Barion Pixel
A DK polgármesterei számos óvintézkedést vezettek be kerületeikben a koronavírus elleni hatékony védekezésért

A DK polgármesterei számos óvintézkedést vezettek be kerületeikben a koronavírus elleni hatékony védekezésért

2020.03.13.

A DK polgármesterei számos óvintézkedést vezettek be kerületeikben a koronavírus elleni hatékony védekezésért

 

László Imre, Újbuda polgármestere, Cserdiné Németh Angéla, a XV. kerület polgármestere, Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere, Kiss László, Óbuda polgármestere és Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület polgármestere pénteki, közös sajtótájékoztatójukon ismertették, milyen intézkedéseket hoztak a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban az általuk vezetett kerületekben. A Demokratikus Koalíció felelős ellenzéki pártként alapvetően már 31 konkrét intézkedésre tett javaslatot a kormánynak a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatban. 

 

“A DK-s polgármesterek ugyanakkor egyetértenek abban, hogy mindent meg kell tegyenek helyi szinten is, a saját kerületük polgáraiért.” - hangsúlyozta Niedermüller Péter, hozzátve, felelős polgármester egyetlen pillanatra sem feledkezhet meg arról, hogy járványhelyzetben minden perc számít, az emberélet nem játék.

 

“Természetes, hogy mi, DK-s polgármesterek folyamatos szakmai egyeztetésben vagyunk, már csak azért is, mert van köztünk például volt kórházigazgató is. Kifejezetten gyorsabbá és hatékonyabbá teszi a városvezetői munkát, hogy meg tudjuk osztani egymással a tapasztalatainkat. Egy ilyen rendkívüli helyzetben ez még fontosabb, mint egyébként.” - közölte Niedermüller. 

 

A polgármesterek ezt követően részletesen ismertették intézkedéseiket. Általánosságban elmondható, hogy a polgármesterek nagy hangsúlyt fektetnek az idősek védelmére, a rendezvények - így a március 15-i megemlékezések - elhalasztására, illetve az önkormányzati intézmények fertőtlenítővel való ellátására és a tájékoztatásra. 

 

A Kiss László polgármester által vezetett III. kerületben például nagy hangsúlyt fektettek a megelőzésre, kézfertőtlenítők beszerzésére és erre kérték a kerületi vendéglátóhelyeket is. Ezen felül Operatív Törzset hoznak létre szakemberekből a kerületi intézkedések áttekintésére, szervezésére, a családokat megkérték, csak egy szülő kísérje a gyereket óvodába, iskolába, az időseknek pedig igyekeznek segíteni a bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban. 

 

László Imre, a XI. kerület polgármestere még február elején összehívta egyeztetésre a budapesti kerületek vezetőit egy szakmai egyeztetésre. Ennek megfelelően dolgozta ki Újbuda is a protokollt, mely szerint az önkormányzat 25 millió forint támogatást nyújtott a járvány elleni védekezéshez. és folyamatban van egy segítő rendszer kidolgozása, amivel a leginkább kitett, idős korosztályt védenék és segítenék őket a bevásárlásban, gyógyszerek kiváltásában, ételek házhoz vitelével, csekkek befizetésével, mindennel, amivel segíteni lehet az otthonmaradásukat



Cserdiné Németh Angéla, XV. kerületi polgármester elmondta, az összes önkormányzati kulturális és sport rendezvényt lemondják, a Csokonai Kulturális Központ programjait elhalasztják. Az önkormányzat és intézményei épületeiben, internetes felületein tájékoztató kampányba kezdett annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a vírusos megbetegedések elleni védekezésre, a megelőzés, a fertőtlenítés fontosságára.



A XVIII. kerületben, amelyet Szaniszló Sándor polgármester vezet, valamennyi rendezvényt lemondták, az uszodákat ideiglenesen bezárták, valamint arra kértek mindenkit, hogy kis események szervezésénél legfeljebb 50 fővel számoljanak.



A VII. kerületben ezen felül kiemelten fontosnak tartották - a bulinegyed miatt - hogy a kerületben lévő szórakozóhelyek vezetőivel és a szállásadókkal is egyeztessenek.  A hivatalban pedig megszüntették a készpénzforgalmat, a postabontóknak, iktatóknak gumikesztyűt biztosítottak. A külföldről hazaérkező munkatársaknak 15 napos távmunkát írtak elő. Niedermüller Péter kerületében az óvodákra is gondoltak, az  óvodák bankkártya keretét megemelték, mivel például a fertőtlenítőszer beszerzése átutalással már nem lehetséges.

RSS
Kapcsolódó politikusok