Gréczy Zsolt: Legyen műemlék a Magyar Rádió régi épülete!

2023.11.08.

Gréczy Zsolt: Legyen műemlék a Magyar Rádió régi épülete!

Hírek szerint az Orbán-kormány el akarja bontani a VIII. kerületben a Magyar Rádió korábbi székházát. A Pázmány Péter Katolikus Egyetemnek adományozott terület ikonikus helyszíne a magyar rádiózásnak, a magyar történelemnek is. Előbb lett székháza itt a Magyar Rádiónak, mint Londonban a BBC-nek. Legendás hangfelvételek egykori helyszínei semmisülnek meg az új kampusz felépítése érdekében.

Külön fejezetet érdemel az udvaron levő Pagoda, amely a kulturális élet egyik központja volt. Ma ezt is elbontása ítélték, pedig érdemes lenne megmenteni. Meg kell erősíteni, hogy a Bródy Sándor utcai főfal megmarad, ahova 1956. október 23-án tették ki, hogy Szabad Magyar Rádió. A Demokratikus Koalíció elvárja, hogy a kormány tekintse át a teljes beruházást, és helyezzék védelem alá a régi rádióépület megmentendő részeit, az átalakítás a nyilvánosság bevonásával, az értékek megőrzésével valósulhasson meg!