A DK polgármesterei így segítenek a bántalmazott nőkön

2023.11.25.

A DK polgármesterei így segítenek a bántalmazott nőkön

A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján a Demokratikus Koalíció polgármesterei szólaltak fel a családon belüli erőszak ellen. Ez egy olyan probléma, amiről mindenki tud, a törvényhozók közül mégis csak kevesen vesznek róla tudomást. A magyar kormány tagjai nőellenes nyilatkozataikkal és bántalmazópárti intézkedéseikkel csak tovább súlyosbítják a problémákat, a DK-s polgármesterei azonban a bántalmazott nők megsegítésében is élen járnak.

• III. kerület 2022 októberében indította el áldozatsegítő programját, melynek az ismeretterjesztésen kívül célja az is, hogy tabumentesítsék a nők elleni erőszakot. Szociális munkásokat, védőnőket, háziorvosokat, rendőröket képeztek a témában, és elindították jogsegélyszolgálatukat a családsegítő intézményünk segítségével.

• VII. kerület telefonon és személyesen is segítséget nyújt a bántalmazottaknak, valamint a bántalmazó kapcsolatokból való menekülésben is segít. Az önkormányzat számos üresen álló ingatlant újított fel 300 millió forintból, ahová hamarosan beköltözhetnek a családok. A Bischitz Johanna Integrált Humán Szolgáltató Központ krízisszekrényt is felszerelt a központ számára, amelyben tisztálkodó szerek, higiéniai termékek, pelenka, tartós élelmiszer és bébiétel is rendelkezésre áll egy-egy hirtelen megoldásra váró eset kapcsán. Emellett az önkormányzat munkatársai szinte kivétel nélkül részt vettek a NANE Nők a Nőkért Az Erőszak Ellen Egyesület által szervezett képzésen, amely kifejezetten az áldozatokkal végzett munkára fókuszált.

• XV. kerület egy figyelemfelhívó kampányt indított el, 200 plakátot helyeztek ki a kerület főbb pontjain és intézményeiben, valamint a kerületi újságnak egy nyolcoldalas mellékletében. Krízishelyzetben a kerületi lakók segítségért fordulhatnak a Család- és Gyermekjóléti Központhoz, akik a megfelelő szakemberek bevonásával tudnak segítséget nyújtani, miközben védett lakásainkban biztonságra lelhetnek azok, akikre veszély leselkedik a saját otthonukban.

• Újbuda Humán Szolgáltató Központjának egyik legfontosabb feladata, hogy támogatást nyújtson a bántalmazott nőknek a kerületben. Ennek része, hogy éjjel-nappal hívható krízis telefonszámot tartanak fent, pszichológia és jogi segítséget is nyújtanak. A lakókörnyezetből való kiemelést a Családok Átmeneti Otthona biztosítja, ahol 16 fő elszállásolására van lehetőség. Emellett az Országos Kríziskezelő szervezettel is együttműködik a kerület, hogy szükség esetén az ország távolabbi pontjaira is el tudják menekíteni a bántalmazott sértetteket.

• XVIII. kerület jelenleg is több mint 100 olyan ügyben működik közre, ahol nők vagy gyermekekkel szembeni bántalmazás történt. Komplex segítségnyújtással állnak az érintettek rendelkezésére, beleértve a kimenekítést és a védett házakban való elhelyezést. Azonnali jogi vagy pszichológiai támogatást tudnak biztosítani, gondoskodnak az élelmezésükről, ruházattal történő ellátásról.

A Demokratikus Koalícióban fontos, hogy segítséget nyújtsunk az elesetteknek: ez a szociáldemokrata fordulat alapja, amire a Dobrev Klára vezette Árnyékkormány készül. Van segítség!

dr. Bősz Anett, a DK humán területekért felelős főpolgármester-helyettese,

dr. Kiss László, a III. kerület polgármestere,