A pártállami cenzúra előszobája, amire a kormány a könyvkiadókkal készül

2019.12.08.

A pártállami cenzúra előszobája, amire a kormány a könyvkiadókkal készül

A HVG információi szerint a kormány arra készül, hogy szoros állami ellenőrzés alá vonja a könyvkiadókat is. A tervezet szerint a miniszteri biztos által felügyelt Országos Széchenyi Könyvtár a jövőben számtalan érzékeny adathoz férne hozzá, többek között az írók, szerzők személyes adatataihoz. Ha a kormányban valakinek nem tetszik majd egy könyv, a fideszes pártkatonák nem csak a könyv eladási számait vagy a kiadóval kötött szerződést fogják ismerni, hanem a szerző lakcímét és elérhetőségét is.

A Demokratikus Koalíció szerint a pártállami cenzúra előszobája, amire a kormány a könyvkiadókkal készül. Innentől már csak egy lépés, hogy a Fidesz abba is beleszólhasson, hogy Magyarországon mit adhatnak ki és mit nem, mit írhatnak le és mit nem. A DK szerint teljesen nyilvánvaló, hogy a bolsevik hagyományokon alapulú fideszes kultúrterror el akar hallgattatni mindent, ami még szabad; a sajtó után a színházat és az irodalmat. Nem fogjuk hagyni.

Gréczy Zsolt
a DK országgyűlési képviselője,