Barion Pixel
Budapest DK-s polgármesterei rendkívüli bérlakás-felújítási programmal segítik azokat, akiknek a lakhatása veszélybe került a válság miatt

Budapest DK-s polgármesterei rendkívüli bérlakás-felújítási programmal segítik azokat, akiknek a lakhatása veszélybe került a válság miatt

2020.05.22.

Budapest DK-s polgármesterei rendkívüli bérlakás-felújítási programmal segítik azokat, akiknek a lakhatása veszélybe került a válság miatt

 

Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős főpolgármester-helyettes, Cserdiné Németh Angéla, dr. Kiss László, Dr. László Imre, Niedermüller Péter és Szaniszló Sándor, DK-s budapesti polgármesterek pénteki, közös sajtótájékoztatójukon jelentették be, rendkívüli bérlakás-felújítási programmal segítik azokat, akiknek a lakhatása veszélybe került a válság miatt



Gy. Németh Erzsébet emlékeztetett, a Demokratikus Koalíció polgármesterei már eddig is sokat tettek azért, hogy a kerületeikben élők, a munkájukat elvesztők vagy a kórházakból hazaküldött szeretteiket otthon ápoló lakosok élete egy kicsit könnyebbé, kiszámíthatóbbá váljon. 

 

“Bár a kormány, miközben saját oligarcháit újabb és újabb közpénzmilliárdokkal tömte ki a válság alatt, elfeledkezett a bajba jutott budapestiekről, ez az öt ember esküjéhez híven azért dolgozott, hogy megoldást találjon és segítséget nyújtson a fővárosiaknak. Ha kell, maszkot osztottak, otthonápolási díjat vezettek be és munkahelykeresési támogatást adtak a legrászorultabbaknak. A ma bejelentett intézkedéseik pedig a lakhatási válságba jutott családok részére jelenthetnek megoldást.” - ismertette a főpolgármester-helyettes. 

 

Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester elmondta, a  járvány miatt sokan vesztették el a munkájukat, sokaknak mondták fel az albérleti szerződését, így budapesti családok tucatjainak került veszélybe a lakhatása. “Mi, európai magyarok nem hagyhatjuk, hogy ma Magyarországon gyerekek kerüljenek az utcára, családok maradjanak fedél nélkül. Ezért a XVIII. kerületben felgyorsítjuk bérlakásfelújítási-programot, és nemsokára 20 kerületi lakásban kezdjük meg a munkát. Ezeknek a lakásoknak egy részét szándékaink szerint az otthontalanná vált kerületi kisgyermekes családok fogják megkapni. Mi így vigyázunk Budapestre!” - hangsúlyozta Szaniszló. 

 

A XV. kerület polgármestere, Cserdiné Németh Angéla úgy fogalmazott: az elmúlt években a napnál is világosabbá vált, hogy a kormány semmit nem tesz a lakhatási válság megoldásáért, azért, hogy az önhibájukon kívül bajba került családoknak is legyen hol álomra hajtani a fejüket. 

 

“Ha pedig ők nem hajlandóak cselekedni, akkor nekünk kell megtenni az első lépést. Mi a XV. kerületben egy 500 millió forintos bérlakásépítési- és felújítási programba kezdtünk, de tehetnénk még ennél többet is! Ezért mi, a Demokratikus Koalíció polgármesterei felszólítjuk a kormányt, hogy az általunk bevezetett otthonápolási és munkahelykeresési támogatás állami kiterjesztése mellett a jövő évi költségvetésben biztosítson forrást egy új bérlakásépítési programra, hogy egy budapesti se maradjon fedél nélkül. Mi így vigyázunk Budapestre!” - közölte. 



Niedermüller Péter, a VII. kerület polgármestere a szót átvéve elmondta, az elmúlt évek emelkedő albérletárai már eddig is komoly problémát jelentettek a fővárosiaknak. Arra is emlékeztetett, most a válság miatt sokan vesztették el a munkájukat, és sokan nem tudták fizetni tovább az albérletüket. 

 

“Azt látjuk, hogy az ő kezüket végleg elengedte a kormány: a hangzatos ígéreteken és a bombasztikus propagandán kívül semmit nem kaptak. Mi rájuk is gondoltunk, és róluk is gondoskodunk! Erzsébetvárosban már eddig is átvállaltuk a bajba jutott családok adósságát, de tehetnénk még ennél többet is! Ezért felszólítjuk a kormányt, hogy német mintára vezessen be államilag szabályozott bérleti díjat a budapesti albérletekre, és egyéb feltételekkel is segítse, hogy egy család lakhatását se veszélyeztessék a jövőben az elszabaduló költségek. Mi vigyázunk Budapestre!” - jelentette ki Niedermüller. 

 

Kiss László, III. kerületi polgármester úgy vélte, polgármesterként ennél is többet tehetnek. Ismertette: Európa számos nagyvárosában működik az az albérletminősítési rendszer, amelyet a bérlők védelmére alkottak meg, hogy senkinek se kerülhessen veszélybe a lakhatása egyik pillanatról a másikra. 

“Itt az idő, hogy a hamis ígéreteken túl végre ilyen, konkrét és a budapestiek érdekeit szolgáló intézkedéseket is meghozzon a kormány. Ezért mi, a Demokratikus Koalíció polgármesterei felszólítjuk a kabinetet, hogy azonnali hatállyal lásson hozzá egy budapesti albérletminősítési rendszer kidolgozásához, hogy a fővárosiaknak kiszámítható életet, tervezhető mindennapokat és stabil lakhatást biztosíthassunk a válság ideje alatt is. Mi vigyázunk Budapestre!” - hangsúlyozta a polgármester. 

 

Dr. László Imre, a XI. kerület vezetője elmondta, Budapest legnagyobb kerületében, Újbudán is sokaknak problémát jelent a lakhatás. 

 

“Mi az ő megsegítésükre azt a döntést hoztuk, hogy a felújított bérlakásokban a felújításai költség később lelakható. De tehetnénk ennél többet is! Bérlakásfelújítási program, államilag szabályozott bérleti díjak, általános albérletminősítési rendszer: ez a Demokratikus Koalíció fővárosi polgármestereinek ajánlata a budapestieknek, és ezt követeljük a kormányzattól is. Nem lehet megengedni, hogy a koronavírus-járvány okozta válság miatt ezrek lakhatása és biztonsága kerüljön veszélybe. Ezért az otthonápolási és a munkahelykeresési támogatás bevezetése után meg fogjuk oldani a munkájukat elvesztett fővárosi lakosok és a válság miatt a tönk szélére került családok lakhatását is. Mi eskünkhöz híven vigyázunk Budapestre és vigyázunk a budapestiekre most, és a jövőben is.- jelentette ki zárásként a polgármester. 

RSS
Kapcsolódó politikusok