A DK-s polgármesterek levélben fordulnak Kásler Miklóshoz, hogy az általuk vezetett kerületekben csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinával oltsanak!

2021.02.14.

Gy.Németh Erzsébet, humán ügyekért felelős főpolgármester-helyettes; Szaniszló Sándor, a XVIII kerület; Cserdiné Németh Angéla, a XV. kerület; László Imre, a XI. kerület; Kiss László, a III. kerület; valamint Niedermüller Péter, a VII. kerület polgármesterei közös sajtótájékoztató keretében mondták el, hogy nem támogatják kerületeikben a kínai vakcina használatát.

Gy. Németh Erzsébet leszögezte: a Demokratikus Koalíció teljes mértékben oltáspárti álláspontot képvisel, hiszen tisztában vannak a védőoltások fontosságával, és tudják, hogy a vakcina hatalmas előrelépés a járvány leküzdésében, a normális élet visszaállításában.

“Ám azt nem győzzük hangsúlyozni: felelősen kizárólag az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinával lehet oltani. A pánikkormány ezzel szemben komoly lobbitevékenységet folytat a kínai vakcinák ügyében. Márpedig az emberek egészségéből egyszerűen nem lehet politikai vagy üzleti kérdést csinálni.” - hívta fel a figyelmet a főpolgármester-helyettes. Hangsúlyozta, a Demokratikus Koalíció polgármesterei ezért szeretnék megakadályozni, hogy az általuk vezetett kerületekben bevizsgálatlan, bizonytalan oltóanyagot használjanak.

Szaniszló Sándor a szót átvéve elmondta, polgármesterként felelősséget vállalt a kerületében élők egészségéért és biztonságáért.

“Ezért fordultam levélben Kásler Miklóshoz, mint felelős miniszterhez. Levelemben hangsúlyoztam, az önkormányzat által fenntartott szakrendelőben kialakított oltóhelyeken felkészülve várjuk a lakosság tömeges beoltásához szükséges vakcinákat. Ugyanakkor kértem a miniszter  haladéktalan intézkedését annak érdekében, hogy Budapest XVIII. kerületébe kizárólag az európai gyógyszerügynökség által jóváhagyott, a szakmai szabályai szerint törzskönyvezett vakcina kerüljön kiszállításra.” - ismertette a polgármester. Arra is kitért, hogy kérte továbbá az engedélyezett vakcinák közötti egyéni választási lehetőség biztosítását, illetve tisztességes díjazás megállapítását a beoltásokban részt vevő szakorvosok, háziorvosok, szakápolók és az adminisztrációt végző dolgozók számára.

“Felelős polgármesterként úgy vélem, a legfontosabb most az emberek biztonságának és egészségének garantálása, hogy minél hamarabb újraindulhasson az élet a kerületben és az országban is.” - tette hozzá Szaniszló.

Cserdiné Németh Angéla közölte, a XV. kerület vezetőjeként teljes mértékben támogatja a kezdeményezést.

“Az általam vezetett kerületben is az a célunk, hogy a hétköznapok ismét a normális mederben folyhassanak. Ehhez viszont minél hamarabb kell minél több embert beoltani. Ezt viszont nem lehet felelőtlenül, a kormány által ki tudja hogyan összemutyizott vakcinával megtenni. Európa-szerte azt látjuk, hogy az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott, bevizsgált vakcinákat használják. Olyan készítményt, aminek bizonytalan a dokumentációja, nem ismerjük a működését, a hatásait egyszerűen nem lehet használni, mert nem lehet kísérleti nyulakként bánni az emberekkel.” - magyarázta a polgármester. Hangsúlyozta, az oltásban résztvevő egészségügyi dolgozóknak pedig jár a megbecsülés anyagi értelemben is, hiszen ők a járvány kitörése óta emberfeletti munkát végeznek egyébként is.

László Imre közölte, nem csak Újbuda vezetőjeként, hanem orvosként is beszél. Felhívta a figyelmet, hogy önkéntes oltóorvosként is kiveszi a részét a vakcinázásból.

“Éppen ezért tiszta lelkiismerettel, szakmai és emberi felelősségem tudatában mondhatom: csakis az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinában bízhatunk meg. Nem lehet az emberek életét, egészségét kockáztatni azért, mert felelőtlenül, kapkodva, nemtörődöm módon kezeli a kormány ezt a súlyos kérdést a járvány kezdete óta. Azt látjuk, hogy tavaly március óta csak egymást követik a hibás döntések, miközben az egészségügyi dolgozók emberfeletti munkával küzdenek, hogy a kormány felelőtlen intézkedései ellenére is helytálljanak.” - fogalmazott a polgármester. Hozzátette, a magyar embereknek jár a bevizsgált, ismert, jóváhagyott vakcina, az egészségügyi dolgozóknak pedig a megbecsülés.

Kiss László ismertette, a III. kerületben a járvány kezdete óta teljes készültségben állnak, hogy segítsenek az embereknek a védekezésben.

“Tesszük ezt akkor is, ha a kormány mindent elkövet annak érdekében, hogy ellehetetlenítse a működésünket, akkor is, ha milliárdokat vonnak el tőlünk, miközben a védekezés felelősségét teljes mértékben ránk hárítják. Tettük a dolgunkat. És tesszük most is, amikor nem hagyjuk szó nélkül, hogy a kormány egy Európai Gyógyszerügynökség által nem jóváhagyott vakcinával oltaná a kerületünkben élőket is.” - fogalmazott Kiss László. Bejelentette továbbá, hogy ők  is csatlakoznak a kezdeményezéshez, mert az Óbuda-Békásmegyeren élők is megérdemlik azt a biztonságot, amit Európa-szerte biztosítanak más országokban élőknek.

“És mi, itt a kerületben megbecsüljük az egészségügyben dolgozók, orvosok, ápolók munkáját is, nem várunk el kevesebbet a kormánytól sem.” - tette hozzá a polgármester.

Niedermüller Péter emlékeztetett, hogy a VII. kerület is rémesen megszenvedte a koronavírus-járványt. Elmondta, a bezárt vendéglátóhelyek, a lassan tönkremenő helyi vállalkozások látványa polgármesterként elkeseríikt, és mindenki érdeke az lenne, hogy újrainduljon az élet.

“De az újranyitást  felelősséggel csak úgy lehet vállalni, ha az emberek minél hamarabb megkapják a védőoltást a vírus ellen. Sajnos azonban a pánikkormány rengeteget tett azért, hogy az emberek bizalma megrendüljön az oltásokban, és ennek nem használt az sem, hogy erővel nyomták át a kínai vakcinák engedélyeztetését. De erővel nem lehet ismeretlen oltóanyaggal kísérletezni az embereken, nem lehet politikát csinálni a vakcinakérdésből.” - foglalta össze a polgármester. Zárásként hangsúlyozta, hogy a kerületben élők csakis az Európai Gyógyszerügynökség által bevizsgált vakcinát kapjanak, mert legfőbb érdek az Erzsébetvárosban élők egészsége és biztonsága.