Barion Pixel
Ellenzék: a demokrácia megcsúfolása, hogy csak fideszes jelöltek kerültek a médiatanácsba

Ellenzék: a demokrácia megcsúfolása, hogy csak fideszes jelöltek kerültek a médiatanácsba

2019.12.03.

Ellenzék: a demokrácia megcsúfolása, hogy csak fideszes jelöltek kerültek a médiatanácsba

    Budapest, 2019. december 3., kedd (MTI) - Az ellenzéki parlamenti frakciók élesen bírálták kedden, hogy csak a kormánypárt által támogatott jelöltek kerülhetnek be a médiatanácsba.

    Az ellenzék közös, budapesti sajtótájékoztatóján Brenner Koloman (Jobbik) a demokrácia megcsúfolásának nevezte, hogy az illetékes eseti bizottság hétfőn ismét csak "fideszes" tagokat jelölt a testületbe. A frakcióvezető-helyettes azt mondta, az ellenzéki képviselőcsoportok azt tartanák szükségesnek, hogy az ötfős médiatanácsba legalább két ellenzéki tagot válasszanak.
    Gurmai Zita (MSZP) azt mondta, hogy idén júniusban a kormány egy salátatörvényben olyan jogosultságokat adott a médiatanácsnak, amiket "akár Vlagyimir Putyin is megirigyelhetne". A frakcióvezető-helyettes úgy fogalmazott: a testület bírálhatja el a rádiók és televíziók frekvenciaengedélyeit, vagyis a médiatanács akár indoklás nélkül megszüntetheti bármelyik adó működését. A kabinetnek ez sem volt elég, újabb kilenc évre kormánypárti tagokkal töltötték fel a médiatanácsot - sérelmezte.
    Gréczy Zsolt (DK) úgy látta, hogy nem történt meglepetés, a Fidesz azt tette, amire az ellenzék számított. A kormánypártok azzal az erőfölénnyel élve, amit az államtól elvileg független intézmények "megszállásával szereztek meg", ismét bebetonozták az embereiket - fogalmazott.
    Magyarországon a sajtószabadság halott, mert az újságírókat egy szalagkorláttal elválasztott karámba terelik a Parlamentben és a Képviselői Irodaházban, hogy ne tudjanak kérdezni a fideszes képviselőktől - jelentette ki, hozzátéve, az összes megyei lap pedig "gyakorlatilag Orbán Viktor kezében van".
    Keresztes László Lóránt (LMP) azt mondta, bár az ellenzéki pártok között komoly különbségek vannak, abban egyetértenek, hogy "milyen módon él a hatalommal vissza a Fidesz".
    Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) elfogadhatatlannak nevezte, hogy az ország legfontosabb médiatestületébe csak fideszes jelöltek kerültek be.
    Kérdésre válaszolva Brenner Koloman azt mondta, még nem tudják, hogy milyen konkrét lépéseket akarnak tenni az ügyben.
    A megjelentek jelezték, más témában feltett kérdésekre nem válaszolnak.
    Halász János, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tagjait jelölő eseti bizottság fideszes elnöke hétfőn közleményben tudatta, hogy a testület Hankiss Ágnest, Budai Lászlót, Meszleny Lászlót és Szadai Károlyt jelölte a médiatanácsba. A jelölésre azért volt szükség, mert lejárt a testület négy tagjának kilencéves mandátuma.

 

RSS
Kapcsolódó politikusok