Barion Pixel
A Demokratikus Koalíció törvényjavaslata: Biztosítson az állam ingyenes internetelőfizetést járvány idején a tanároknak és a családoknak!

A Demokratikus Koalíció törvényjavaslata: Biztosítson az állam ingyenes internetelőfizetést járvány idején a tanároknak és a családoknak!

2020.09.05.

A Demokratikus Koalíció törvényjavaslata: Biztosítson az állam ingyenes internetelőfizetést járvány idején a tanároknak és a családoknak!

 

 

Dr. Oláh Lajos,a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője vasárnapi sajtótájékoztatóján emlékeztetett, a koronavírus-járvány első hullámának kitörése márciusban sokként érte a tanárokat, szülőket, gyerekeket. 

 

“Gyakorlatilag a nulláról kellett megszervezni az otthoni tanulást, mindenfajta segítség nélkül, hiszen a kormány magukra hagyta ezzel a problémával az iskolákat, oldják meg ahogyan akarják. Sok helyen sikerült beindítani kisebb-nagyobb zökkenőkkel az online oktatást, de rengeteg helyen ez akadályokba ütközött. Például az infrastruktúra hiányába, hiszen, ha egy családban nincsen internet, nincsen digitális eszköz, akkor a gyerek nem fog tudni “beülni” a virtuális osztályterembe.” - sorolta Oláh Lajos, hozzátéve:  értelemszerűen ugyanekkora probléma,ha egy tanárnak nincsenek meg a digitális oktatáshoz a minimális feltételek se. 

 

Oláh Lajos ismerette, a  Demokratikus Koalíció törvényjavaslatot nyújt be annak érdekében, hogy a KLIK biztosítson ingyenes internet hozzáférést a tanároknak a járvány idején. 

 

“Javasoljuk továbbá, hogy minden családban, ahol tanuló gyerek van, legyen elérhető egy ingyenes előfizetés; illetve, hogy a járvány idején ne lehessen lekapcsolni az internetet a családoknál. Mi, európai magyarok úgy gondoljuk, nem lehet úgy magukra hagyni a családokat, pedagógusokat, mint ahogyan azt az Orbán-kormány a koronavírus-járvány első hullámának idején tette.” - jelentette ki a politikus, hangsúlyozva:  nem várhatják el a válság miatt elszegényedő családoktól és a mélyen alulfizetett pedagógusoktól, hogy a járvány miatti amúgy is nehéz helyzetben plusz kiadásokat vállaljanak magukra, ahogyan az is tarthatatlan, hogy a gyerekek azért maradjanak le a tanulásban, mert nincs megfelelő eszközük ehhez. 

 

Oláh Lajos emlékeztetett, a koronavírus-járvány kirobbanása utáni időszakban kiderült, hogy a klasszikus, frontális oktatás mellett a digitális oktatásnak is van létjogosultsága. 

 

“Manapság már egyébként is a mindennapok része kell hogy legyen a digitális eszközhasználat, az internethasználat, akár a munkáról, akár a szabadidőről vagy ügyintézésről legyen szó. Éppen ezért elfogadhatatlan, hogy a családoknak ez elérhetetlen luxus legyen. A Demokratikus Koalíció korábban javasolta már a kormánynak, hogy idejében készüljenek fel a második hullámra, és képezzenek egyfajta tartalékot a digitális eszközökből, tabletekből, laptopokból, amit szükség esetén oda lehet adni a rászoruló családoknak.” - emlékeztetett a DK-s politikus. Úgy fogalmazott:  az államnak kötelessége minden segítséget megadni a tanároknak, szülőknek és a gyerekeknek, hogy senkit se érhessen hátrány azért, mert egyedül nem tudja biztosítani az online tanulás feltételeit. 

RSS
Kapcsolódó politikusok