Barion Pixel
A DK budapesti polgármesterei ingyenes, tömeges tesztelést és azonnali tájékoztatást követelnek a kerületi járványügyi adatokról!

A DK budapesti polgármesterei ingyenes, tömeges tesztelést és azonnali tájékoztatást követelnek a kerületi járványügyi adatokról!

2021.11.10.

A DK budapesti polgármesterei ingyenes, tömeges tesztelést és azonnali tájékoztatást követelnek a kerületi járványügyi adatokról!

 

 

A Demokratikus Koalíció budapesti polgármesterei azonnali, ingyenes és tömeges oltást és azonnali tájékoztatást követelnek a kormánytól a járványügyi adatokról, hogy hiteles, átfogó képet kaphassanak a járványhelyzetről és felelős döntéseket hozhassanak a kerületeikben.

 

A DK budapesti polgármestereinek sajtótájékoztatóján Gy. Németh Erzsébet arra figyelmeztetett, hogy a koronavírus negyedik hulláma ismét megoldhatatlan feladat elé állította a kormányt. „A fővárosi önkormányzat a járvány elmúlt közel két évében már hozzászokott, hogy semmilyen segítséget nem kap a kormánytól, minden felelős döntést egyedül kellett meghoznunk. Legutóbb ezért döntöttünk úgy, hogy kötelezővé tesszük a védőoltás felvételét a fővárosi bentlakásos szociális intézményekben dolgozóknak. Ahhoz azonban, hogy a kerületeinkben is tudjanak felelős döntések születni, elengedhetetlen a kormány tájékoztatása. A Demokratikus Koalíció budapesti polgármestereivel ezért fordulunk a kormányhoz. Azonnali, ingyenes és tömeges tesztelést, valamint a járványügyi adatok alapos ismertetését követeljük. Mi vigyázunk Budapestre!” – fogalmazott a DK főpolgármester-helyettese.

 

dr. Kiss László arról beszélt: Óbuda-Békásmegyer önkormányzatának vezetőjeként meggyőződése, hogy csak akkor lehet a kerületben élők érdekében és velük közösen felelős döntéseket hozni, ha végre tisztán látjuk a kerületi fertőzöttségi adatokat. „Megdöbbentő, hogy miközben a kormány oltási kampánya láthatóan csődöt mondott és napról-napra aggasztóbb híreket hallani a kórházakból, a kormány az egész régióban a legkevesebbet tesztelteti. A múlt héten Magyaroszágon egy nap átlagban 23 ezer tesztet végeztek el. Szlovákiában ez a szám 39 ezer, Csehországban 88 ezer, Ausztriában 372 ezer volt. Ezért is követeljük a kormánytól, hogy biztosítson azonnali, ingyenes és tömeges teszteket, és tájékoztassa hitelesen az önkormányzatokat” – jelentette ki a III. kerület DK-s polgármestere.

 

Niedermüller Péter szerint a VII. kerületiek is megérdemelnék, hogy hiteles, átfogó képet kapjanak a járványhelyzetről. Mint mondta: Olyat, amelyet a kormány nem biztosított az elmúlt két évben. Különösen nem azóta, amióta az Orbán-kormány felelőtlen járványkezelése miatt a koronavírus negyedik hulláma rárúgta az ajtót a magyar emberekre. Hozzátette: felháborító, hogy a kormány elvárja a magyar emberektől, hogy saját zsebükből fizessék meg a méregdrága teszteket, különösen amikor a kormány a járvány alatt is nyerészkedni akart, és a mai napig nem tudott maradéktalanul elszámolni 1,5 millió teszttel. „A budapestiek eddig is csak az önkormányzatokra számíthattak a járvány alatt, és ez most is így van. Ahhoz azonban, hogy együtt vigyázhassunk Budapestre, azonnali és részletes tájékoztatást követelünk a járványügyi adatokról” – ismételte el a DK polgármestereinek követelését a VII. kerület polgármestere.

 

Dr. László Imre úgy fogalmazott: mi, budapesti polgármesterek közelről figyelhettük azt az ámokfutást, amelyet a kormány az elmúlt időszakban a fővárosiakkal szemben elkövetett. Ahelyett, hogy a kormányzat segítette volna a fővárost és a kerületi önkormányzatokat a járvány elleni védekezésben, az iparűzési adó elvételével és a járványügyi adatok visszatartásával nehezítette meg a munkánkat. Ennek ellenére a Demokratikus Koalíció budapesti polgármesterei minden tőlük telhetőt megtettek az emberei élet védelmének érdekében. „Mi a XI. kerületben munkaátszervezéssel akadályoztuk meg, hogy a fertőzés továbbterjedjen. Továbbá igyekeztünk példát is mutatni a lakosságnak, hisz az önkormányzat hivatali dolgozóinak, valamint cégeink munkatársainak több mint 90 százaléka megkapta már a védőoltást” – sorolta Újbuda polgármestere.

 

Cserdiné Németh Angéla szerint a kormány az elmúlt hetekben tétlenül figyelte, hogy a járvány egyre nagyobb mértékben tombol. „Amíg ők minden felelősséget a munkáltatókra és az önkormányzatokra hárítottak, mi saját hatáskörben igyekeztünk a fertőzés terjedését megállítani. Elrendeltük a szülők számára a maszkviselést az önkormányzati fenntartású óvodákban, bölcsődékben és általános maszkviselést rendeltünk el a szociális intézményeinkben” – tette hozzá a XV. kerület DK-s polgármestere.

 

Szaniszló Sándor kijelentette: mivel a XVIII. kerületben sem számíthattak a kormány segítségére a járvány alatt, saját hatáskörben és költségen tesztelték le a tavaszi iskolanyitás előtt az iskolásokat, követelték a kerületi oltópont megnyitását és páros mozijeggyel próbálták ösztönözni a 16 és 18 év közötti fiatalokat az oltás felvételére. „A DK budapesti polgármestereként én is azt követelem a kormánytól, hogy minél hamarabb hozza nyilvánosságra a részletes járványügyi adatokat, és kezdjen azonnali, ingyenes és tömeges tesztelésbe! A kormány fedezze ennek a költségeit és ne a magyar emberektől várja el, hogy saját pénzükből fizessék meg a méregdrága teszteket!” – zárta a sajtótájékoztatót a XVIII. kerület polgármestere.

RSS
Kapcsolódó politikusok