veszélyhelyzetet már jóval korábban ki kellett volna hirdetni. 

 

“A kormány az elmúlt napokat és heteket bagatellizálással töltötte, most eljutottak a pánikig. Ez a döntés egy héttel ezelőtt talán még tettrekészséget és felkészültséget sugallt volna, ma azonban inkább éppen azt erősíti meg az emberekben, hogy a kormány nem ura a helyzetnek, ezért kapkod most össze-vissza. Jó reggelt kívánok a magyar kormánynak! Egy kérdésem van: mit csináltak idáig?” - foglalta össze Molnár Csaba. 

 

A DK ügyvezető alelnöke hangsúlyozta, szégyen és gyalázat, hogy amikor az elmúlt hetekben felelős ellenzéki pártként 29 konkrét intézkedésre tettek javaslatot a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatosan, akkor a kormányközeli sajtó pánikkeltéssel és riogatással vádolta a DK-t. 

“A mai bejelentés egyben annak is a beismerése, hogy az ellenzék bizony felelősebb volt a járvány kezelését illetően, mint a kormány, akik most kénytelenek futni az események után. A mostani, teljes körű felhatalmazással a kormány többé nem mutogathat másra, minden a kezükben van ahhoz, hogy kezeljék a helyzetet.” - mondta Molnár Csaba. 

 

Az ügyvezető alelnök ezt követően kitért a konkrét intézkedések elemzésére is. Ezek olyan intézkedések, amelyeket a DK az elmúlt hetekben egytől-egyik javasolt, a 29 javaslatunkból eddig kettőt, ma pedig újabb hármat fogadtak meg. (határellenőrzés, karantén szabályai, rendezvények tiltása). A kormány tehát több DK-s javaslatot is megfogadott, de későn és keveset. 

 

A politikus ismertette, mi a probléma ezekkel az intézkedésekkel. 

 

“Gulyás Gergely azt mondta, hogy az óvodák, bölcsődék bezárásáról az önkormányzatoknak kell dönteniük. Ez nincs rendben, az önkormányzatok nincsenek az ehhez szükséges információk birtokában. Ha a kormány el akarja tolni magától a felelősséget, akkor gyáva, ilyen helyzetben pedig nincs helye gyávaságnak. A kormány hirdette ki a veszélyhelyzetet, viselje az ezzel járó következményeket, feladatokat és felelősséget, ha kell, rendelje el az óvodák és bölcsődék bezárását. Ez nem az önkormányzatok feladata.

 

A másik mondat, amire szeretnék kitérni. Gulyás Gergely azt mondta, hogy nem baj, hogy nincs kézfertőtlenítő, mert a kézmosás is elegendő. Ez két dolgot jelenthet: 1. Gulyás Gergely még soha nem járt boltban, utcán, vagy bevásárlóközpontban, ahol nincs lehetőség kézmosásra, vagy 2. Gulyás Gergely felelőtlen és nem akar számot adni arról, hogy ezt miért nem sikerült hetek alatt megoldaniuk.” - sorolta Molnár Csaba. 

 

A DK ügyvezető alelnöke arra is kitért, hogy beszédes, hogy az intézkedések között továbbra sincs egészségügyet érintő intézkedés. 

 

“Nem határoztak lélegeztetőgépek beszerzéséről, nem határoztak orvosi maszkok, kesztyűk, fertőtlenítőszerek, védőruhák beszerzéséről, nem határoztak több koronavírus-teszt elvégzéséről. Nem határoztak továbbá csekkbefizetés, lakáshitelek befizetésének elhalasztásáról, nem határoztak az iskolabezárások esetére a munkabérek pótlásáról, nem határoztak a másik két határ (horvát, szlovák) ellenőrzéséről és nem határoztak a 150 milliárd forintos propagandabüdzsé koronavírus elleni védekezésre történő átcsoportosításáról. A kapkodásból és a pánikból nem fognak felelős és gyors döntések születni, ezt bizonyította ma be az Orbán-kormány.” - közölte a DK ügyvezető alelnöke. 

RSS
Kapcsolódó politikusok