Barion Pixel
Kálmán Olga: Ez a tíz legnagyobb orbáni megszorítás 2023-ban - Az újabb sarcokat az Árnyékkormány szociáldemokrata fordulata állítja meg

Kálmán Olga: Ez a tíz legnagyobb orbáni megszorítás 2023-ban - Az újabb sarcokat az Árnyékkormány szociáldemokrata fordulata állítja meg

2023.12.20.

Kálmán Olga: Ez a tíz legnagyobb orbáni megszorítás 2023-ban - Az újabb sarcokat az Árnyékkormány szociáldemokrata fordulata állítja meg

 

Hamarosan itt az év vége, de sajnos nincs mit ünnepelnünk: 2023 az orbáni megszorítások éve volt. Miközben a Dobrev Klára vezette Árnyékkormány kidolgozta a szociáldemokrata fordulat programját, amely megszorítások helyett európai fizetéseket és nyugdíjakat, erős állami egészségügyet és oktatást kínál a magyaroknak, Orbán Viktor kormányának megszorításai egymás után sújtottak le az emberekre. Adóemelések, áremelések, rezsiemelések, pénzelvonások, bezárt közszolgáltatások követték egymást. Ezek közül mutatjuk be a 10 legnagyobb 2023-as megszorítást:

  • Az év legnagyobb megszorítása az orbáni infláció volt, amely Európa legnagyobb áremeléseit hozta el.

  • Súlyos rezsiemelést jelentett a 400 százalékos extraprofit, amit az Orbán-kormány keresett a földgáz árán. A valós világpiaci ár ötszöröséért adták el a magyaroknak az oroszoktól vásárolt gázt.

  • Brutális megszorítás volt a tavaly decembertől bevezetett benzináremelés. Az Orbán-kormány közben újabb megszorítást jelentett be: januártól literenként 41 forinttal nő a benzin és a gázolaj ára a jövedéki adó emelése miatt.

  • Januártól drasztikusan emelkedik az autópálya-matricák ára, és eddig ingyenes sztrádák válnak fizetőssé, például az M0-ás teljes szakasza.

  • Miközben az autózás drágul, az állami tömegközlekedést leépítik: idén 17 vasútvonalat zárt be a kormány.

  • Megszorítás sújtott le a magyarok megtakarításaira is: akinek maradt némi félretett pénze a megélhetési válság kellős közepén, július elsejétől 13 százalékos szociális hozzájárulási adót kénytelen fizetni a 15 százalékos személyi jövedelemadó mellett a megtakarításai után.

  • babaváró hitelt eltörlik a 30 év feletti nők számára. Ugyancsak eltörölték a CSOK-ot, így a városokban élő családok többé nem vehetik igénybe az állami lakástámogatást.

  • nyugdíjasokat is megszorításokkal sújtotta Orbán Viktor. Miközben az éves orbáni infláció elérte a 18 százalékot, a novemberi nyugdíjkorrekció mértéke 3 százalékos volt, vagyis a nyugdíjasok zsebéből havonta tízezreket vett ki az Orbán-kormány.

  • 2023-ben több mint 13 százalékkal csökkentek az Orbán-kormány egészségügyi kiadásai, reálértéken ennyivel kevesebb pénzt kaptak az állami kórházak és szakrendelők, ezért adósodtak el a kórházak, drágultak a gyógyszerek és nőttek a várólisták.

  • Miközben a családi pótlék és más szociális ellátások összege hosszú évek óta nem emelkedik, az Orbán-kormány 2023-ban 12 százalékkal csökkentette a szociális ellátások kiadásait. 

Orbán Viktor megszorításai addig fognak folytatódni, amíg Orbán Viktor hatalmon van. Az emberek sarcolására építő megszorító politikát csak a Dobrev Klára vezette Árnyékkormány szociáldemokrata fordulata állíthatja meg a kormányváltás után.

RSS
Kapcsolódó politikusok