Erdogan látogatásának valódi oka Orbánnal kötött illiberális szövetségének megerősítése volt

2019.11.07.

A Demokratikus Koalíció szerint Erdogan mai magyarországi látogatásával teljesen egyértelművé vált, hogy a török elnök és Orbán Viktor csupán illiberális szövetségüket akarták demonstrálni Európa előtt. Azt, hogy hiába a hazai és nemzetközi tiltakozás, a magyar miniszterelnök továbbra is segíteni fogja Erdogannak a szíriai kurdok ellen irányított véres háborúját. Nehezen lehetne ugyanis másképpen értelmezni azt a tényt, hogy a két elnök tárgyalásán semmi olyan nagyobb léptékű és hosszabb távú megállapodás nem született, amit a külügyminiszterek vagy a szakminiszterek ne tudtak volna egymás között megtárgyalni. Erdogan látogatása tehát csupán egy gesztus volt Orbán irányába, a két Európa-ellenes politikus illiberális szövetségének megerősítése.

A Demokratikus Koalíció szerint felháborító, hogy a magyar miniszterelnök nyíltan hajbókol olyan félázsiai diktátorok előtt, akik fittyet hánynak a közös európai értékekre, a demokratikus alapjogokra és a humanizmus parancsára, és szövetségeseit továbbra sem Európában, hanem az elnyomó rendszerek vezetői között keresi.

Barkóczi Balázs
szóvivő