Barion Pixel
Dr. Dávid Ferenc: Erdogan lova

Dr. Dávid Ferenc: Erdogan lova

2023.12.21.

Dr. Dávid Ferenc: Erdogan lova

 

Recep Tayyip Erdogan török elnök és Orbán Viktor közös sajtótájékoztatóján ezt mondta a magyar miniszterelnök: „Amikor a szakma elején voltam, azt gondoltam, ez csak játék a szavakkal. De aztán megtanultam, hogy ezeknek a szavaknak jelentősége van, mert ezek a kapcsolatok különböző minőségét írják le. Ma pedig egy kiemelt stratégiai együttműködést hoztunk létre. Nem tudom, van-e még följebb. Diplomáciai szinten ez a legszorosabb baráti, testvéri és politikai együttműködést fejezi ki.”

A közeli múltban Orbán Viktor nyilvánosan ölelgette a bukott brazil elnököt, Jair Bolsonarot, majd ezt tette a frissen megválasztott – és meglehetősen zavaros nyilatkozatokat tevő – argentin vezetővel (Javier Milei) is. A napokban Budapesten a török vezér vállát lapogatta. Mindhárom populista politikus társaságában önfeledten mosolygott, és biztosította őket barátságáról. Orbán a török elnöknek még egy lovat is ajándékozott (neve: Főúr), nemzetünk vezetője pedig az Erdogantól kapott, új elektromos autóban (TOGG) pöffeszkedhetett. A kocsi a Hősök terén került átadásra, a paci a Várban. A török elnök gyakran jár hozzánk, teljesen otthon érzi magát Magyarországon, ami nem véletlen. Hódító elődei szintén jól elvoltak Budán, másfél évszázados itt tartózkodásuk emlékei ma is fellelhetők a fővárosban. De vissza a jelenbe!

A nagy „egymásra találás” közepette az is átvillant az agyamon, hogy mindkét vezető fokozatosan elidegenedik Európától, illetve annak legjelentősebb szövetségétől. Erdogan gyakorlatilag lemondott az Európai Unióba való belépésről, a magyar kormányfő – szellemi és politikai értelemben biztosan – egyre távolodik az európai értékeket is szem előtt tartó nagy közösségtől. Erdogan nem kínlódik, mivel számos ütőkártya van a kezében, Orbán viszont szenved:  viszolyog a demokratikus jogrendtől, a mindenki számára kötelező játékszabályoktól, ugyanakkor a közös kasszában heverő pénz nagyon izgatja. Erdogan nagyhatalmi státuszról álmodik, a magyar miniszterelnök viszont csak közönséges handlé módjára viselkedik: ide a lóvét, és hagyjatok békén! Abban is nagy az egyetértés Orbán és Erdogan között, hogy Svédország NATO-tagságát együtt blokkolják. De, míg Törökország jövőbeli „igen” szavazatának kemény ára van/lesz (amerikai repülőgépek beszerzésének lehetősége), addig Magyarország, illetve Orbán - valós ellenérték nélkül - csak sértődötten zsörtölődhet. 

Most érkezett a hír, hogy az EU tagországai 2024. február 1-én tartják újabb csúcsértekezletüket. Orbánnak brüsszeli viselkedése (költségvetési vétózása) miatt ki kell engesztelnie a megbántott 26-okat. Erre vonatkozó javaslatom a következő: ha Erdogan megkaphatta ajándékba Főurat (ló), akkor az EU-családtagoknak – az európai állam -és kormányfőknek - is dukál egy-egy nemes paripa. Arra kell csak ügyelnie a magyar kormányfőnek, hogy a svédeknek és a finneknek ne lovat, hanem rénszarvast vigyen, ugyanis ezek az északi népek – tetszik, nem tetszik - még a Mikulást is rénszarvasok által húzott szánnal szállítják. 

Erdogan Főúr nevű négylábúja a Mezőhegyesi Ménesbirtokról érkezett a fővárosunkba, onnan, ahol Lázár János a főnök. Így aztán nem lesz gond újabb és újabb paripák (csak nem egy ménesnyi) ingyenes biztosítása, kiszállítása. Most majd megtudja az egész EU-kompánia, hogy igazi lovasnemzet vagyunk, ráadásul miniszterelnökünk még a pénzt is szereti „meglovasítani”. De, hogy a rénszarvasokat honnan szerzik be Lázárék, azt nem tudom!

RSS
Kapcsolódó politikusok