Barion Pixel
Az öngondoskodás kárára irányítaná a nyugdíjpénztári megtakarításokat a kormány a haveri építőipari vállalkozók zsebébe

Az öngondoskodás kárára irányítaná a nyugdíjpénztári megtakarításokat a kormány a haveri építőipari vállalkozók zsebébe

2024.10.14.

DK: Az öngondoskodás kárára irányítaná a nyugdíjpénztári megtakarításokat a kormány a haveri építőipari vállalkozók zsebébe

A kormány ismét belenyúl az önkéntes nyugdíjpénztárak szabályaiba, ezúttal adómentességet adnának annak, aki lakáscélra, a fideszes építőipari vállalkozók zsebébe juttatja megtakarításait. Ez nem gazdasági csodafegyver, hanem újabb kormányzati pofon az öngondoskodásnak, hiszen a kormány az eredetileg nyugdíjcélú megtakarítások más célú elköltését ösztönözné a lépéssel. Egy felelős kormány ehelyett sokkal inkább állami bérlakásrendszerre költene.

A Demokratikus Koalíció tiltakozik a nyugdíjpénztári megtakarítások lakáscélú elköltésének állami ösztönzése ellen. Ahogy a magánnyugdíjpénztári pénzek állami ellopásával, úgy ezzel is az a baj, hogy a kormány – ahelyett, hogy támogatná és ösztönözné – kifejezetten szembemegy az állampolgári öngondoskodással, hogy így juttassa újabb bevételekhez az EU-s pénzek elvesztése óta köhécselő fideszes építőipari vállalkozásokat. Orbán azt üzeni, hogy szép cél ugyan félretenni a nyugdíjas évekre, de abból a haverok nem fognak megélni, költse inkább mindenki lakásra a megtakarításait. A DK szerint ez társadalmilag káros intézkedés, miközben az elemzések szerint újabb 10-15 százalékkal fogja növelni az ingatlanárakat is.

Gy. Németh Erzsébet és Varju László 

A DK országgyűlési képviselői 

RSS
Kapcsolódó politikusok