Barion Pixel
A kormány ugyan nem, de az Árnyékkormány asztalhoz ült a legnagyobb magyar pedagógusszervezetekkel

A kormány ugyan nem, de az Árnyékkormány asztalhoz ült a legnagyobb magyar pedagógusszervezetekkel

2022.10.07.

A kormány ugyan nem, de az Árnyékkormány asztalhoz ült a legnagyobb magyar pedagógusszervezetekkel

 

Dobrev Klára az Árnyékkormány miniszterelnöke, valamint Barkóczi Balázs, oktatási- és kulturális árnyékminiszter sajtótájékoztatót tartottak a pedagógus szervezetekkel történt egyeztetést követően pénteken. Kálmán Olga, az árnyékkormány szóvivője felvezetésként elmondta, aki az oktatást tönkreteszi, a jövőnket teszi tönkre, a kormány viszont még mindig nem hajlandó egy asztalhoz ülni a pedagógusokkal, inkább az „éj leple alatti” törvényhozást részesítik előnyben.

 

Barkóczi Balázs ezt követően elmondta, mivel ő maga is éveken át tanított, hiszen a tanári pályáról érkezett a politikába, jól tudja, hogy mi zajlik most le a pedagógusok lelkében.

 

„Ez a kormány hosszú évek óta visszaél azzal a hivatástudattal, ami a tanári pályához kell, ennek az árát pedig nemcsak a pedagógusok, hanem a gyerekek is megfizetik. Sokat beszéltünk a pedagógusbérekről, a méltatlan fizetések miatt egyre több iskolából hiányzó tanárokról, és mindezek rövid- és hosszútávú következményeiről. De ahogy hajnal előtt van a legsötétebb, úgy most is az utolsó pillanatban történt végre valami, ami felrázta az országot.” – fogalmazott a politikus, hangsúlyozva, amellett, hogy szerdán tanárok és diákok lepték el az utcákat, mostanra számos más szakma képviselője is kiállt a tanárok mellett, korábban pedig ilyesmire csak elvétve volt példa.

 

Dobrev Klára a szót átvéve azzal kezdte, hogy a magyarság nem giccses lózungokban, hanem a gyerekeinkben kell, hogy megnyilvánuljon, mert ők lesznek azok, akik eldöntik, itthon fognak-e élni, itthon fognak-e az ő gyerekeik megszületni.

 

„Véget ért az a korszak Magyarországon, amikor mindenki csak a saját ügyéért volt képes kiállni és csak a saját gondja, baja miatt emelte fel a szavát. Az elmúlt napokban a tanárok mellé álltak a buszsofőrök, a mozdonyvezetők, a vasutasok, a vegyipari dolgozók, a közalkalmazottak és több más szakszervezet is. Az ország mára érti, hogy nem különálló problémák, és nem szakmai problémák vannak az országban.” – magyarázta az árnyék-miniszterelnök, hozzátéve, ez legkésőbb ezen a héten elkezdődött, és a tanárok voltak az első hírnökei.

 

„Árnyékminiszter úr azt a feladatot kapta, hogy a pedagógusszervezetekkel közösen dolgozzon ki egy hosszútávú stratégiát a magyar oktatás modernizálására, és mutassa meg, hogy mit értünk Európai Magyarország alatt az oktatásban. Eljött az ideje, hogy a saját kezünkbe vegyük a sorsunk és megmutassuk, van kormányzóképes alternatíva, van kiút a jelenlegi helyzetből.” – mondta az Árnyékkormány miniszterelnöke.

 

A politikus azzal folytatta, hogy Árnyékkormány szerint, ha a jelenlegi helyzetben ez a hatalom még azt szeretné, hogy legyen egy rendes tanév, és a tanárok, diákok ne az utcán, hanem az iskolákban legyenek, akkor visszavonulót kell fújnia és azonnali intézkedéseket kell bejelentenie.

 

„Vissza kell venni minden, a tiltakozások miatt törvénytelenül elbocsájtott tanárt; vissza kell adni a sztrájkjogot, amit elvettek, és amivel most polgári engedetlenségre kényszerítik a tanárokat; nem utolsó sorban pedig a hatalomnak asztalhoz kell ülnie a tanárokkal, hogy az azonnali béremelés mértékéről tárgyaljanak” – ismertette az árnyék-miniszterelnök.

 

Dobrev Klára azzal folytatta, hogy mivel az Árnyékkormány eddig minden ügyben jóval előrébb jár az egyeztetésekben, mint maga a kormány, azzal bízta meg Barkóczi Balázs oktatási és kulturális árnyékminisztert, hogy folytassa a ma elkezdett egyeztetéseket, így az Árnyékkormány keddi ülésére a megbízott árnyékminiszter konkrét javaslatokkal fog érkezni.

 

„Nem várhatunk tovább, a huszonnegyedik órában vagyunk. Az oktatás ügye mindannyiunk ügye” – mondta zárásként a politikus.

RSS
Kapcsolódó politikusok