Barion Pixel
A helyi önkormányzatok napján nincs okunk az ünneplésre - Az Orbán-kormány mindent megtett, hogy szétverje az önkormányzatiságot, de Budapest DK-s polgármesterei nem adják fel a küzdelmet

A helyi önkormányzatok napján nincs okunk az ünneplésre - Az Orbán-kormány mindent megtett, hogy szétverje az önkormányzatiságot, de Budapest DK-s polgármesterei nem adják fel a küzdelmet

2020.09.30.

A helyi önkormányzatok napján nincs okunk az ünneplésre - Az Orbán-kormány mindent megtett, hogy szétverje az önkormányzatiságot, de Budapest DK-s polgármesterei nem adják fel a küzdelmet Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős főpolgármester-helyettes, Cserdiné Németh Angéla, a XV. kerület, dr. Kiss László, a III. kerület, Dr. László Imre, a XI. kerület, Niedermüller Péter, a VII. kerület és Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület DK-s polgármestere közös szerdai sajtótájékoztatót tartottak abból az alkalomból, hogy Magyarországon szeptember 30-án ünneplik a helyi önkormányzatok napját - ezen a napon tartották ugyanis 1990-ben az első önkormányzati választásokat Magyarországon. 

 

“Fontos nap lenne ez nekünk, annak a napja, a szimbóluma, hogy független, autonóm testületek irányítják a településeket, döntéseket hoznak, amik a városokban, falvakban, kerületekben élők érdekeit szolgálják. Beszélhetnénk ezen a napon arról, hogy a rendszerváltás óta eltelt harminc évben felvirágoztattuk a településeket, hogy valódi európai falvakban és városokban, európai színvonalon élnek a magyarok. Ez azonban nem így van.” - mondta Gy. Németh Erzsébet. A főpolgármester-helyettes szerint valóság az, hogy nincs ok 2020 szeptember 30-án ünnepelni, vagy örülni. Úgy fogalmazott, nincs mit ünnepelni azon, hogy mára Orbánék gyakorlatilag szétverték az önkormányzatiságot, kivették az emberek által megválasztott képviselők kezéből a döntéseket, a lehetőséget arra, hogy jobbá tegyék a rájuk bízott településeket. 

 

“A mellettem álló DK-s polgármesterek egytől-egyig oroszlánként harcolva küzdenek minden nap azért, hogy a kerületeik ne csak vegetáljanak, hanem gyarapodjanak és fejlődjenek is. Erről a harcról fognak most beszélni ők.” - tette hozzá a DK-s városvezető. Cserdiné Németh Angéla hangsúlyozta: a rosszindulat, hozzá nem értés, az elvakultság iszonyatos károkat tud okozni egy kerület életében. Ez érvényes volt akkor is, mikor a XV. kerületben a fideszes képviselők rendre megakadályozták a költségvetés elfogadását, és érvényes ez arra hogy, központilag irányítva újabb és újabb bőrt húznak le az önkormányzatokról.

 

 “Az önkormányzatiság mára gyakorlatilag odáig silányult, hogy Orbán Viktor tudtával és akaratával mennek tönkre a települések, mert a feladatok és felelősség mellé nem járnak források. Mi továbbra is tesszük azonban a dolgunkat, ha nehezített pályán is, de nem hagyjuk cserben az embereket.” - jelentette ki a polgármester. Niedermüller Péter emlékeztetett, hogy Erzsébetvárosban tíz évnyi Fidesz-uralom után vették át a vezetést, és tervezték újra az életet. 

 

“A járvány ideje alatt megmutattuk, hogy képesek vagyunk helytállni és jól kezelni a veszélyhelyzetet - adott esetben jobban, mint a kormány. Hiába államosították az iskolákat, Erzsébetváros önkormányzata vitt védőfelszereléseket és tisztítószereket a kerületi oktatási intézményekbe és a kerület látta el maszkokkal a házirovosokat, mert Orbán fürkészői és portyázói nem biztosították ami kell.” - sorolta Niedermüller, hozzátéve: vigyáznak az erzsébetvárosi polgárokra, és teszik a dolgunkat Orbánékkal szemben is. “A III. kerületben is erős harcok és nagy győzelmek állnak mögöttünk, gondoljuk csak a Hajógyári-szigetre. Akkor megmutattuk, hogy együtt erősek vagyunk, és meg tudjuk akadályozni, hogy a kormány döntése elpusztítsa kerületünk egyik gyönyörű  zöld területét. Ugyanilyen határozottan és keményen álltuk a sarat a járvány idején, és ugyanígy dolgozunk továbbra is az óbudaiakért, akkor is, ha Orbánék folyamatosan kivéreztetik az önkormányzatokat.” - mondta Kiss László óbudai polgármester, felhívva a figyelmet, hogy milliárdokat vonnak el egy tollvonással, de mi mindig tették és teszik a dolgukat. “Tavaly október 13-án mi is rendszert váltottunk, és ezt nem fogjuk feladni semmiképp sem.” - mondta a polgármester. 

 

 

Dr. László Imre emlékeztetett, a Fidesz Újbudán minden létező eszközt bevetett a tavalyi kampány során, hogy megakadályozzák a győzelmet, de mégis elbuktak. Úgy fogalmazott, az emberek nem kérnek a zsarnokságból és az önkényből, nem kérnek a kerületek sanyargatásából.

 

“A mi feladatunk pedig, hogy képviseljük és segítsük azokat az embereket, akik megválasztottak bennünket a tisztségünkre. Folyamatosan segítettük a kerület iskoláit, óvodáit, orvosi rendelőket a járvány alatt, és folyamatosan dolgozunk továbbra is azért, hogy a XI. kerület egy modern, élhető, fiatalos és családbarát része legyen Budapestnek. Mert ez a mi dolgunk, Újbudán és szerte az országban is.” - jelentette ki a polgármester.Szaniszló Sándor, a XVIII. kerületi polgármester elmondta, a kerületben sem hagyjuk magukra azokat, akik segítségre szorulnak. 

 

“Az Orbán-rezsim mindenkit igyekszik ellehetetleníteni, akit ellenségnek tart, legyen szó egy önkormányzatról, vagy egy szervezetről. Ezért döntöttünk úgy, hogy a kerület támogatja Iványi Gáborék iskoláját, hiszen nekünk együttműködve kell megoldani azokat a problémákat, amikről a Fidesz rendszere tudomást sem vesz.” - ismertette a polgármester, hozzátéve, elképesztően sok feladat és teher nehezedik most rájuk, újra és újraterveznek a járvány és a kormány által elvont források miatt, de kötelességüknek érzik, hogy helyt álljanak minden időben, és hozzátehessék a magukét egy újabb rendszerváltáshoz, ami után ismét lesz mit ünnepelni az önkormányzatok napján. Gy. Németh Erzsébet a szót átvéve zárásként elmondta: “Mi, európai magyarok azért dolgozunk, hogy 2022-es kormányváltás után ismét garantálhassuk az önkormányzatok autonómiáját, visszaadjuk a jogaikat, visszakapják a forrásaikat, amiket az Orbán-rezsim elvett tőlük. Ezért tesszük továbbra is együtt, közösen a dolgunkat.”

RSS
Kapcsolódó politikusok