Barion Pixel
Dobrev Klára: Visszaadjuk a települések szuverenitását, Budapesten pedig megmutatjuk az erőt, amivel a Fidesz legyőzhető

Dobrev Klára: Visszaadjuk a települések szuverenitását, Budapesten pedig megmutatjuk az erőt, amivel a Fidesz legyőzhető

2023.11.27.

Dobrev Klára: Visszaadjuk a települések szuverenitását, Budapesten pedig megmutatjuk az erőt, amivel a Fidesz legyőzhető

 

Budapesten mutatta be Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, Szaniszló Sándor önkormányzati árnyékminiszer és Bősz Anett főpolgármester-helyettes az Árnyékkormány a budapesti és agglomerációs programját.

Dobrev Klára arról beszélt, hogy bármihez nyúlt a kormány az elmúlt 13 évben, az tönkrement. Az államigazgatásnak egyetlen területe sincs, ami jobb lett volna. Az árnyékminiszterelnök szerint ennek egyik látványos példája, ahogy a Fidesz kiüresítette az önkormányzatokat, a forrásokat elvette. Dobrev Klára szerint látjuk az egészségügyben, az oktatásban, és Budapesten is, hogy a kormánynak nincs más célja, mint elvonni az erőforrásokat és miután minden pénzt elvettek, mindent és mindenkit magukra hagynak.   

Dobrev Klára arról is beszélt, hogy véget kell vetni annak, hogy a kormány beleszól egy város szociális ellátásának megszervezésébe, vagy a szemétszállításba.  Az árnyék-miniszterelnök szerint a döntéseket ott kell meghozni, ami a lehető legközelebb van az emberekhez. „Egy szociáldemokrata kormány vissza fogja adni a városok és Budapest szuverenitását.”

Dobrev Klára az önkormányzati választásokkal kapcsolatban azt mondta, hogy a budapestiek felelőssége is, hogy megmutassák az erőt: a Fidesz legyőzhető. „A választások itt, Budapesten nemcsak arról fognak szólni, hogyan működik jól a város, hanem arról is, hogyan tudunk hitet adni ennek az országnak, hogy végre egy tisztességes, szociáldemokrata, európai köztársaság legyünk.

Szaniszló Sándor önkormányzati árnyékminiszter azzal kezdte beszédét, hogy a szociáldemokrata kormány partnernek fogja tekinteni az önkormányzatokat, nem a központi parancsok puszta végrehajtójának. A XVIII. kerület polgármestere szerint a kormányváltás fogja garantálja a 2030-ig szóló, hétéves Budapest-program végrehajtását, amely a főváros négy nagy problémájára, a közlekedésre, lakhatásra, köztisztaságra és a közbiztonságra kínál megoldást.
 
A Budapest 2030 program főbb közlekedési intézkedései a következők:
 • Egységes közlekedésszervezés Budapest és a környező települések számára: létre kell hozni egy olyan új céget, amely összehangolja a közlekedési szolgáltatók – a BKV, a Volán busztársaság és az állami vasút – működését, a menetrendeket, a járatindításokat és a fejlesztéseket.
 • Expressz járatok az agglomerációban: A Budapest környéki települések és a főváros összekötésével kevesebb átszállással, gyorsabban közlekedhetnének az agglomerációban élők.
 • Zöld közlekedési hálózat: a környezetbarát közlekedést a kerékpáros infrastruktúra, a felszíni gyalogos közlekedés fejlesztésével, a buszsávok bővítésével és hajójáratokkal lehetne garantálni.
 • Együttélés az úton: az autósok és a kerékpárosok együttélésének harmonikusnak kell lennie. A város fejlesztése nem jelentheti az egyik fél kárára történő előnyben részesítést.
 • Metró: Modernizáljuk a már meglévő vonalakat, felújítjuk az állomásokat és biztosítjuk az akadálymentességet. Aluljáró felújítási program indítunk, és elkezdjük az új M5-ös metróvonal építését, amely Észak-Buda-Dél-Pest tengelyen, a Duna alatt áthaladva csökkentené az M3-as vonal terheltségét, a szentendrei és a csepeli HÉV-vonal összekötésével biztosítaná az átszállásmentes közlekedést.
 • Villamoshálózat: Új villamosvonalakat építünk azokon a fontos útvonalakon, ahol a buszjáratok túlterheltek. Modern, alacsonypadlós, energiatakarékos villamosokat szerzünk be.
 • Okos parkolási rendszer bevezetése: Jelentősen csökkenteni fogjuk a belvárosi autóforgalmat és a közlekedési dugók számát egy „okos parkolási rendszer” kialakításával, amely egy közösségi mobiltelefon-alkalmazás segítségével valós időben jelezhetné a belvárosban autózók számára a szabad parkolóhelyeket.
 • Átfogó útfelújítási programra van szükség, amely nem csak az aszfaltozásra koncentrál, hanem a közlekedésbiztonsági elemekre, az élhetőségre, a láthatóságra, a kerékpárutak, gyalogos átkelőhelyek és jelzőlámpák korszerűsítésére is.
A lakhatással kapcsolatban az Árnyékkormány a következő lépésekre készül:
 • Szociális lakásépítési programot indítunk, amely célzottan támogatja a rászorulókat, különös tekintettel a fiatalokra, az idősekre és a nagycsaládosokra.
 • Állami támogatásokkal ösztönözzük a magánbefektetőket, hogy minél több, megfizethető bérlakást építsenek, illetve újítsanak fel lakáskiadási célra.
 • Jelentősen növeljük a fővárosi idősotthonok férőhelyeinek számát, hogy az önálló lakhatásról lemondó nyugdíjasok egy tisztességgel ledolgozott élet után tisztességes és méltó körülmények között élhessenek.
A köztisztaság javítása érdekében:
 • Bővítjük a szelektív hulladékgyűjtést, ehhez állami támogatást nyújtunk az önkormányzatoknak.
 • Bevonjuk a köztisztasági feladatokba a legnagyobb hulladék-kibocsátókat, így a gyorséttermi láncokat, kereskedelmi, italgyártó- és forgalmazó vállalkozásokat.
 • Szabályozással csökkentjük a reklámszennyezést.
A közbiztonság javításáért a következő intézkedésekre készülünk
 • Növeljük a rendőri jelenlétet a gyalogos övezetekben, parkokban és tömegközlekedési csomópontokon.
 • Támogatjuk a közterületi kamerarendszerek elterjedését.

Bősz Anett humán területekért felelős főpolgármester-helyettes beszédében arra hívta fel a figyelmet: a kormány ellenséges várként tekint Budapestre, ezért szítja a Fidesz a mesterséges város-vidék ellentétet. Pedig Budapest sem működhet az agglomerációban élők, az onnan nap mint nap a fővárosba ingázók munkája nélkül. Az Árnyékkormány agglomerációs programja a Budapest környéki települések átfogó fejlesztését irányozza elő, hogy helyben is biztosítsa azokat a lehetőségeket, amelyek jelenleg csak a fővárosban elérhetőek:
 • Állami támogatással jelentősen növelni fogjuk bölcsődei férőhelyek számát, visszaállítjuk az Orbán-kormány által eltörölt bölcsődei támogatást.
 • Az államnak pénzzel kell támogatnia az önkormányzatokat, hogy magasabb fizetést tudjanak adni a bölcsődei és óvodai dolgozóknak is.
 • Az idősellátás is férőhelyhiánnyal küzd az agglomerációban is, ezért új intézményeket kell építeni.
 • Igazságosabban fogjuk elosztani az iparűzési adóból származó bevételeket az agglomeráció települései között.
 • Megszüntetjük az Orbán-kormány gyakorlatát, hogy az önkormányzatok és a helyi lakosok megkérdezése nélkül engedélyezi ipari létesítmények építését.
 • Szigorítjuk az építési szabályokat, egyfajta kvótarendszert hozunk létre, amely településenként korlátozza az újonnan építhető lakóházak számát.
 • Víztársulásokat kell létrehozni, hogy közös forrásokból, közös felelősséggel működhessen az agglomeráció vízellátása.
 • Állami támogatást adunk a családi házak víztározóinak és esővizes öntözőrendszereinek kialakítására.
Élhető lakókörnyezetet, tisztességes megélhetést, erős állami egészségügyet és oktatást, színvonalas közszolgáltatásokat érdemelnek Budapest és az agglomeráció lakói egyaránt, ez Dobrev Klára Árnyékkormányának programja - zárta beszédét Bősz Anett.

A budapesti és agglomerációs programbemutatót a Demokratikus Koalíció és Dobrev Klára Facebook-oldalán közvetítettük: 

https://www.facebook.com/dobrevklara/videos/712565814142273
RSS
Kapcsolódó politikusok