Barion Pixel
Az újabb orbáni megszorítócsomag részeként milliárdokat vesznek el a DK-s kerületektől

Az újabb orbáni megszorítócsomag részeként milliárdokat vesznek el a DK-s kerületektől

2022.07.03.

Az újabb orbáni megszorítócsomag részeként milliárdokat vesznek el a DK-s kerületektől

 

A Demokratikus Koalíció fővárosi polgármesterei, Szaniszló Sándor, Cserdiné Németh Angéla, Kiss László, László Imre, valamint Niedermüller Péter közös sajtótájékoztatót tartottak vasárnap. Ennek keretében Szaniszló Sándor úgy fogalmazott, ahogyan a koronavírus-járvány idején, úgy az orbáni megszorítócsomag bejelentése után is hamar kiderült, hogy Orbán Viktor egyik legfőbb politikai célja továbbra is az ellenzéki vezetésű önkormányzatok ellehetetlenítése.

 

„Ezért szűkíti most tovább orbáni megszorítócsomag az önkormányzatok mozgásterét. Orbán törvénytelen kormánya egy tollvonással kívánja kihúzni a rezsicsökkentés kedvezményezetti köréből az önkormányzatokat és az általuk fenntartott közfeladatokat ellátó intézményeket. Ez a XVIII. kerületet, így minden XVIII. kerületi polgárt is súlyosan érinteni fogja. Orbán legújabb politikai boszorkányüldözése miatt az önkormányzat energia kiadásai hozzávetőlegesen 730 millió forinttal növekednek, ami miatt kevesebb forrás jut a kerület útjaink a rendbehozatalára, a közterületek kaszálására és a szociális juttatások, például a kerületi ápolási díj kibővítésére” – ismertette a polgármester, hozzátéve, a törvénytelen kormány megszorító csomagja nem tesz tehát mást, csak tovább sújtja a Pestszentlőrincen és Pestszentimrén élőket, mert továbbra sem tudja nekik megbocsátani, hogy 2019 őszén ellenzéki polgármestert választottak.

 

Cserdiné Németh Angéla a szót átvéve ismertette, 2022. július 1-én a legújabb szakaszába lép az ellenzéki vezetésű önkormányzatok kivéreztetése és tönkretétele, ugyanis a rezsicsökkentés kedvezményezetti köréből kikerülnek az önkormányzatok és az általuk fenntartott közfeladatokat ellátó intézmények.

 

„Orbán gonosz döntése után XV. kerület is hatalmas problémákkal fog szembenézni. Nem titok, hogy a közüzemi árak további emelkedése előre vetíti az infláció további növekedését, így az önkormányzat működtetéséhez és fenntartásához kapcsolódó kiadások további emelkedését is. Egyrészről a tartalékjainkat éljük fel, másrészt pedig még kevesebb forrást tudunk ezután biztosítani a tervezett fejlesztésekre, beruházásokra, parkfenntartásra, városüzemeltetésre. Mindarra, ami az önkormányzat feladata lenne, ha Orbán kormánya nem büntetne minket, ezzel pedig a XV. kerületi lakosokat is folyamatosan. Mert legyen világos, a kormányzati intézkedés következtében már most borítékolható az idei évre legfontosabb feladatként kitűzött Deák utcai orvosi rendelő építését nem fogjuk tudni befejezni.” – sorolta a polgármester, kiemelve, ezt köszönhetik a XV. kerületiek a törvénytelen kormánynak, Orbán megszorítócsomagjának.

 

Kiss László ezt követően elmondta, az általa vezetett III. kerület is évek óta szenvedi Orbánék törvénytelen kormányának büntetéseit. Felidézte, a kerülettől már így is több milliárd forintot vontak el.

 

„Elég emlékezni arra, amikor Orbánék az óbudai Szent Margit Rendelőintézet és a két másik kerületi szakrendelő felújítása kapcsán vettek el forrásokat. Holott, a III. kerület a koronavírus-járvány idején is maximálisan helyt állt, akkor is, amikor Orbánék nem. Mi szerveztük meg a védekezést, mi szerveztük meg a kerületi intézmények ellátását, mi biztosítottunk ingyenes teszteket a kerületi dolgozóknak. Ehhez képest most újabb csapást mérnek ránk.” – fogalmazott a politikus. Arra is kitért, hogy körülbelül egymilliárd forintot fognak bukni az orbáni megszorítócsomag miatt.

 

„Egymilliárd forintot vesznek el, amit költhetnénk az Óbuda-Békásmegyeren élőkre, óvodákra, rendelőintézetre, az utakra. A III. kerület azonban igyekszik úgy gazdálkodni, hogy az itt élők ne szenvedjenek semmiben hiányt, mi ugyanis a törvénytelen kormánnyal ellentétben ésszerűen gazdálkodunk, nem ellopjuk a pénzt, hanem a helyiekre fordítjuk. Tesszük a dolgunkat!” – jelentette ki Kiss László.

 

László Imre közölte, félmilliárd forintot vesz el Orbán Viktor kormánya Újbuda önkormányzatától, az újbudai emberektől. Hozzátette, ahogyan 2019 ősze folyamatosan, úgy most is, Orbánt egy cél motiválja, hogy bosszút állhasson az ellenzéki önkormányzatokon.

 

„Azzal, hogy az önkormányzatokat egy tollvonással kihúzta a rezsicsökkentést igénybe vehetők sorából, a költségeink csak az idei évben 165 millió forinttal fognak emelkedni. De ugyanígy nőni fognak a közétkeztetés költségei, ám ellenben a kormánnyal, mi nem akarjuk Orbánék megszorításait a lakossággal megfizettetni, ezért ennek többletköltséget, nagyjából 340 millió forint értékben magunkra vállaljuk. Ezzel azonban a kiadásaink összesen legalább 500 millió forinttal fognak nőni.” – magyarázta a politikus, aki azt is leszögezte, ezt a pénzt lehetett volna kerületi fejlesztésekre, felújításokra, parkzöldítésekre költeni, ha Orbánék nem folytatnának politikai boszorkányüldözést ellenünk.

 

„Ám a többi DK-s kerülethez hasonlóan, Újbuda önkormányzata is állni fogja a sarat és mindent megteszünk azért, hogy Orbánék megszorításaiból minél kevesebbet érezzenek a kerületi lakosok.” – fűzte hozzá a polgármester.

 

Niedermüller Péter úgy fogalmazott, abban semmi meglepő nincs, hogy Orbán Viktor politikai boszorkányüldözést folytat az ellenzéki vezetésű önkormányzatok ellen.

 

„A magyar miniszterelnök ezt csinálja 2019 októbere óta. Ebbe az önkormányzatiság ellen elkövetett bűnlajstromba kiválóan illik bele az is, hogy Orbánék most egy csuklómozdulattal húzzák ki a VII. kerületi önkormányzatot is a rezsicsökkentést igénybe vehetők sorából. Ezzel csak az idei évben a VII. kerületi önkormányzat gáz és villamos energia költségei sokszorosára nőnek, összesen közel 570 millió forint többletkiadást jelentve. Legyen teljesen nyilvánvaló, Orbán kormányának legfrissebb döntése nem önmagában a VII. kerületi önkormányzat, hanem minden VII. kerületi polgár ellen intézett támadás.” – mondta a polgármester. Niedermüller szerint Orbán lassan három éve nem bocsátja meg a VII. kerületieknek, hogy 2019 őszén ellenzéki polgármestert választottak, így nem elég, hogy a soha nem látott megszorításokat szabadít a magyar emberek nyakába, még azt is megpróbálja ellehetetleníteni, hogy a VII. kerületieket helyben segíteni tudja az önkormányzat.

RSS
Kapcsolódó politikusok