Barion Pixel
Dobrev Klára: Visszaadjuk az iskolákat az önkormányzatoknak, megszüntetjük az egyházi iskolák kiváltságait!

Dobrev Klára: Visszaadjuk az iskolákat az önkormányzatoknak, megszüntetjük az egyházi iskolák kiváltságait!

2023.11.22.

Dobrev Klára: Visszaadjuk az iskolákat az önkormányzatoknak, megszüntetjük az egyházi iskolák kiváltságait!

 

Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök és Barkóczi Balázs oktatási árnyékminiszter Miskolcon mutatta be az Árnyékkormány oktatási programját.

„Szociáldemokrataként nem vagyunk hajlandóak elfogadni, hogy az emberek lehetőségeit az határozza meg, hogy hova születik” - kezdte beszédét Dobrev Klára. Az árnyék-miniszterelnök szerint most Európában nálunk érvényesül leginkább az az erkölcstelen, megvetni való elv, hogy a szegény gyerek rosszul tanul, a gazdag gyerek pedig jól tanul, mert egyszerűen más a tudáshoz való hozzáférés.

Dobrev Klára szerint összeomlott az oktatás, amelynek romjai alatt ott vannak a diákok, szüleik és a tanárok, mert az orbáni oktatáspolitikában nem a tudás számít, csak az, hogy kiszolgálják a gazdaság igényeit. Ma az iskola alattvalókat nevel, akik felnőttként nem kereshetnek majd annyit, hogy tisztességesen megéljenek, de gürcöljenek életük végéig azért, hogy a milliárdosok gazdagodjanak. Ez Orbánnak elég, de egy szociáldemokrata kormánynak biztosan nem lesz az – tette hozzá Dobrev Klára.

Az árnyék-miniszerelnök szerint az oktatást rendbe tenni csak úgy lehet, ha megbecsüljük azt a 140 ezer pedagógust, akik még mindig tanítanak. Dobrev Klára szerint ez nemcsak a fizetésemelésről szól, hanem arról is, hogy a pedagógus pálya újra vonzó legyen. Olyan országban szeretnék élni, hogy 10 év múlva túljelentkezés mellett, a legmagasabb pontszámokkal lehet bekerülni a tanárszakokra – mondta az árnyék-miniszterelnök.

Dobrev Klára szerint egy szociáldemokratának egyértelmű, hogy az oktatás állami feladat. Az árnyék-miniszterelnök ígéretet tett, hogy visszaadják az iskolákat az önkormányzatoknak, és megszüntetik azt a gyakorlatot, hogy az egyházi iskolák több pénzt kapnak, mint az állami fenntartású iskolák. Dobrev Klára beszélt arról is, hogy a szociáldemokrata fordulat után csak az az iskola kaphat magasabb állami támogatást, amelyik több feladatot vállal és nem válogat a gyerekek között.   

Dobrev Klára szerint a szociáldemokrata fordulathoz hozzátartoznak a szabad egyetemek is. Egy olyan ország, ahol jó élni, ahová külföldről jó visszatérni, csak egy szabad oktatással teremthető meg – zárta beszédét az árnyék-miniszterelnök.

Az árnyékkormány oktatási programjáról részletesen Barkóczi Balázs oktatási árnyékminiszter beszélt. Az Árnyékkormány vállalja, hogy a kormányváltás után a szociáldemokrata kormány:
  • azonnali hatállyal visszaállítja 18 évre a tankötelezettséget, és olyan deszegregációs programot hirdetünk, amely egységes szabályozással a nem önkormányzati, vagy állami fenntartásban működő iskolákat is kötelezi arra, hogy arányos részt vállaljanak a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek oktatásából.
  • Új Nemzeti Alaptantervet fog alkotni, és megszünteti a kerettantervek kötelezőségét,
  • száműzi a politikai nevelést az oktatásból,
  • visszavonja a bosszútörvényt, valamint a tankerületi figyelmeztetéseket és fegyelmi büntetéseket,
  • a valódi érdekérvényesítés elvén nyugvó új sztrájktörvényt dolgoz ki, és a jogtalanul elbocsátott pedagógusokat azonnali hatállyal visszahelyezzük az eredeti munkakörükbe.
  • Törvényben garantálja a heti 22 órában maximalizált kötelező óraszám fölötti túlóra kifizetését,
  • szakmai és politikai felelősséget viselő oktatási minisztériumot fog létrehozni, a Klebersberg Központot pedig megszünteti,
  • visszaállítja az iskolák önálló gazdálkodási státuszát, az intézmények autonómiáját, valamint a helyi oktatásszervezés feletti felügyeletet.
  • Visszaadja az iskolák üzemeltetését, a működtetéshez szükséges forrásokkal együtt azoknak az önkormányzatoknak, amelyek ezt vállalják,
  • minden hallgató számára biztosítani fogja az államilag finanszírozott, ingyenes alapképzést,
  • lehetővé teszi az átjárhatóságot az alapképzés és a felsőfokú szakképzés között, és eltörli a „röghöz kötést”, azaz a magyarországi munkavállaláshoz kötött diplomaszerzést,
  • a felsőoktatási intézményeket és velük együtt az egyetemi vagyont visszavonja közfelügyelet alá. Megszünteti a kancellári rendszert,
  • megszünteti az egyházi intézmények és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kivételezett helyzetét.
  • Eltörli a Lex CEU-t, és minden olyan okot megszüntet, ami a magyar felsőoktatás szereplőit kizárhatja a nemzetközi hallgatói és oktatói-kutatói programokból,
  • a pedagógus-előmeneteli rendszer szerint besoroltak fizetését azonnali hatállyal, legalább 50 százalékkal meg fogja emelni, és átfogó bérrendezést hajt végre a nem pedagógus munkakörben foglalkoztatott munkavállalók körében.
A programbemutatót Dobrev Klára és a Demokratikus Koalíció Facebook-oldalán közvetítettük: 

https://www.facebook.com/dk365/videos/814688177074183 
RSS
Kapcsolódó politikusok