Barion Pixel
Dr. Oláh Lajos Dr. Komáromi Zoltán: 40 ezer ember maradhat egészségügyi ellátás nélkül - A DK tiltakozik az ellen, hogy elvegyék az önkormányzattól a Csengery utcai szakrendelőt!

Dr. Oláh Lajos Dr. Komáromi Zoltán: 40 ezer ember maradhat egészségügyi ellátás nélkül - A DK tiltakozik az ellen, hogy elvegyék az önkormányzattól a Csengery utcai szakrendelőt!

2022.11.11.

Dr. Oláh Lajos Dr. Komáromi Zoltán: 40 ezer ember maradhat egészségügyi ellátás nélkül - A DK tiltakozik az ellen, hogy elvegyék az önkormányzattól a Csengery utcai szakrendelőt!

 

Oláh Lajos és Komáromi Zoltán DK-s politikusok közös sajtótájékoztatón hívták fel a figyelmet arra, hogy a kormány új egészségügyi megszorítása el fogja venni a VI. kerülettől a Csengery utcai szakrendelőt, így az önkormányzatnak semmi beleszólása nem lesz az intézmény működésbe, a kormány akár be is zárhatja az intézményt. A DK tiltakozik az ellen, hogy elvegyék az önkormányzattól a szakrendelőt – jelentették ki a DK képviselői.

 

Oláh Lajos a sajtótájékoztatón elmondta: eddig ez az intézmény biztosította a terézvárosiak járóbeteg szakellátását, a háziorvosi ellátást, a fogászatot és a védőnői szolgálatot is. „Erre azért volt képes, mert a terézvárosi önkormányzat 3 év alatt közel egymilliárd forintot költött a szakrendelőre. Ennek az összegnek a fele a működésre ment el; rezsire, karbantartásra, valamint az egészségügyi dolgozók megtartásához szükséges jutalmazásra, a másik fele pedig fejlesztésekre és műszerbeszerzésekre. Azért, hogy az önkormányzat biztosítsa a szakrendelő korszerű működését, fél milliárd forintot költött röntgengépekre, EKG eszközökre, a gyermekrendelésen a betegváró felújítására, modern motoros vizsgálóágyakra, valamint fűtéskorszerűsítésre és az informatikai rendszer fejlesztésére” – sorolta a DK terézvárosi országgyűlési képviselője, hozzátéve: ezt a kormány helyett költötték a szakrendelőre, hogy biztosítsák az itt élők egészségügyi ellátását a bőrgyógyászatól a fül-orr-gégészeten át a kardiológiáig. „A kormány új egészségügyi megszorítása azonban el fogja venni a Terézvárosi Önkormányzattól a Csengery utcai szakrendelőt, amely így ezekhez a forrásokhoz sem fog a jövőben hozzáférni” – jelentette ki a DK képviselője.

 

A DK-s politikus arra figyelmeztetett: a kormány akár be is zárhatja vagy működésképtelenné is teheti a Csengery utcai szakrendelőt, amit eddig a Terézvárosi önkormányzat segített a működésben. „Terézváros és Erzsébetváros országgyűlési képviselőjeként a lehető leghatározottabban tiltakozom azellen, hogy elvegyék a kerülettől a Csengery utca szakrendelőt! Ha ez megtörténik, akkor 40 ezer terézvárosi polgár maradhat egészségügyi ellátás nélkül, én pedig nem fogom hagyni, hogy a Fidesz a terézvárosiak egészségén spóroljon” – fogalmazott Oláh Lajos.

 

Komáromi Zoltán úgy folytatta: az Orbán-kormány „átalakítása” és a szakrendelők einstandolása valóban bizonytalan helyzetet teremt az egész országban. „Ezek az önkormányzati szakrendelők mindmáig sikeresen működnek szakmai és finanszírozási szempontból is, hiszen az önkormányzatok évente nagyjából 50-60 milliárd forinttal támogatják a saját szakrendelőik működését és fejlesztését. Ha ezeket a szakrendelőket elveszik az önkormányzatoktól, akkor ez az összeg eltűnik a finanszírozásukból, ez pedig sokként fogja érni az összes ilyen intézményt. De nemcsak a finanszírozás oldaláról, hanem szakmai és munkaügyi szempontból is káros a kormány javaslata. Ha ugyanis a szakrendelőket a területileg illetékes kórházhoz csatolják, akkor az ott dolgozók munkaviszonya erre a munkahelyre fog szólni és ez várhatóan tömeges elvándorlással fog járni. Nem több orvos és ápoló lesz tehát a magyar egészségügyben, hanem a mostaninál is kevesebb, újabb egészségügyi szakdolgozókat fog elüldözni a kormány” – figyelmeztetett az egészségügyi árnyékminiszter.

 

A DK egészségügyi szakpolitikusa úgy fogalmazott: az Árnyékkormány szerint a legújabb, átalakításnak csúfolt egészségügyi megszorítás tervét azonnal vissza kell vonni, és nem szabad elvenni az önkormányzatoktól a szakrendelőket. „Éppen elég kárt okozott már ez a kormány az elmúlt 12 évben a magyar egészségügynek, az ide vezető egészségpolitikát egyetlen napig sem lenne szabad folytatni. Az Árnyékkormány szerint csak egy olyan átalakítással képzelhető el az egészségügy feltámasztása, amely komoly költségvetési átcsoportosítással jár, és amelyet az első pillanattól kezdve egyeztettek az érintettekkel: a települési önkormányzatokkal, a betegszervezetekkel, a szakmai kamarákkal és az ágazati szakszervezetekkel. Ilyen egyeztetést az Orbán-kormánytól senki ne is várjon, ez már az Orbán-rendszer utáni első magyar kormány feladata lesz, ezért készül fel a helyzet megoldására az Árnyékkormány” – zárta a sajtótájékoztatót Komáromi Zoltán.

RSS
Kapcsolódó politikusok