Barion Pixel
A Demokratikus Koalíció által vezetett fővárosi kerületek és vidéki települések rezsimenedéket nyújtanak az orbáni rezsiemelés miatt kiszolgáltatott lakóknak

A Demokratikus Koalíció által vezetett fővárosi kerületek és vidéki települések rezsimenedéket nyújtanak az orbáni rezsiemelés miatt kiszolgáltatott lakóknak

2022.10.16.

A Demokratikus Koalíció által vezetett fővárosi kerületek és vidéki települések rezsimenedéket nyújtanak az orbáni rezsiemelés miatt kiszolgáltatott lakóknak

 

Bősz Anett, humán ügyekért is felelős főpolgármester-helyettes, valamint a DK-s polgármesterek, Kiss László, Niedermüller Péter, László Imre, Cserdiné Németh Angéla, Szaniszló Sándor, Baracskai József és Tóth József közös sajtótájékoztató keretében ismertették, miszerint az általuk vezetett települések, kerületek rezsimenedékeket alakítanak ki a rászoruló embereknek.

 

Kezdésként Bősz Anett felidézte, hogy a Demokratikus Koalíció közössége számtalan esetben segített az elmúlt években, amikor szükség volt.

 

„A DK polgármesterei által vezetett kerületek, települések minden támogatást megadtak az itt élőknek, és nincs ez most sem másképp, a megélhetési válság idején. Az energiaválság, infláció emelni fogja azok számát, akik egyre nehezebb helyzetbe fognak kerülni a mindennapokban. A hétszeres gázáremelés miatt most a főváros DK által vezetett kerületei úgynevezett rezsimenedékeket fognak kialakítani saját kerületeikben, így a III, VII, XI, XV, XVIII. kerületben, illetve, a szintént DK-s polgármester által vezetett Zalaszentgróton is.” – magyarázta a főpolgármester-helyettes. Hangsúlyozta, ezek a rezsimenedékek olyan kijelölt pontok, intézmények, ahová azok mehetnek szabadon, akik nappal nem tudnak otthon fűteni, mert a kormány által brutálisan megemelt rezsiárakkal már nem tudják tartani a lépést.

 

„Ezekbe a rezsimenedékekbe várják a kerületek azokat a kormány által becsapott embereket, akik egyébként otthon fagyoskodnának, mert vagy a fűtést fizetik ki, vagy esznek. A Főváros egyébként ezen a példán maga is igyekszik kivenni a részét a segítségből, így például megnyitnánk a Fővárosi Szabó Ervin könyvtár helyiségeit is, illetve fővárosi múzeumokat, hogy szintén rezsimenedékként funkcionáljanak.” –ismertette Bősz Anett.

 

Kiss László a szót átvéve közölte Óbuda-Békásmegyeren is hosszú évek óta igyekeznek mindent megtenni, hogy enyhítsünk a kerületükben élők terhein.

 

„Korábban bejelentettem már, hogy novembertől márciusig havi 10 ezer forint támogatásban részesülhetnek azok a III. kerületiek, akiknek az egy főre jutó havi átlagjövedelme nem éri el a 120 ezer forintot. Egyedül élők esetén az egy főre jutó jövedelem határa 140 ezer forint. De ennél még többet kell tennünk, hiszen a napról napra fokozódó drágulás mellett még mindig sokakat fenyeget az a veszély, hogy álló nap a hideg lakásban kellene ülniük, mert nem tudják kifizetni a fűtést. Így a kerület nappali rezsimenedéket szervez. Egyelőre a békásmegyeri könyvtárunkban biztos lesz ilyen pont, a további III. kerületi helyszíneket még keressük.” – ismertette a polgármester.

 

Nidermüller Péter ezt követően emlékeztetett, Erzsébetváros vezetése 2019 októbere óta minden alkalmat megragadott, hogy a kerületben élőket támogassa a lehetőségekhez képest. Felidézte, így volt ez a „békeidőkben”, a Covid alatt, és most az orbáni infláció, a megélhetési válság idején is.

 

„Számtalan támogatást nyújtottunk a kerületben élő családoknak és időseknek is, de azt látjuk, hogy a kormány intézkedései miatt egyre többen és többen szorulnak valamilyen formában segítségre. Így Erzsébetvárosban is rezsimenedékeket alakítunk ki idősek és gyermekek számára egyaránt. A gyerekeket a nemrégiben átadott Varázsdoboz játszóházban várjuk, az idősebb korosztálynak pedig a kerület nappali klubjaiban biztosítunk rezsimenedéket napközben, hogy ezzel is enyhítsük terheiket.” – foglalta össze a kerület vezetője.

 

László Imre a szót átvéve közölte, a XI. kerület, Újbuda, a legnagyobb lélekszámú fővárosi kerületként mindig is hangsúlyozottan igyekezett a szociális kiadásokra, családok és idősek támogatására koncentrálni.

 

„Mi mindig vigyáztunk egymásra, minden kerületünkben élőre, és olyan támogatási rendszert dolgoztunk ki, amellyel hatékony segítséget tudunk nyújtani mindenkinek, aki hozzánk fordul – ellentétben a kormány látszatintézkedéseivel. Különösen elkeserítő látni, hogy a megélhetési válság, az orbáni infláció milyen súlyos mértékben érinti az Újbudán élőket is. Az egyre emelkedő árak, az egyre fullasztóbb megszorítások mellett mára sokan ott tartanak, hogy vagy fűtenek, vagy esznek. Nekünk pedig kötelességünk ismét segíteni, ha már a kormány nem teszi. Újbudán öt helyszínen üzemel idősek klubja, ezen felül két helyszínen 60+ -os programközpont. Ez a hét helyszín alkalmas arra, hogy rezsimenedékként üzemelve befogadjuk azokat, akik ezt igénylik napközben.” – jelentette be a polgármester.

 

Cserdiné Németh Angéla következőként ismertette, hogy a XV. kerületben – hasonlóan a többi DK-s kerülethez – mindig azt nézték, hogy hogyan tudnánk támogatni a hozzájuk fordulókat, a kerületükben élőket.

 

„Nem lehet minden élethelyzetben ugyanúgy segíteni, mindig alkalmazkodnunk kell az újabb és újabb élethelyzetekhez, körülményekhez. Az ilyen sajátos körülményekből pedig az elmúlt pár évben bőben kijutott nekünk. Ha kellett, akkor a koronavírus-járvánnyal küzdöttünk és maszkot osztottunk, vagy az otthontanuláshoz szükséges laptopok vásárlásában segítettünk. Ha kellett, az ukrajnai háború áldozatainak, a menekülteknek gyűjtöttünk adományt. És most itt vannak a megélhetési válság, az orbáni infláció áldozatai is. Sajnos az árak napról napra rohamtempóban emelkednek, így nem elegendő anyagi támogatást nyújtani, szükség van olyan helyekre, ahol nap közben is le lehet ülni, melegedni, kicsit társaságban lenni. Így a XV. kerület is kijelöl rezsimenedéket, mégpedig két helyszínen is: a Csokonai Művelődési Házban és a Rendezvény Házban is. Így legalább napközben nem kell otthon fűteniük azoknak, akik hozzánk jönnek, ezzel is kicsit könnyebbé tudjuk tenni a hétköznapjaikat.” – magyarázta a polgármester.

 

Szaniszló Sándor azzal kezdte mondanivalóját, hogy ma Magyarországon a kiváltságos, fideszes rétegen túl mindenki bajban van. Hangsúlyozta, bajban vannak a családok, az idősek, a vállalkozók, munkavállalók és bajban az önkormányzatok is.

 

„A kormány pedig még mindig tőlünk várja el – legyen szó magánszemélyekről, vagy a településektől – hogy spóroljunk. Pedig a spóroláson régen túl vagyunk, éppúgy a háztartásokban, mint az önkormányzatoknál. De mi, a kerületek, települések vezetői még mindig számolunk, átcsoportosítunk, és tesszük a dolgunkat, nem hagyjuk magukra a lakóinkat. A XVIII. kerület is így tesz, hiszen felelősséget érzünk a kerületünkben élők iránt, ahogy felelősséget éreztünk a korábbi években is, mikor a kormány ugyanúgy sorsukra hagyta az embereket. Így a XVIII. kerület is rezsimenedéket biztosít azoknak, akik az orbáni rezsiemelések miatt napközben a hideg lakásukban ülnének: három kerületi könyvtárat nyitunk meg, ahol nem csupán rezsimenedéket biztosítunk, hanem kulturális programokkal is kedveskedünk a hozzánk betérő időseknek.” – sorolta a polgármester, kiemelve, felelősséget éreznek az emberek iránt, és meg fogják mutatni, van alternatíva az Orbán-rezsimmel szemben.

 

Baracskai József ezt követően felhívta a figyelmet, Zalaszengrót városa szintén olyan település, ahol évek óta küzdenek azért, hogy segítsenek az itt élőknek a mindennapjaikban.

 

„Hiszen évről évre rosszabb a helyzet, a kormány ugyanúgy sorsukra hagyja az embereket, akárcsak a városokat, kerületeket. Nem adnak, csak elvesznek, a látszatintézkedések pedig semmire sem jók, hosszútávon nem nyújtanak érdemi megoldást. Az orbáni infláció, megszorítások, adóemelések, rezsiemelések, a megélhetési válság egyformán sújtja a családokat és az önkormányzatokat. Ennek ellenére mi tesszük a dolgunkat, segítünk a bajba jutottakon, akik a napról napra emelkedő árak mellett egyre többen lesznek. Így Zalaszentgrót önkormányzata megnyitja az idősek otthonát, és itt fogjuk működtetni a helyi rezsimenedékünket. Itt mindenki, aki csak igényli hozzájuthat egy kis meleghez, néhány jó szóhoz, társasághoz. Mert tesszük a dolgunkat.” – fogalmazott a polgármester.

 

Tóth József a következőekben közölte, Polgár is azon települések közé tartozik, ahol keményen megszenvedik a válságot, mind az ott élők, mind az önkormányzat.

 

„A kormány megszorításokkal, rezsiemeléssel gyötri a lakókat, és plusz terheket rak a település vezetőségére. Ugyanakkor a polgári önkormányzat, ahogy a korábbiakban is, most is segít az itt élőkön: hasonlóan a többi DK által vezetett önkormányzathoz, mi is rezsimenedéket biztosítunk Polgárban mindenkinek, akinek gondot okoz az, hogy napközben befűtse a lakását. Polgáron az önkormányzati fenntartású, polgárőrség által használt irodát átalakítjuk melegedővé, de több helyiséget is tudunk biztosítani erre a célra, amennyiben szükséges. Hasonlóan a többi önkormányzathoz, mi is tesszük a dolgunk.” – magyarázta a polgármester.

RSS
Kapcsolódó politikusok