A kormány bosszúhadjáratba kezdett a főváros ellen – már a színigazgatók kinevezését is einstandolja

2019.12.05.

Mai formájában megszüntetni készülnek a Nemzeti Kulturális Alapot, elvennék a támogatást a színházaktól, és Kásler Miklós miniszteren keresztül még a színházigazgatók kinevezésébe is beleszólnának. Itt a megtorlás a Fidesz ellen szavazó renitens Budapest ellen. Gréczy Zsolt frakciószóvivő sajtótájékoztatója.

– Aki eddig abban az illúzióban ringatta magát, hogy Orbán Viktor nem fog bosszút állni az októberi választáson elvesztett városokért, s mindenek előtt Budapestért, most már világosan láthatja, hogy tévedett. Tudomásunk szerint olyan törvénymódosításra készül a kormány, amely gyakorlatilag az önkormányzatok és a kormány konszenzusos döntésévé alakítaná az önkormányzatok arra vonatkozó jogát, hogy kit neveznek ki színházigazgatónak.

Ez nem csupán a budapesti színházakat érinti, hanem valamennyi teátrumot, amelyet az önkormányzatok tartanak fenn, s amelyek közül sok ma már ellenzéki vezetésű önkormányzat.

Ezt a törvényt a kormány sürgősséggel, a parlamenti ülés utolsó hetében akarja kétharmaddal megszavazni, s a törvény már elfogadásának napján érvénybe is lépne – mondta Gréczy Zsolt.

A szóvivő figyelmeztetett, hogy több színház is vezetőváltás előtt áll, de ha a törvény életbe lép, sem Budapest, sem más városok nem tudnak majd önállóan, saját hatáskörben dönteni, mert ehhez a kormány hozzájárulása is szükséges lesz.

– Ráadául – ismerve módszereit – a kormány a támogatások elosztásával, a pénzekkel való sakkozással erőszakosan is képes befolyásolni a kinevezéseket, a színházak működését, s általában is a kultúra szabadságát.

Előbb a kórházak, aztán az iskolák, most meg a színházak – így vesz el mindent a kormány a demokratikusan megválasztott önkormányzatoktól. A Demokratikus Koalíció szerint ez egy bosszúhadjárat, amivel ki akarják véreztetni a független színházakat. Orbán Viktor megindította a kultúrharcot.

Előbb a színházaknak adható társasági adót (taó) vette el, ezután meg nem jut pénz azoknak a színházaknak, ahol nem a kormánynak tetsző igazgatót akarnak választani. A Demokratikus Koalíció felháborítónak tartja, hogy a vereségét elfogadni képtelen Fidesz rátámad a kulturális életre, és bízunk abban, hogy ez a lépés a civil társadalom ellenállását is ki fogja váltani – mondta sajtótájékoztatóján Gréczy Zsolt.