Gy. Németh Erzsébet: Fideszes cégek nyúlták le a kultúrtaót váltó támogatásokat

2019.12.16.

Gy. Németh Erzsébet: Fideszes cégek nyúlták le a kultúrtaót váltó támogatásokat

Nyilvánossá vált, hogy a kormány miképpen osztotta szét a kulturális tao megszüntetése után bevezetett támogatásokat: a listán olyan szervezetek vannak, amelyek a szabályok szerint nem is részesülhettek volna abból. Gy. Németh Erzsébet, Budapest főpolgármester-helyettesének, a DK elnökségi tagjának a sajtótájékoztatója.

– Ezek a szervezetek ugyanis nem előadóművészettel vagy azzal kapcsolatos kérdésekkel foglalkoznak. Mint ismeretes, a tao a jegyárbevétel 80 százalékáig volt igényelhető az előadóművészetek, a színházak részéről, s ezt szüntette meg egy tollvonással a Fidesz. A helyette osztogatott pénzből jutott fideszes önkormányzatoknak, Fidesz-közeli szervezeteknek, fideszes politikusok családi szervezeteinek, például négy tűzoltó-egyesületnek.

A kultúrára szánt pénzeket a kormány a fideszes bűnszervezeteknek osztotta szét. A Demokratikus Koalíció szerint a taót helyettesítő pénzek szétosztása felér egy beismerő vallomással: hogy a Fidesz politikai alapon akarja átalakítani a kulturális életet.

Ezért szüntették meg a kultúrtaót, ezért hozták a színháztörvényt és ezért akarták beszántani a Nemzeti Kulturális Alapot – jelentette ki Gy. Németh Erzsébet.

A DK szerint aki fel akarja számolni a kultúra szabadságát, az a főváros és a nemzet szabadságát akarja elvenni. A főpolgármester-helyettes arról is beszélt, hogy

Orbán Viktor veszíteni fog, ha azt hiszi, hogy el tudja hallgattatni a színházakat és a művészeket, mert a főváros meg fogja óvni a kultúra szabadságát.

– Mondok néhány olyan tételt, amely minden kultúraszerető embernél ki fogja verni a biztosítékot: Bajkai István fideszes politikus felesége 70 millió forintot kapott, az L. Simon László cégeihez köthető címen szereplő Levendula Színpad pedig 125 milliót. Ezzel szemben a méltán világhírű Fesztiválzenekar összesen 230 millió forintot. Ez nincs rendben, ezt a rendszert meg kell változtatni – szögezte le Gy. Németh Erzsébet.

A főpolgármester-helyettes emlékeztetett arra, hogy a Fidesz hetek óta bizonygatja azt, hogy a támogatásokat nem fideszes pártkatonák között fogják elosztani, ezzel szemben szinte minden pénzt közöttük osztottak szét.

– Az igazi értékeket és művészetet képviselő színházi műhelyek nem jutottak támogatáshoz,

azaz éppen azokhoz nem került pénz, akik a legméltóbbak lennének a támogatásokra – mondta Gy. Németh Erzsébet.