Barion Pixel
A turizmus-vendéglátásra szánt válságkezelő támogatás kétharmada a fideszes oligarcháknál landolt

A turizmus-vendéglátásra szánt válságkezelő támogatás kétharmada a fideszes oligarcháknál landolt

2021.01.28.

A turizmus-vendéglátásra szánt válságkezelő támogatás kétharmada a fideszes oligarcháknál landolt 

 

Kálmán Olga, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja csütörtöki sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, Orbánék körétől soha nem állt távol a közpénz kezelésének sajátos értelmezése - magyarul a lopás -, azért a koronavírus-járvány és a gazdasági válság idején ez különösen kegyetlen és feltűnő.

 

“ Az ugyanis, hogy hónapok óta hirdetik, mennyit segítettek a korlátozások miatt küszködő, turizmus- és vendéglátás szektorban dolgozó vállalkozóknak, ordas nagy hazugság. A valóság az, hogy a saját, kitartott oligarcháikon kívül nem segítettek senkin érdemben. Folyamatosan érkeznek a dühös és elkeseredett beszámolók azoktól a vállalkozóktól, akik nem a fideszes elit kasztjába tartoznak, és forgalom, vagy támogatás híján tönkremennek.” - foglalta össze a DK-s politikus. Emlékeztetett, a DK  többször említette már hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels szállodalánc 14 szálloda fejlesztésére, illetve létesítésére nyert támogatást májusban. 

 

“És azt is elmondtuk már, hogy a Hunguest Hotels támogatás felmarkolása után több száz alkalmazottat küldött el a semmibe. Ezt követően pedig ősszel már megint ott álltak a sor elején a pályázatukkal, learatva minden szóbajöhető fillért, már amit épp nem egy másik fideszes haver vitt el.” - ismertette a DK elnökségi tagja.  

 

Kálmán Olga közölte, a Demokratikus Koalíció felszólítja a kormányt: fejezzék be a pofátlan oligarchamentést, és adják oda a beígért támogatást a valóban rászoruló vállalkozóknak! 

 

“Mi, európai magyarok tisztában vagyunk azzal ugyanis, hogy a Mészáros-félék gátlástalansága nem ismer határokat, simán felveszik a kormánytól kapott jattot, de a nekik dolgozó munkavállalókat ugyanúgy fogják elküldeni, mintha mi se történt volna. Míg azok a vállalkozók, akik minden egyes alkalmazottukért és annak családjáért, jövőjéért, kétségbeesetten dolgoznak, nem kapnak egy árva fillért sem.” - hangsúlyozta Kálmán Olga, hozzátéve, a gazdaságot pontosan azok támaszthatnák, élénkíthetnék fel, akik a saját bőrükön érzik a válság hatásait, a turizmus és vendéglátás leállását, akik most minden egyes nap a túlélésért küzdenek. 

 

“Mészáros Lőrincnek vagy Tiborcz Istvánnak, akik mint Dagobert bácsi fürdenek a pénzben, ez nem lesz fontos.”- jelentette ki a DK elnökségének tagja.  

 

Kálmán Olga arra is emlékeztetett, hogy a Rogán Antal felügyelete alatt működő Magyar Turisztikai Ügynökség a Kisfaludy-program részeként 83,5 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást osztott ki. Felhívta a figyelmet, hogy ennek az összegnek a kétharmada a Fidesz oligarcháinak ment. 

 

“De csak a tények kedvéért, nézzük meg, milyen eloszlásban. Mészáros Lőrinc már említett Hunguest Hotels szállodalánca összesen  közel 18 milliárdot kapott. Mészáros Lőrinc és Tiborcz István közös vállalkozása, az Appennin Nyrt. tulajdonában álló Solum-Invest Kft. és a PRO-MOT Hungária Ingatlanfejlesztő Kft közel 12 milliárdot, Paár Attila,  Tiborcz István volt üzlettársa szintén hozzájutott majd’ 4 milliárdhoz. A Szijjártó Pétert jachtoztató Szijj Lászlónak is mi magyarok, közpénzből fizettük meg a miniszter úr jóltartását, nyolcmilliárd forintot adtak neki. Garancsi István, Csányi Sándor és Hernádi Zsolt, a hozzájuk kötődő CDHT Hotel Projekt Kft több, mint 8 milliárddal lett gazdagabb, Czéh-Tóth Márk, akiben szintén a miniszterelnök vejének üzlettársát tisztelhetjük, 3,5 milliárdot kaszált.” - sorolta a számokat Kálmán Olga. Zárásként  elmondta, összesítve a  83 500 000 000 forintnyi támogatásból  51 593 074 527 ment el oligarchamentésre, amiből mindazok részesülhettek volna, akik valóban rászorulnak a támogatásra. 

RSS
Kapcsolódó politikusok