Barkóczi Balázs: Azért nem vett részt Orbán Viktor az Ukrajna tagjelölti státuszáról szóló szavazáson, mert a német kancellár kiküldte a teremből

2023.12.15.

„Menjen, igyon egy kávét!” – ezekkel a szavakkal küldte ki a német kancellár, Olaf Scholz Orbán Viktort a tegnapi szavazásról, amelyen az európai tagállamok vezetői az ukrán tagjelölti státusz lehetőségét vitatták meg. Orbán Viktor tehát nem tiltakozott a távolmaradással, nem szimbolikus gesztust gyakorolt, hanem egész egyszerűen kiküldték az ülésteremből, mint egy rossz gyereket, aki zavarja a tanórát. Megint az történt, amit már sokszor láttunk: a Budapesten harcias szövegeket mondó miniszterelnök Brüsszelben árnyékától megijedt csivavaként vonult vissza az első szóra.

A Demokratikus Koalíció szerint Orbán ismét bemutatta, hogy nagy mellényből lesz a nagy zakó, a harc pedig számára egészen odáig tart, amíg ki nem küldik kávészünetre. Amíg a másik 26 tagország vezetője az EU jövőjéről döntött, addig Orbán arról hozott felelős döntést, hogy espressot vagy lattét igyon. Ez az esetet csak még kínosabbá és nevetségesebbé teszi, hogy azt az Orbánt küldték ki egy brüsszeli szavazásról, akinek manapság a szuverenitás lett a kedvenc szava. Éppen ezért fontos, hogy felállítottuk az Árnyékkormányt és felkészültünk a kormányzásra és a szociáldemokrata fordulatra. Magyarország csak egy új kormánnyal tudná képviselni érdekeit az Európai Unióban.