Barion Pixel
A DK budapesti polgármesterei közösen tiltakoznak az iparűzési adó elvétele ellen

A DK budapesti polgármesterei közösen tiltakoznak az iparűzési adó elvétele ellen

2021.11.18.

A DK budapesti polgármesterei közösen tiltakoznak az iparűzési adó elvétele ellen

 

A DK budapesti polgármestereinek közös sajtótájékoztatóján Gy. Németh Erzsébet arra hívta fel a figyelmet: Orbán Viktor önkényesen azért veszi el újra az iparűzési adó egy jelentős részét, hogy azzal a fővárost büntesse, amivel a budapestiek közel 40 milliárd forinttól esnek el.

 

A DK főpolgármester-helyettese szerint Orbán szemében Budapest egy bűnös város, benne kétmillió hibás budapestivel, ezért ahelyett, hogy a járvány újabb hullámában a kormányzat segítő kezet nyújtana és partnerséget ajánlana, újabb megszorításokat alkalmaznak Budapest és az ellenzéki vezetésű települések ellen. A DK budapesti polgármesterei szerint egyetlen megoldás van arra, hogy a budapestieknek ne kelljen 2022 áprilisa után is másodrangú állampolgárként létezniük: le kell váltanunk Orbán gonosz kormányát, hogy a főváros lakóit ne sújtsa tovább a Fidesz kicsinyes bosszúhadjárata – fogalmazott Gy. Németh Erzsébet.

 

Kiss László kijelentette: Orbán önkényes döntésének értelmében a III. kerületiek 2 milliárd forinttól esnek el, amiből fel tudnák újítani a Csobánka téri és a Vörösvári úti szakrendelőt, évekig tudnák működtetni a gyermekszakrendelőt, az összes burkolatlan földutat le tudnák aszfaltozni, és 60 kerületi bérlakást is meg tudnának építeni, jelentősen segítve a rászorulók lakásigénylését. „Ezek a fejlesztések minden óbudai életét könnyebbé tennék, de a kormányt ez hidegen hagyja. A kabinet mindezekre mondott nemet az iparűzési adó elvételével. Orbán számára fontosabb, hogy büntesse a budapestieket azért, mert 2019 őszén nemet mondtak a Fidesz velejéig romlott politikájára, minthogy a város fejlődését nézze. Mi ezt felháborítónak tartjuk! Ezért kell leváltanunk Orbán Viktor kormányát jövő tavasszal!” – mondta a III. kerület DK-s polgármestere.

 

Niedermüller Péter szerint a kormány a VII. kerületieket is mostohagyerekeként kezeli. „Erzsébetvárosban 2020-ban és 2021-ben közel 1 milliárd forint bevételkiesést jelentett az iparűzési adó csökkentése. A megszorítások miatt kevesebb juthat az önkormányzati tulajdonban álló lakások és a Klauzál tér felújítására, zöldítésre. Szinte teljesen le kellett mondanunk a civil szervezetek támogatásáról” – sorolta a VII. kerület polgármestere, hozzátéve: az elvonások ellenére is mindent megtesznek a közterületek tisztaságáért, biztonságáért. Niedermüller kijelentette: Tiltakozunk az ellen, hogy a kormány a járványt is eszközként használja a neki nem tetsző önkormányzatok büntetésére, kivérteztetésére. „Felszólítjuk a kormányt, hogy hagyjon fel a Budapest ellenes politikájával és ne folytasson bosszúhadjáratot a VII. kerületi polgárok ellen sem!” – fogalmazott a polgármester.

 

Dr. László Imre úgy folytatta: az újbudaiakat is érzékenyen érinti a kormány gonosz döntése és a helyi iparűzési adó újbóli megfelezése. „Felháborítónak tartjuk, hogy a kormány politikai céljaira használja fel a kerületi önkormányzatokat és ezzel együtt a kerületi lakosokat is bünteti. Ahhoz már hozzászoktunk, hogy a koronavírusjárvány elmúlt szűk két évében, minket, újbudaiakat is teljesen magára hagyott a kormányzat. Ezekben a hónapokban is csak egymásra számíthattunk a kerület lakóival és igyekeztünk minden létező segítséget megadni nekik. A XI. kerületi önkormányzat a működést minden körülmények között biztosítja, de a fejlesztési terveinket alapjaiban veszélyezteti ez az újabb büntető intézkedés. Az idei tapasztalatok alapján pedig arra számítunk, hogy az ellenzéki vezetésű kerületek, városok, települések semmilyen kompenzációt nem kapnak. Ez egyértelmű üzenet a XI. kerületieknek is: ha a saját kerületük fejlődését akarjak biztosítani, jövőre el kell zavarni ezt a gonosz kormányt” – jelentette ki Újbuda polgármestere.

 

Cserdiné Németh Angéla szerint a XV. kerületiek is a kormány bosszúhadjáratának a kárvallottjai. „Orbán bünteti kerületünk lakóit azért, mert két évvel ezelőtt megüzenték neki, hogy ideje változtatni a korrupt politikáján. A miniszterelnök ezt azóta sem dolgozta fel, most épp az iparűzési adó megfelezésével bünteti önkormányzatunkat és a helyi lakosokat. A kormány döntése a XV. kerületben óvoda- és útfelújításokat, a szakorvosi rendelőnk felújítását, parkrekonstrukciókat és a Bernecebaráti Gyermektábor felújítását sodorja veszélybe. Elkeserítőnek tartom, hogy a kormány számára ezek a beruházások és fejlesztések másodlagosak. Ahogyan másodlagos Orbánék számára a nyugdíjas, a családos vagy az óvodás, aki ezeknek a fejlesztéseknek az előnyeit élvezhette volna. A koronavírus-járvány idején a kormány minden terhet és felelősséget az önkormányzatokra rakott, egy fillér segítséget nem adtak a védekezéshez a megszaporodott feladatok ellátásához. Most pedig ismételten minket büntetnek. A kormány célja egyértelmű: végletekig büntetni az ellenzéki vezetésű kerületeket és az ottélőket. Ezek után azonban nekünk, XV. kerületieknek is egyértelmű a célunk: jövő tavasszal egyszer és mindenkorra véget vetne a kicsinyes politikai bosszúk korszakának, amelynek a kerületünk lakói látják a kárát” – mondta a XV. kerületi polgármester.

 

Szaniszló Sándor azzal zárta a DK budapesti polgármestereinek sajtótájékoztatóját, hogy a budapesti kerületek közül talán őket érinti a legsúlyosabban a kormány újabb elvonása. Mint mondta: nagyságrendileg 6 milliárd forinttól esik el az önkormányzat a kormány döntésének értelmében. „A kormányzati büntető intézkedések miatt a XVIII. kerületi Önkormányzat egyetlenegy nagyobb értékű beruházásra sem tud saját erőből vállalkozni, például egy emelt szintű nyugdíjasház létrehozására vagy saját fenntartású CT és MR berendezés megvásárlására. A büntetés egyformán sújt minden XVIII. kerületi lakost pártállástól függetlenül. Elfogadhatatlan, hogy a kormány háborút indít a neki nem tetsző önkormányzatok ellen. Ennek az aljas politikai hadjáratnak kell véget vetnünk jövő áprilisban, hogy végre minket, XVIII. kerületieket se büntethessen tovább az Orbán-kormány” – fogalmazott a XVIII. kerület DK-s polgármestere.

RSS
Kapcsolódó politikusok