Barion Pixel
Mielőbb oltsák be a hátrányos helyzetben élőket is!

Mielőbb oltsák be a hátrányos helyzetben élőket is!

2021.04.11.

Mielőbb oltsák be a hátrányos helyzetben élőket is! 

 

Dr. Oláh Lajos, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője vasárnapi sajtótájékoztatóján felidézte, több beszámoló is érkezett különböző közösségi- és médiafelületeken arról, hogy mennyire elkeserítő a helyzet hátrányos helyzetűek, mélyszegénységben élők között a koronavírus-járvány miatt. 

 

„Ezekben a térségekben, közösségekben nincs pénz gyógyszerekre, vagy megelőzésként vitaminokra, kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásre, gyakran nincs mód normális tisztálkodásra, és alapvetően, már ezekből adódóan is, rosszabb egészségi állapotban vannak az emberek. Szintén súlyos probléma, hogy Magyarországon rengeteg településen hiányzik az állandó háziorvos, már csak ezért sem tudnak kihez fordulni segítségért. „ - sorolta a politikus, kiemelve, mindezek mellett az oltásra való regisztráció is nehezített pálya számukra, hiszen levélben csak az idősektől fogadták el a regisztrációt, de a mélyszegénységben élőknek az internethez való hozzáférés sem biztosított többek között. 

 

Oláh Lajos közölte, a Demokratikus Koalíció felszólítja a kormányt, töröljék el a koronavírus elleni védőoltásra az előzetes regisztrációt, hogy mindenkinek egyforma esélye legyen mielőbb megkapni a vakcinát. Hozzátette, amennyiben pedig nem hajlandóak egy az egyben megszabadulni a regisztrációnak álcázott adatgyűjtéstől, segítsék a rászorulókat, a hátrányos helyzetűeket ebben. 

 

„Segítsék a folyamat gyorsítását, vigyenek helybe oltópontokat, könnyítsék meg számukra a regisztráció folyamatát helyi segítőkkel! Erzsébetvárosi és terézvárosi országgyűlési képviselőjeként úgy vélem, a rám bízott kerületekben nem fordulhat elő az, hogy emberek segítség híján megbetegedjenek és életüket veszítsék.” – magyarázta a képviselő. Arra is kitért, hogy Erzsébetvárosban tárgyalásokat kezdeményeztek annak érdekében, hogy hatékony segítséget tudjanak nyújtani akár a védekezésben, megelőzésben, akár abban, hogy minél hamarabb, minél többen hozzájuthassanak a védőoltáshoz a rászorulók, mélyszegénységben élők közül is. 

 

„Ezeket a lépéseket előkészítjük Terézvárosban is, mert mi, európai magyarok senkit sem fogunk magára hagyni, mint ahogyan korábban is mindent megtettünk: ha kellett maszkot osztottunk, ha kellett akkor élelmiszert vittünk a rászorulóknak, vagy magányos, idős embereknek.” – emlékeztetett a politikus. 

 

„Elképesztőnek találom, hogy a kormány úgy viselkedik, úgy élteti magát, hogy közben tudomást sem vesznek arról, hogy közben még mindig több ezer ember kapja el a betegséget naponta, és még mindig százak halnak meg. A kórházak és az egészségügyi dolgozók a teljesítőképességük határára jutottak, hiszen hiába a pincében álló lélegeztetőgépek, ha nincs, aki kezelje őket. „ - sorolta Oláh Lajos. Hangsúlyozta, hogy azoknak a hátrányos helyzetű, mélyszegénységben élő emberek, akikről most beszélek az életüket mentené meg, ha minél hamarabb hozzájuthatnának a védettséget biztosító vakcinához, a kormánynak pedig kötelessége segíteni ebben, és megszüntetni a regisztrációs kötelezettséget, legalábbis, ha nem akarnak újabb és újabb ezernyi, egyébként elkerülhető halálesetért felelni. 

 

„Márpedig, ameddig a legszegényebbeknek gyakorlatilag lehetetlen feladat a regisztráció, addig ki lesznek zárva a védelmet jelentő oltásból!” – zárta a politikus. 

RSS
Kapcsolódó politikusok