Több tízezer forintos iskolakezdési támogatással és tanszercsomagokkal segítik a Demokratikus Koalíció polgármesterei a magyar családokat Budapesten

2023.09.03.

Az orbáni infláció miatt az idei iskolakezdés súlyos terheket rótt a magyar családokra. Mivel az Orbán-kormány csak áremeléseket hozott, de egyetlen forinttal sem segített, a Demokratikus Koalíció budapesti önkormányzatai jelentős iskolakezdési támogatást nyújtottak.

A dr. Kiss László vezette III. kerületben több mint 900 gyermek kapott egyenként 16 400 forint értékű tanszercsomagot, összesen 15 millió forint ráfordítással.

A Déri Tibor vezette IV. kerületben szintén tanszercsomagot kaptak 18 iskolában az 1. osztályos tanulók, ami például gyurmát, vízfestéket, vonalzót és újrahasznosított műanyagból készült kulacsot és uzsonnásdobozt tartalmazott.

A Niedermüller Péter vezette VII. kerületben beiskolázási támogatást azok a családok igényelhetnek, ahol az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a 131 ezer forintot. 1. osztályosok 20 000, a 2.-4. osztályosok 25.000, 5. osztálytól a nappali tagozatos tanulók pedig 23 éves korig 30 000 forintban részesülhetnek évente. Ezen felül minden óvodába és 1. osztályba lépő kisgyermeknek az önkormányzat biztosít egy egyszeri tanévkezdési csomagot, melynek értéke az óvodások esetében 3836 forint, az iskolásoké pedig 6.225 forint.

A Dr. László Imre vezette XI. kerületben tanévkezdő, illetve fenntarthatósági csomagokat kap több mint 6500 a helyi önkormányzati óvodákba járó, illetve állami iskolákban tanuló 1.–4. osztályos gyermek. A csomagokat a kerületben élő alapítványi, illetve egyházi iskolákba járó gyerekekhez is eljuttatják. Emellett egyszeri alkalommal lehet 15 ezer forintos iskolakezdési támogatást igényelni, így Újbuda Önkormányzata 2023-ban közel 27,5 millió forinttal segíti a kerületiek iskolakezdését.

A Cserdiné Németh Angéla vezette XV. kerületben egyszeri 25 ezer forintos önkormányzati segítség jár azoknak a szülőknek, akiknek a gyermeke szeptemberben kezdi meg az 1., az 5. vagy 9. osztályt, illetve középfokú tanulmányainak utolsó évfolyamát.

A Szaniszló Sándor vezette XVIII. kerületben 8300 darab tanévkezdési csomagra 15 millió forintot különített el az önkormányzat, amelyeket az első tanítási napon az iskolájukban kaptak meg a gyerekek.

Az önkormányzati támogatásokon túl a Dobrev Klára vezette szociáldemokrata Árnyékkormány készen áll arra, hogy a kormányváltás után gyermekenként 25 ezer forintos iskolakezdési támogatást nyújtson a családoknak, az egyedülálló szülők vagy tartósan beteg, fogyatékkal élő gyermeket nevelők esetében pedig ennél is magasabb összeget, valamint letörje az orbáni inflációt, és végre ne az árak, hanem a bérek és a nyugdíjak emelkedjenek.