Barion Pixel
A DK polgármesterei számos óvintézkedést vezettek be kerületeikben a koronavírus elleni hatékony védekezésért

A DK polgármesterei számos óvintézkedést vezettek be kerületeikben a koronavírus elleni hatékony védekezésért

2020.03.13.

A DK polgármesterei számos óvintézkedést vezettek be kerületeikben a koronavírus elleni hatékony védekezésért

 

László Imre, Újbuda polgármestere, Cserdiné Németh Angéla, a XV. kerület polgármestere, Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere, Kiss László, Óbuda polgármestere és Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület polgármestere pénteki, közös sajtótájékoztatójukon ismertették, milyen intézkedéseket hoztak a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban az általuk vezetett kerületekben. A Demokratikus Koalíció felelős ellenzéki pártként alapvetően már 31 konkrét intézkedésre tett javaslatot a kormánynak a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatban. 

 

“A DK-s polgármesterek ugyanakkor egyetértenek abban, hogy mindent meg kell tegyenek helyi szinten is, a saját kerületük polgáraiért.” - hangsúlyozta Niedermüller Péter, hozzátve, felelős polgármester egyetlen pillanatra sem feledkezhet meg arról, hogy járványhelyzetben minden perc számít, az emberélet nem játék.

 

“Természetes, hogy mi, DK-s polgármesterek folyamatos szakmai egyeztetésben vagyunk, már csak azért is, mert van köztünk például volt kórházigazgató is. Kifejezetten gyorsabbá és hatékonyabbá teszi a városvezetői munkát, hogy meg tudjuk osztani egymással a tapasztalatainkat. Egy ilyen rendkívüli helyzetben ez még fontosabb, mint egyébként.” - közölte Niedermüller. 

 

A polgármesterek ezt követően részletesen ismertették intézkedéseiket. Általánosságban elmondható, hogy a polgármesterek nagy hangsúlyt fektetnek az idősek védelmére, a rendezvények - így a március 15-i megemlékezések - elhalasztására, illetve az önkormányzati intézmények fertőtlenítővel való ellátására és a tájékoztatásra. 

 

A Kiss László polgármester által vezetett III. kerületben például nagy hangsúlyt fektettek a megelőzésre, kézfertőtlenítők beszerzésére és erre kérték a kerületi vendéglátóhelyeket is. Ezen felül Operatív Törzset hoznak létre szakemberekből a kerületi intézkedések áttekintésére, szervezésére, a családokat megkérték, csak egy szülő kísérje a gyereket óvodába, iskolába, az időseknek pedig igyekeznek segíteni a bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban. 

 

László Imre, a XI. kerület polgármestere még február elején összehívta egyeztetésre a budapesti kerületek vezetőit egy szakmai egyeztetésre. Ennek megfelelően dolgozta ki Újbuda is a protokollt, mely szerint az önkormányzat 25 millió forint támogatást nyújtott a járvány elleni védekezéshez. és folyamatban van egy segítő rendszer kidolgozása, amivel a leginkább kitett, idős korosztályt védenék és segítenék őket a bevásárlásban, gyógyszerek kiváltásában, ételek házhoz vitelével, csekkek befizetésével, mindennel, amivel segíteni lehet az otthonmaradásukatCserdiné Németh Angéla, XV. kerületi polgármester elmondta, az összes önkormányzati kulturális és sport rendezvényt lemondják, a Csokonai Kulturális Központ programjait elhalasztják. Az önkormányzat és intézményei épületeiben, internetes felületein tájékoztató kampányba kezdett annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a vírusos megbetegedések elleni védekezésre, a megelőzés, a fertőtlenítés fontosságára.A XVIII. kerületben, amelyet Szaniszló Sándor polgármester vezet, valamennyi rendezvényt lemondták, az uszodákat ideiglenesen bezárták, valamint arra kértek mindenkit, hogy kis események szervezésénél legfeljebb 50 fővel számoljanak.A VII. kerületben ezen felül kiemelten fontosnak tartották - a bulinegyed miatt - hogy a kerületben lévő szórakozóhelyek vezetőivel és a szállásadókkal is egyeztessenek.  A hivatalban pedig megszüntették a készpénzforgalmat, a postabontóknak, iktatóknak gumikesztyűt biztosítottak. A külföldről hazaérkező munkatársaknak 15 napos távmunkát írtak elő. Niedermüller Péter kerületében az óvodákra is gondoltak, az  óvodák bankkártya keretét megemelték, mivel például a fertőtlenítőszer beszerzése átutalással már nem lehetséges.

RSS
Kapcsolódó politikusok