A kormány az önkormányzatokkal harcol a járvány helyett - Minden budapesti tudni fogja, hogy az Orbán-kormány ellenségként tekint rá - Sajtótájékoztató

2021.01.17.

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes, közös sajtótájékoztatóra állt ki László Imre, Cserdiné Németh Angéla, Niedermüller Péter, Szaniszló Sándor és Kiss László, budapesti DK-s polgármesterek társaságában.

A főpolgármester-helyettes emlekeztetett, mára teljesen világossá vált, hogy az orbáni pánikkormány alkalmatlan a járvány és a gazdasági válság megfékezésére.

“A tavaly elveszített önkormányzati választásból adódó fideszes frusztráltság és a hónapok óta tartó kormányzásképtelenség oda vezetett, hogy a kormány ma nem a vírussal harcol, nem a válsággal harcol, hanem az önkormányzatok ellen visel háborút. A járvány és a válság elleni küzdelemben Orbán Viktor elbukott, ezért most úgy szeretné erősnek mutatni magát, hogy tíz- és százmilliárdos elvonásokkal sújtja az önkormányzatokat. Elvont iparűzési adó, elvont gépjárműadó, megszüntetett parkolási bevételek, megemelt szolidaritási adó, leállított egészségügyi projektek - talán nem is kell sorolnom, mennyi energiát fektettek abba, hogy nyilvánvaló kormányzati gyengeségüket a budapesti emberek büntetésével leplezzék.” - sorolta Gy. Németh.

Hozzátette, van egy rossz hírük Orbán Viktornak.

“Mi vigyázunk Budapestre, méghozzá a kormány helyett is, bármennyi pénzt is von el a Fővárostól és a kerületektől. A megszorításokról pedig minden budapesti embernek el fogjuk mondani, hogy az a kormány műve, a kormány tekint ellenségként minden budapesti polgárra.” - hangsúlyozta a főpolgármester-helyettes. Hozzátette, ahogy a Főváros központilag is tájékoztatni fogja a budapestieket a Budapest-ellenes döntésekről, úgy fogják ezt megtenni a DK-s kerületek is, ki-ki a maga módján.

László Imre, Újbuda polgármestere elmondta, a XI. kerület a helyi újság minden egyes számában be fogja mutatni, hogy mit vesz el a kormány az újbudaiaktól.

“Tőlünk 10 millliárd forintot, azaz az éves költségvetésünk egyharmadát vonják el. És bár kizárólag magunkon spóroltunk, nem a kerület működtetésén, el fogjuk mondani az embereknek, hogy minden harmadik forintot elvonták a kerületünktől. Mintha be akarnák záratni minden harmadik bölcsődénket, óvodánkat, orvosi rendelőnket vagy idősotthonunkat. Az Orbán-kormány szemében ma nem a vírus és a válság az ellenség, hanem mi, budapesti polgárok vagyunk.” - jelentette ki a polgármester, megerősítve: nem lesz olyan újbudai, aki ezt pár hét múlva ne tudná, mert tenni fognak róla, hogy az emberek tudják, a kormány ellenségként tekint rájuk.

Cserdiné Németh Angéla, a XV. kerület vezetője ismertette, egy különszámot is szentelni fognak a kerületi lapban a kormányzati megszorításoknak, de nem érik be ennyivel.

“Ahol csak lehet, el fogjuk mondani az embereknek, hogy ma rájuk tekint a kormány ellenségként, nem pedig a vírusra vagy a válságra. El fogjuk mondani a kerületi lapban, de el fogjuk mondani plakátokon és szórólapokon is, hogy mennyi pénzt vesz el tőlünk a kormány és mi mindent veszélyeztet ezzel. Lehet a XV. kerületiek ellen harcolni, lehet minket megszorításokkal sújtani, csak akkor ennek következményei lesznek. Tenni fogunk róla, hogy nem lesz a kerületben olyan ember, aki ne tudná: a Fidesz ellene harcol a járvány helyett.” - jelentette ki.

Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere közölte, hogy a Budapest-ellenes kormányzati politikának a VII. kerületben is meglesznek a következményei.

“A kerületi lap különszámában, valamint plakátokon és szórólapokon is el fogjuk mondani, hogy mennyi pénzt vesz el tőlünk, erzsébetvárosiaktól a kormány. Pár héten belül minden erzsébetvárosi polgár tudni fogja, hogy a kormány ellensége nem a vírus, nem a válság, hanem ő, budapesti polgár, aki ellen mindent elkövet ez a kormány. Ezek persze nálunk sem nagy költségvetésű dolgok, hiszen ahogy mindannyiunknál, Erzsébetvárosban is a kerület működése az első.” - ismertette a polgármester.

Kiss László, Óbuda-Békásmegyer vezetője elmondta, nagyon hasonló a helyzet a III. kerületben is.

“Miközben mi is hónapok óta a járvány elleni védekezést segítjük és a válság ellen küzdünk, a kormány rajtunk, óbudai polgárokon akar megszorítani. Mindenki polgármestereként kötelességem, hogy mindenkit tájékoztassak erről. Óbuda önkormányzata ezért a kerületi újságban, plakátokon, buszmegállókban és természetesen online is tájékoztatni fogja az embereket arról, hogy mára ők lettek a kormány első számú ellensége. Mi vigyázunk Budapestre és meg fogjuk védeni a budapesti polgárokat, de jobb, ha tudják: a kormány nem a vírus vagy a válság ellen harcol, hanem ellenük.” - sorolta Kiss László.

Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület polgármestere úgy fogalmazott: ahogy a Főváros más kerületeiben, úgy náluk is tudják már az emberek, hogy ki volt végig velük. Ki segített a járványban, ki támogatta az elbocsájtottakat, ki vigyázott a budapestiekre.

“Tudják, hogy a kormány semmit nem tett értük, de mi, DK-s polgármesterek vigyáztunk  Budapestre. Most azt is meg fogja tudni minden XVIII. kerületi és budapesti polgár, hogy ki van hónapok óta ellene. A XVIII. kerület a kerületi intézményekben, sőt plakátokon és a kerületi lapban is folyamatosan tájékoztatni fogja az embereket arról, hogy a kormány nem értük, hanem épp ellenkezőleg: ellenük harcol. Pár hét és nem lesz olyan budapesti polgár, aki ne tudná: a kormány nem a vírus és nem a válság, hanem a budapesti emberek ellen visel háborút.” - mondta zárásként a politikus.