Barion Pixel
Fővárosi otthonápolási támogatást vezetnének be a DK-s polgármesterek

Fővárosi otthonápolási támogatást vezetnének be a DK-s polgármesterek

2020.04.22.

Fővárosi otthonápolási támogatást vezetnének be a DK-s polgármesterek

 

Cserdiné Németh Angéla, Gy. Németh Erzsébet, Kiss László, László Imre, Niedermüller Péter, Szaniszló Sándor közös sajtótájékoztatójukon ismertették a Demokratikus Koalíció újabb javaslatát. 

 

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes mindenekelőtt emlékeztetett: kormány 2 hete úgy döntött, hogy bár a járványhelyzet ezt nem indokolja, kiürít 36 ezer kórházi ágyat. 

 

“Hiába hívták fel többen is a figyelmet, hogy erre akkor sem lenne szükség, ha egyszerre 180 ezer koronavírus-fertőzött lenne Magyarországon, a kormány most sem hallgatott az orvosokra és a szakértőkre. Orbán Viktor politikai döntést hozott, és még arra is hajlandó volt, hogy a döntés véghezviteléhez kórházigazgatókat váltson le az intézmények éléről. Ezzel olyan embereket küldtek haza tömegével a kórházainkból, akiknek a jelentős többsége folyamatos ápolásra szorul. Legyen világos: ez több ezer magyar ember életének a veszélyeztetése. Nem túlzás kijelenteni, hogy aki amiatt hal majd meg a következő hetekben, mert nem kapott szakmailag megfelelő napi ápolást - hiszen kitől is kapott volna, ha nincs orvos vagy ápoló a családjában - azt a kormány a halálba küldte. Ez a kormányzati döntés gyilkosság.” - hívta fel a figyelmet a főpolgármester-helyettes. 

 

Niedermüller Péter, erzsébetvárosi polgármester hangsúlyozta, szakemberek állapították meg ezekről a betegekről, hogy kórházban vannak biztonságban. 

 

“A kormány meggondolatlan és ostoba döntéssel ezeket az embereket hazaküldi, anélkül, hogy tudnák, mi vár rájuk otthon.” - mondta a polgármester hozzátéve, ha van is olyan hozzátartozó, aki tudja fogadni, azt nem lehet előre tudni, hogy képes-e valóban ellátni a beteget. Niedermüller szerint a kormány maga akarja eldönteni, ki maradhat életben és ki haljon meg. 

 

Cserdiné Németh Angéla XV. kerület polgármester kijelentette, a DK polgármesterei nem fogják ezt szó nélkül hagyni, hiszen a járvány kezdete óta olyan feladatokat oldanak meg, amikre a kormány is képtelen. 

“Meg fogjuk oldani, hogy a betegek, a családok ne maradjanak magukra, segítség nélkül. Ha ezeknek az embereknek Orbán Viktoron múlik, nagy bajban lesznek” - közölte a polgármester. 

 

Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester közölte, a DK-s polgármesterek ezért ápolási támogatást vezetnek be minden DK-s vezetésű kerületben. 

 

“A jövőben minden DK-s önkormányzatban egyszeri 50 ezer forintos támogatást kapnak azok a családok, akik a kórházból hazaküldött családtagjukat ápolják. “ - ismertette Szaniszló, kiemelve, hogy a Demokratikus Koalíció fontosnak tartja a családok védelmét és nem hagyják cserben az embereket, ahogy azt a kormány tette. 

 

Kiss László, III. kerületi polgármester hozzáfűzte, arra kérik a többi polgármestert is, hogy csatlakozzanak a rendkívüli támogatás bevezetéséhez. 

 

“Nagyon sok ember keresett meg bennünket, akik elmondták,milyen nehéz helyzetbe kerültek, nincs megfelelő képzettségük az otthon ápoláshoz, a munkájukból kiesnek, és sok többletköltségük is keletkezik” - mondta Kiss László. 

 

László Imre, újbudai polgármester elmondta, ellenzéki polgármesterekként kesereghetnének azon, hogy milyen elvonásokkal büntetik kerületeiket, de most nem ezzel kell foglalkozni. 

 

“Nekünk arra kell törekedni, hogy mit tudunk tenni a kerületeink érdekében. Hiszen a miniszterelnök most cserbenhagyott családokat, nehéz helyzetbe hozta az önkormányzatokat, de igyekszünk könnyíteni azok sorsán, akik most bajban vannak. Ezért döntöttünk az 50 ezer forintos támogatás bevezetése mellett” - közölte a polgármester

RSS
Kapcsolódó politikusok