Barion Pixel

1969. június 17-én születtem Karcagon. Nős vagyok, két gyermek édesapja.

Általános iskolai és gimnáziumi tanulmányaimat Debrecenben végeztem, majd 1993-ban szereztem jogász diplomát az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán. Egyetemi éveim alatt előadásokat hallgattam a dél-afrikai Stellenboschban és Johannesburgban, majd Brüsszelben pénzügyi, Szöulban pedig tőkepiaci tanulmányokat folytattam.
 
Angolul és oroszul tárgyalási szinten beszélek.
 
A Demokratikus Koalíció tagja vagyok.
 
2006 óta vagyok a Magyar Országgyűlés tagja. 2022-ben, harmadjára is megnyertem Teréz- és Erzsébetváros egyéni országgyűlési mandátumát, illetve ettől az évtől kezdve az Országgyűlés alelnökévé is megválasztottak.
 
Ugyanebben az évben Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök felkért, hogy Árnyékkormánya környezetvédelmi, klímaügyi és innovációs árnyékminisztere legyek.
Árnyékminiszterként hozzám tartozik a mesterséges intelligencia és a robotizáció, a klímapolitika, a környezetvédelem, a természetvédelem, az erdőgazdálkodás, a vízgazdálkodás, a hulladékgazdálkodás, az innováció és tudománypolitika valamint az ezzel kapcsolatos ügyek megoldásához továbbá a nagy tavainknál folyó állami beruházások leállításához, az élővilág megőrzéséhez szükséges intézkedések kidolgozása. Kiemelten foglalkozom továbbá a hazánkba települő gigagyárak helyzetével, azok szabályozási metódusával, az önkormányzatok beleszólási lehetőségeivel is.
 
Politikusként egyéb tevékenységi területeim: a nemzetközi kapcsolatok, a külkereskedelem, az európai ügyek, a környezeti nevelés, az energetika és az esélyegyenlőség. Közéleti szerepvállalásaim során tagja voltam a Kutatási és Technológiai Innovációs Tanácsnak 2008 és 2009 között, ezzel egy időben pedig a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára, majd 2009 és 2010 között a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium államtitkára voltam.
 
2010-től 2011-ig a Fenntartható Fejlődés Bizottságának alelnökeként tevékenykedtem, majd 2014 és 2018 között a Külügyi Bizottság tagjaként dolgoztam.
 
2018 és 2022 között az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének tagja voltam, illetve az Európai Ügyek Bizottságának alelnöke.
 
Szabadidőmben is szívügyemnek tekintem a természetet, ezért amikor csak tehetem túrázni járok, ha lehetőségem van rá, pedig hegyet mászok, ennek eredményeként meghódítottam Amerika legmagasabb csúcsát, az Aconcaguát, Európa legmagasabb csúcsát, az Elbruszt és Afrika legmagasabb csúcsát, a Kilimandzsárót.
 
Nagy kedvelője vagyok a kínai teakultúrának. Mindezek mellett pedig életemben különös helyet foglal el, számos karitatív tevékenység, melyeknek kezdeményezője, aktív szerepvállalója vagyok.
Kapcsolódó cikkek és videók