Barion Pixel
A DK Segít – A Demokratikus Koalíció által vezetett fővárosi kerületek és az együttműködő pártok országgyűlési képviselőjelöltjei példás segítséget nyújtanak az Ukrajnából, háború elől menekülőknek

A DK Segít – A Demokratikus Koalíció által vezetett fővárosi kerületek és az együttműködő pártok országgyűlési képviselőjelöltjei példás segítséget nyújtanak az Ukrajnából, háború elől menekülőknek

2022.03.04.

A DK Segít – A Demokratikus Koalíció által vezetett fővárosi kerületek és az együttműködő pártok országgyűlési képviselőjelöltjei példás segítséget nyújtanak az Ukrajnából, háború elől menekülőknek

 

Gy. Németh Erzsébet, humán ügyekért is felelős főpolgármester-helyettes Cserdiné Németh Angéla, Niedermüller Péter, László Imre, Szaniszló Sándor, és Kiss László fővárosi polgármesterek, valamint Barkóczi Balázs és Oláh Lajos országgyűlési képviselőjelöltek társaságában tartott sajtótájékoztatót arról, hogy a főváros DK vezette kerületei hogyan segítenek az ukrajnai háborúból menekülőkön.

Gy. Németh Erzsébet kezdésként elmondta, napok óta elszorult torokkal, könnyekkel küszködve nézzük, hogy a véres ukrajnai háborúból emberek – idősek, fiatalok, családok – egy élet munkáját, a megszokott környezetüket hátrahagyva, egy szál bőrönddel, táskával menekülnek.

„Mentik az életüket, mentik szüleiket, gyermekeiket, sokan kis kedvenceikkel próbálnak menedéket találni. Humán ügyekért felelős polgármesterként, a DK alelnökeként, de emberként és édesanyaként is úgy érzem, társaimmal, kollégáimmal együtt, hogy kötelességünk segíteni. A főváros és a Demokratikus Koalíció által vezetett kerületek mindent megtesznek azért, hogy minden létező támogatást megadjanak ebben a helyzetben. A Fővárosi Önkormányzat például átmeneti szállások nyújtásával tud segíteni azoknak a menekülteknek, akik különben az utcán töltenék az éjszakát. Megnyílt az első 100 fő elszállásolására alkalmas befogadóhely is, ahol jelenleg 41 fő tartózkodik, köztük sok gyerek is. Szükség esetén továbbá a főváros mintegy kétezer menekülő embert szállással és étkezéssel tud ellátni.” – sorolta a politikus, kiemelve, bár a menekültek fogadása és ellátása elsősorban állami feladat, a Fővárosi Önkormányzat azonban készen áll arra, hogy a rendelkezésére álló eszközeivel segítse az Ukrajna orosz lerohanása miatt a fővárosba érkező menekültek ellátását.

Kiss László a szót átvéve azzal kezdte, vérzik a szíve, ha arra gondol, hogy milyen borzalmas traumával kell megküzdeniük a menekülőknek, végtelen büszkeség tölti el, ha arra gondol, mennyien megmozdultak itt Magyarországon, hogy segítsenek rajtuk.

„Nincs ez másként a III. kerületben sem. A Rozgonyi Piroska utcában lévő önkormányzati épületben 40 főnek tudunk szállást biztosítani, és szükség esetén a Római Parti Vendégház is rendelkezésre áll. Gyűjtést is indítottunk, az adományokat több helyszínen tudják kerületszerte leadni, az Önkormányzatunk több intézményében is, valamint az önkormányzati fenntartású óvodáink is csatlakoztak a gyűjtéshez. A kerület vezetése pedig folyamatos kapcsolatban van az illetékes szervezetekkel, és Szavcsuk Irinával, Óbuda-Békásmegyer Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettesével is, hogy minél hamarabb, minél hatékonyabb támogatást tudjunk nyújtani. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának Fő téri épületére pedig a pénteki nap folyamán kikerült az ukrán zászló szolidaritásunk jeléül.” – magyarázta a III. kerület vezetője.

Niedermüller Péter ezt követően kijelentette, természetesen a VII. kerület is haladéktalanul elkezdte szervezni a segítségnyújtást.

„Jómagam pedig elsők között tűztem ki szolidaritásunk jeléül az ukrán zászlót a kerületi önkormányzat épületére. Erzsébetváros jelenlegi vezetése mindig is kiemelt figyelmet szentelt annak, hogy ne hagyjuk magukra az elesetteket, nincs ez másként most sem. Így például megnyitottuk a Peterdy utcai idősotthon legfelső két emeletét a menekültek előtt. Gyűjtéseket is szervezünk a kerületben” – ismertette a politikus, majd átadta a szót Oláh Lajosnak, Erzsébetváros és Terézvárosi jelenlegi képviselőjének és az együttműködő pártok közös képviselőjelöltjének.

„Büszke vagyok a VI. és VII. kerületre, amiért ilyen gyorsan és szervezetten kiálltak a menekültek támogatása mellett. Ahogyan Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármester említette, kerületszerte várják az adományokat. Így például a Garay téri piac területén és a Hajós u. 1-ben is várnak tartós élelmiszert, tisztálkodószereket. Kérek mindenkit, aki teheti, segítsen adományokkal!” – szólított fel Oláh Lajos.

László Imre XI. kerület polgármestere közölte, múlt csütörtök óta egyre növekvő aggodalommal és megrendüléssel figyeli az eseményeket, amik a szomszédos országban dúlnak.

„Az ukrajnai háború megdöbbentő és elképesztő képei bejárják a világot, ezért kell most kiállnunk és közösen segítenünk az otthonukat hátrahagyó, életükért menekülő embereket. Ahogyan a VII. kerületben, nálunk, Újbudán is kitűztük az ukrán zászlót, és azonnal szervezni kezdtük a gyűjtést. A kerületben több helyszínen zajlik az adományok átvétele, így például az önkormányzat épületében, a kerületi közösségi házakban, a B32 galériában és a Kultúrtérben is. Várunk meleg és hideg ételeket, konzerveket, gyümölcsleveket, termoszokat, általános tisztálkodó szereket, kézfertőtlenítőket, babaápolási termékeket, pelenkát, bébiételt, plédeket, hálózsákokat, valamint kutya és macska eledeleket is.” – sorolta a polgármester.

Cserdiné Németh Angéla úgy nyilatkozott, a XV. kerületben is példátlan megmozdulásnak lehetnek most tanúi. Hangsúlyozta, szívmelengető az a szeretet és aggódás, amivel az emberek most az ukrán harcok áldozatai felé fordulnak.

„Ennek a háborúnak ugyanis mindenki az áldozata, aki egy idegen országban kénytelen menedéket találni. Ezért tűztük ki mi is az ukrán zászlót az önkormányzat épületére, amit fényfestéssel kék-sárgával, Ukrajna színeivel világítottunk meg, és ezért szerveztünk csendes gyertyagyújtás a Hubay Jenő téren. Természetesen nem állunk meg mi sem csendes szolidaritásnál.” – közölte a polgármester, felszólítva Barkóczi Balázst, a kerület országgyűlési képviselőjelöltjét, hogy számoljon be az intézkedéseikről.

Barkóczi Balázs elmondta, ő is részt vett a polgármester asszony által említett gyertyagyújtáson, ahol a kerületiek között járva egyértelműen látta, mindenki békéért imádkozik.

„Példaértékűnek tartom, ahogyan Rákospalotán, Pestújhelyen, Újpalotán és Újpesten is kiállnak a háború ellen és az áldozatok, a menekültek mellett. A Cserdiné Németh Angéla vezette önkormányzat megnyitotta az önkormányzat bernecebaráti táborát és a kerületi Budai II. stadiont is a menekültek előtt, és természetesen karitatív gyűjtést is szerveznek: nagyon sokan pici gyermekekkel keresnek menedéket, kérem, aki tud, segítsen pelenkával, bébiétellel is a XV. kerületben!” – tette hozzá a DK jelöltje.

Szaniszló Sándor kiemelte, a XVIII. kerület polgármestereként kollégáival, képviselőtársaival mindig tették a dolgunkat, segítettek, számíthattak rájuk.

„Óriási megmozdulás érezhető nálunk is, a kerületiek segíteni és tenni akarása hatalmas. Így tíz, háború elől menekülő kárpátaljai családot tudunk elszállásolni a kerület Délegyházán lévő üdülőjében, a 10 darab, 4-6 személyes épület már készen áll a bajban lévő emberek fogadására. Ezen kívül Balatonakalin a kerületi faházas tábor, 5-6 faház áll rendelkezésre. Az adománygyűjtés természetesen nálunk is zajlik, három helyszínen - a Városházán, a Közbiztonsági Centrumban, és a pestszentimrei ügyfélszolgálati irodában.” – sorolta a polgármester, hozzátéve, az összegyűjtött csomagokat az Önkormányzat az ukrán határra szállítja, ahol átadják a menekülőket fogadó segélyszervezetek számára, mert az emberi élet a legfontosabb.

RSS
Kapcsolódó politikusok